Αθήνα 1924: Ο Τζάκι Κούγκαν, παιδί θαύμα της εποχής έρχεται με χρήματα για τα προσφυγόπουλα!

Ο Τζάκι Κούγκαν ήταν το παιδί- θαύμα κατά τις δεκαετίες του '10 και του ΄20 (για 20ο αιώνα μιλάμε, έτσι; Μην παρασυρθείτε) παγκοσμίως. Σε ηλικία 2 ετών, το 1916 έπαιξε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1921 έπαιξε με τον Τσάρλι Τσάπλιν στο "The Kid". Και το 1924, σε ηλικία 9 ετών και... κάτι μηνών, έφτασε στην Αθήνα, προκειμένου να προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά σε ορφανά προσφυγόπουλα!!!



Η είδηση, φυσικά παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ο Τζάκι Κούγκαν ήταν από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εποχής. Διάσημος για την ακρίβεια. Παιδί- θαύμα. Και ο Τύπος της εποχής αφιέρωσε πολύ μεγάλο χώρο στον υπέροχο πιτσιρικά που βρέθηκε στην Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μόλις 2 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει την Ελλάδα κι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Κάποιοι έχουν έρθει έχοντας χάσει τα πάντα, όχι μόνο την περιουσία τους αλλά και τους συγγενείς τους... 


Ο Κούγκαν, με τη συμμετοχή του δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν στο The Kid έγινε ένα από τα πρώτα παιδιά σταρ του Χόλιγουντ. Κι έτσι τις ημέρες που αναμενόταν στην Αθήνα, βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να παίξουν το The Kid (για να γεμίσουν αίθουσα βεβαίως).


Μέχρι τότε, ο Κούγκαν είχε κερδίσει 300 χιλιάδες λίρες στερλίνες, περίπου 75 εκατομμύρια δραχμές για την εποχή. Ήταν ήδη ζάπλουτος. Μάλιστα η μητέρα του είχε αποφασίσει να του... αυξήσει το χαρτζιλίκι σε 15 σελίνια την ημέρα.


Η έλευσή του στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό υπέρ της ενίσχυσης των ορφανών προσφύγων ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης στην πρωτεύουσα το 1924.

Βεβαίως όταν έφτασε στην πρωτεύουσα έγινε... χαμός. Πρωτοσέλιδο, να καταλάβετε, όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας.


Ο... μικροσκοπικός φιλάνθρωπος μόλις είχε φτάσει λοιπόν. Και στην Βραδυνή καμάρωναν και δικαιολογημένα. Διαβάστε γιατί: 


Ο Τζάκι επισκέφτηκε (6/10/1924) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως μπορείτε να δείτε


Ο πιτσιρικάς σούπερ σταρ, με τη συνοδεία της Νήαρ Ηστ Ριλίφ που είχε αναλάβει να τον φέρει στην Ελλάδα, έκανε επισκέψεις παντού. Και τα παιδιά τον αποθέωναν.



Το διαβάσαμε στην εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ της 3ης- 5ης- 6ης Οκτωβρίου 1924

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά