Ό,τι μας κάνει χαρούμενους, πάντα είναι θετικό

Τέτοιες ημέρες συνηθίζεται να γράφονται άρθρα, κατά τις επιταγές του νέου είδους «δημοσιογραφίας» που έχουν τίτλο «γιατί μισώ τις Απόκριες» και βέβαια με περιεχόμενο που αναλύει το «μίσος» του συντάκτη ή των συντακτών για όσα διαδραματίζονται αυτή την περίοδο.



Αφού μου επιτρέψετε να τονίσω με θέρμη ότι «κανέναν δεν απασχολεί το αν εσύ μισείς το καρναβάλι» που πιστεύω ότι είναι και η πλέον ουσιώδης τοποθέτηση επί του ζητήματος, θα επιδιώξω ν’ αναζητήσω τα βαθύτερα αίτια αυτού του «μίσους». Διότι την ανάγκη να γραφτεί ένα τέτοιο «άρθρο» (διόλου τυχαία τα εισαγωγικά) τη γνωρίζουμε: Προβοκατόρικος τίτλος, «μάχη» στα σχόλια και τα λοιπά.

Παρένθεση: Αντίστοιχα «μισούν» τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι, τον Δεκαπενταύγουστο και τα λοιπά και τα λοιπά. Δόξα τω Θεώ, έχουμε πράγματα να «μισούμε» όπως διαπιστώνετε.

Πάμε πάλι από την αρχή λοιπόν. Το μίσος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πάθος της ανθρώπινης ψυχής, που έχει μεγάλη διάρκεια και κυρίως δεν ικανοποιείται ποτέ! Αντίθετα τρέφει περισσότερο την κακία και την έχθρα για να βλάψει.

Το μίσος πηγάζει από την καρδιά και καταδικάζεται από το μυαλό. Και πάντα προσπαθεί να γενικεύσει σε αντίθεση με τη θετική διάθεση που εκθέτει λεπτομερώς. Άσε που όταν μισείς το παραμικρό τότε σίγουρα το μεγαλοποιείς! Μα είναι δυνατό να μισείς το καρναβάλι; Τι είδους συναίσθημα είναι αυτό;

Επειδή δε μπορώ να ταυτίσω το μίσος με το καρναβάλι με βάση την ετυμολογική έννοια και σημασία του πάθους, ας αρχίσουμε με την παραδοχή της πλήρους λανθασμένης τοποθέτησης της λέξης. Μήπως και βρούμε καμιά άκρη, όχι τίποτε άλλο.

Αν επιχειρήσουμε να το «ελαφρύνουμε» λίγο θα προσθέταμε τα εξής: Κατά την περίοδο αυτή ο κόσμος γιορτάζει, χαίρεται, συναναστρέφεται, κοινωνικοποιείται, διασκεδάζει. Δε μπορώ να καταλάβω το λόγο που θα έπρεπε να μας πικραίνει- αλλά και να μας κάνει να «μισούμε»- μια τέτοια κατάσταση.

Γιατί θα πρέπει να περνάμε μηνύματα αρνητικά για να δείξουμε ότι διαφέρουμε; Στη δική μου σκέψη το οτιδήποτε κάνει τον κόσμο χαρούμενο, έστω και για μια στιγμή, είναι πολύ σημαντικό.

Δε ξέρω αν είναι τόσο καλό το να είσαι αρνητικός κι εσωστρεφής σε οτιδήποτε βγάζει μια θετική αύρα, αλλά σίγουρα (εκτός του ότι δεν πρόκειται για «δημοσιογραφική προσέγγιση» άρα επαγγελματικά έχεις αποτύχει) θα πρέπει να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια που σε οδηγούν σε αυτή την «απομόνωση». Και την οποία ΕΣΥ επιλέγεις.

Follow

Facebook

Twitter

Linkedin

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά