Προτεραιότητα στη νεολαία: Δράσεις, συμμετοχική διαδικασία, επιμόρφωση, κοινωνικοποίηση

Οι νέοι εκφράζουν το μέλλον και μαζί την ελπίδα και την αισιοδοξία και για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντοτε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.



Το λέω και το εννοώ, το λέμε και το εννοούμε. Η «νεολαία» δεν είναι μια έννοια αφηρημένη η οποία στις «κατάλληλες» περιόδους (προεκλογικές) εξυπηρετεί επικοινωνιακά αφηγήματα. Ακριβώς επειδή εκφράζει όσα ανέφερα στον πρόλογο, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την ανάλογη σοβαρότητα και κυρίως αυτό να φανεί με πράξεις. Όχι με λόγια!

Οι νέοι δεν αποτελούν μόνο «αναγκαία προσθήκη» στα ψηφοδέλτιά μας για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι ΕΝΕΡΓΟΙ πολίτες, είτε έχουν δικαίωμα ψήφου είτε όχι.

Έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς και φυσικά εμείς έχουμε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους ώστε να είναι πάντοτε ενεργοί, δραστήριοι και να ανοίγουν τους ορίζοντές τους με νέα ενδιαφέροντα.

Εμείς οφείλουμε να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα χαράξουν νέες διαδρομές, αλλά κυρίως θα τους δώσουν τη χαρά και το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στα κοινά.

Αλήθεια, δεν είναι όμορφο να ασχολείσαι με την πόλη σου;

Θα ήθελα, για παράδειγμα, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τους καθηγητές των σχολείων, να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας από μαθητές προκειμένου να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων στο χώρο που βρίσκονται καθημερινά.

Το ιδεατό είναι μια νεολαία ενεργή και όχι αδιάφορη.

Θα ήθελα, επίσης, να οργανώνουμε δράσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Όπου οι νέοι, οι μαθητές, θα είναι οι πρωταγωνιστές.

Οφείλουμε- πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς- να οργανώσουμε επιμορφωτικές ομιλίες με θέματα όπως το σχολικό εκφοβισμό, τη μάστιγα της νεανικής εγκληματικότητας και των συμμοριών ανηλίκων, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία.

Όπως επίσης οφείλουμε μέσω αντίστοιχων διαδικασιών να ενεργοποιήσουμε την αγάπη τους για το περιβάλλον, τη φύση, τα ζώα, να μάθουν πόσο απαραίτητη είναι η προστασία τους και πόσο σημαντικός ο ζωτικός τους χώρος. Για όλους μας.

Και βέβαια ν’ αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι σε μια πόλη, σε μια κοινωνία, να υπάρχει φιλικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά και στην πρόσβαση στα ΑμΕΑ.

Από την πλευρά μου, έχω ξαναγράψει ότι μέσα στα σχέδια είναι να διερευνήσουμε τις συνθήκες προκειμένου να παρουσιάσουμε Δημόσιο ΙΕΚ ή έστω να καθιερώσουμε (μέσω Δήμου) Σεμινάρια Δημοσιογραφίας για όσα παιδιά θέλουν ν’ ασχοληθούν με το επάγγελμα το οποίο μέσα στην κατηφόρα που έχει πάρει προφανώς κι αναζητά- εναγωνίως μάλιστα- νέα πρόσωπα, φρέσκα, με φιλοδοξία κι ανιδιοτέλεια που θα έχουν σωστές αρχές.

Ειδικά από τη στιγμή που πρωτίστως θα ασχολούνται- με πρακτική στο ρεπορτάζ- με θέματα της πόλης μας, θα έρθουν πολύ κοντά, από μια διαφορετική και πιο αναλυτική ματιά, στην καθημερινότητα και στα προβλήματά της. Και κυρίως θα είναι ΕΝΕΡΓΟΙ.

Όπως επίσης είναι μεγάλη επιθυμία να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να δούμε πρότυπους σχολικούς αγώνες, να έρθουν τα μέλη της σχολικής κοινότητας του Χαϊδαρίου, γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί. Από μικρή ηλικία να μάθουν τα παιδιά ότι ο βασικός σκοπός του αθλητισμού, πέρα από την εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος είναι η διαμόρφωση του φιλάθλου πνεύματος κι όχι του στείρου ανταγωνισμού.

Με λίγα λόγια ο στόχος είναι ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ σε μια διαδικασία διαχρονική, καθημερινή και όχι να τους αφήνουμε αδιάφορους απέναντι στα κοινά.

Να τους δείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια κι επικοινωνιακές ανακαλύψεις ότι είναι χρήσιμοι, ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν ότι το μέλλον είναι δικό τους και δεν πρέπει να το «χαρίζουν» σε κανέναν.

Οι «Πολίτες Σε Δράση» έχουν ειδικό πλάνο και μάλιστα ΜΕΓΑΛΟ για τη νεολαία. Στηρίζουμε πολλά σε αυτούς και οι παραπάνω δικές μου σκέψεις, εκτός από εφαρμόσιμες είναι ένα μικρό δείγμα όσων πραγματικά θέλουμε να κάνουμε. ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να δείτε τις προτάσεις μας

Πολίτες Σε Δράση Χαϊδαρίου

Βασίλης Τσίτσος

Νίκος Μπουρλάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά