Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ για ανάληψη δράσης απέναντι σε καταπάτηση Δεοντολογίας και Δημοσιογραφίας

Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα αρκετά μέχρι να προχωρήσω στην παρακάτω επιστολή αλλά δεν ανέχομαι τον καθημερινό «βιασμό» του επαγγέλματος που ακολουθώ εδώ και 34 χρόνια.



Αφορμή στάθηκε η διαρκής και αδιάκοπη καταπάτηση κάθε έννοιας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, απέναντι στην οποία η ΕΣΗΕΑ ως θεματοφύλακας των Αρχών, θα πρέπει να πάρει θέση, να ενημερώσει τον κόσμο όπως και να τον προστατέψει. Μαζί φυσικά και με την προστασία του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος.

Όσοι διαχειρίζονται (δήθεν ανεξάρτητες) ιστοσελίδες κι αναπτύσσουν δράση σε προεκλογική περίοδο, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ξεκαθαρίσουν στον κόσμο τι πρεσβεύουν, αν είναι δημοσιογράφοι, από πού αντλούν τους πόρους τους, γιατί αποκλείουν την πολυφωνία.

Αυτός ο «βιασμός» του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τώρα.

Η επιστολή μου είναι η κάτωθι (κι ευχαριστώ τα σεβαστά μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που θα ασχοληθούν).

ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σεβαστά μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Κατόπιν πολυήμερης σκέψης και μελέτης όλων των συνθηκών και των καταστάσεων, αποφάσισα να προχωρήσω στην παρούσα επιστολή προς υμάς, με δεδομένο ότι η Δημοσιογραφία και κάθε έννοια Αρχής και Δεοντολογίας, βάλλεται αλύπητα από καιροσκόπους με ιδιοτελείς σκοπούς.

Είμαι βέβαιος ότι έχετε παρατηρήσει την «προεκλογική δράση» ορισμένων ιστοσελίδων «ειδικού σκοπού» των οποίων οι διαχειριστές συστήνονται ως «Δημοσιογράφοι» κι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία προκειμένου να λειτουργήσουν με βάση το ατομικό συμφέρον.

Το domain τους έχει να κάνει πάντα με κάτι σχετικό με την Αυτοδιοίκηση ή τον Δήμο ή την (εκάστοτε) πόλη και προεκλογικά, βρίσκουν «πεδίο δράσης ανοιχτό» προκειμένου να προχωρήσουν σε «στρατηγικές συμμαχίες» (ασφαλώς και ο προσδιορισμός αυτός είναι ειρωνικός).

Μπορεί να σας φανεί κυνικό αυτό που θα αναφέρω αλλά ειλικρινά δε θα είχα την παραμικρή ενόχληση αν είχαν ανταπόκριση σε όσα κάνουν, αρκεί να μη χρησιμοποιούσαν τη «Δημοσιογραφική Ιδιότητα», ένα καθαρά Δημοσιογραφικό πεδίο (όπως οι ιστοσελίδες) για ιδιοτελείς σκοπούς, παρασύροντας έτσι στο «γκρεμό» και ξεφτιλίζοντας το Δημοσιογραφικό Λειτούργημα.

«Βιάζουν» καθημερινά κάθε έννοια δεοντολογίας, μην εξυπηρετώντας την ενημέρωση και την πολυφωνία, ως οφείλουν, αλλά προβάλλοντας- με το «μανδύα» του Δημοσιογράφου- αποκλειστικά και μόνο «εκλεκτούς» . Βεβαίως οι πληροφορίες για το «ανταποδοτικό» της προβολής, μας κάνουν όλους να ντρεπόμαστε καθώς για τον κόσμο είναι Δημοσιογράφοι. Δυστυχώς.

Φυσικά και δεν έχω την απαίτηση από εσάς να κάνετε έρευνα στο απέραντο χάος του διαδικτύου. Θα ήταν άδικο. Παρόλ’ αυτά θέλω να σας τονίσω ότι είμαι στη διάθεσή σας με στοιχεία, εφόσον το ζητήσετε, για να τεκμηριώσω όλα τα παραπάνω που ανέφερα.

Επειδή, όμως, είμαι βέβαιος ότι έχετε γνώση της όλης κατάστασης, που είναι ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ για όλους μας εξαιτίας ορισμένων επιτήδειων (που το πιθανότερο είναι να μην ανήκουν σε καμία Δημοσιογραφική Ένωση, αλλά σίγουρα δεν έχουν ιδέα ή ακόμα κι αδιαφορούν περί Δεοντολογίας, σωστής Ενημέρωσης και πολυφωνίας) θα πρότεινα αφού συνεκτιμήσετε τα δεδομένα να συντάξετε μια ανακοίνωση προκειμένου να προστατευτεί ο κόσμος και ο χώρος μας από διάφορους επιτήδειους.

Ομολογουμένως αυτό το περιβάλλον στις ιστοσελίδες που αποκαλώ «ειδικού σκοπού» αφού έτσι λειτουργούν, πρέπει να επισημανθεί και να το καυτηριάσουμε επισήμως ώστε να καταλάβουν οι «πρωταγωνιστές» της φαρσοκωμωδίας ότι δεν είναι μόνοι και παράλληλα ότι η Δημοσιογραφία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αλλά διακρίνεται από Αρχές, Ήθος, Ανιδιοτέλεια, Δεοντολογία και κυρίως «υπηρετεί» τον κόσμο και την κοινωνία.

Παραμένω στη διάθεσή σας για πιθανές πληροφορίες που θα χρειαστείτε

Με Σεβασμό

Νίκος Μπουρλάκης

Τακτικό Μέλος ΕΣΗΕΑ

Α.Μ.: 4084 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά