Με το ύφος της αυθεντίας και με την αλαζονεία να ξεχειλίζει

Ο λόγος του καθηγητή Συνολάκη, όταν τοποθετείται σε κάτι, περιβάλλεται από το ύφος της αυθεντίας άρα ουσιαστικά δε σου «επιτρέπει» να αμφισβητήσεις τα λεγόμενά του.


Όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, σου δίνει την εντύπωση ότι ξεφεύγει από την αυθεντία και προχωρά ολοταχώς να ταυτιστεί με την αλαζονεία: Θεωρεί δηλαδή τον εαυτό του ανώτερο όλων. Αυτό διαφέρει αρκετά από το χαρακτηρισμό της «αυθεντίας» δηλαδή του ατόμου που οι γνώσεις του σε ένα συγκεκριμένο τομέα εκτιμώνται εξαιρετικά άρα και δεν αμφισβητούνται.

Σε δύο τραγωδίες, ο καθηγητής Συνολάκης συμπεριφέρθηκε με ένα τρόπο που προφανώς δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του αλαζόνα. Στο Μάτι, βρήκε τη στιγμή να πει ότι «εγώ θα το είχα εκκενώσει σε μισή ώρα».

 Άρα λοιπόν, με βάση τα λεγόμενά του, ήταν εγκληματική η αμέλεια όλων, από πολιτικούς μέχρι αστυνομία και πυροσβεστική γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι που θα γινόταν- έτσι χαλαρά- σε μισή ώρα. Εκτός αν μπορούσε να το κάνει ΜΟΝΟ ο καθηγητής Συνολάκης αυτό.

Δε ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμο, ειδικά για έναν καθηγητή κι άνθρωπο του πνεύματος, σε στιγμές εθνικής τραγωδίας και πένθους να προβάλλει το «εγώ» του και τις υπερφυσικές του ικανότητες!

Και βέβαια επειδή η αλαζονεία μπορεί να περιβάλλεται κι από έλλειψη ενσυναίσθησης, ο καθηγητής Συνολάκης ξαναχτύπησε. Και πάλι υπό το περίβλημα της αυθεντίας και με την ταυτότητα του ανθρώπου του πνεύματος, φρόντισε τη στιγμή που ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και την Συρία, να μας ενημερώσει ότι στην Ελλάδα είναι πιθανό να έχουμε σεισμό 8,5 ρίχτερ.

Είναι λογικό, σε έναν άνθρωπο με την αλαζονεία του, όχι να κινδυνολογεί αλλά πιθανότατα να σκέφτεται ότι αν ποτέ γίνει σεισμός θα μείνει το όνομά του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία: «Το είχε πει ο καθηγητής Συνολάκης από το 2023»! Επίσης ένας πραγματικά υπεύθυνος άνθρωπος του πνεύματος, θα διαχειριζόταν εντελώς διαφορετικά μια τέτοια επικίνδυνη πληροφορία και δε θα την έκανε viral στην τηλεόραση.

Βέβαια στην εποχή του COVID ζήσαμε σε απόλυτο βαθμό τον εθισμό των επιστημόνων με τα Media αφού συμπεριφέρθηκαν περισσότερο ως celebrities και λιγότερο ως κοινωνικοί λειτουργοί. Ο άνθρωπος, άλλωστε, είναι τρωτός.

Δε ξέρω τι είδους καθηγητής είναι ο Συνολάκης με βάση τα δύο παραδείγματα που περιγράφω παραπάνω. Νομίζω ότι ο προορισμός των ανθρώπων του πνεύματος δεν είναι απλώς να επιζητούν οι ίδιοι το φως της γνώσης, της αλήθειας και της πραγματικότητας αλλά να επιδιώκουν να απελευθερώσουν και τους άλλους ανθρώπους από τα δεσμά της ψευδαίσθησης, της προκατάληψης, της αμάθειας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο καθηγητής Συνολάκης (όπως βλέπετε πάντοτε συνοδεύω το επώνυμό του με την ιδιότητά του) συμπεριφέρθηκε ως ένα τεράστιο «ΕΓΩ», αγνοώντας τις κοινωνικές προεκτάσεις όσων είπε και με την αλαζονεία να περισσεύει.

Φυσικά και δεν αμφισβητώ την επιστημονική του επάρκεια. Σίγουρα όμως είναι συζητήσιμος ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ρόλο του στην κοινωνία.

Follow

Facebook

Twitter

Linkedin


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά