Φεβρουάριος 1934: Πολύ χιόνι στην Αθήνα, σκιέρ στην οδό Σταδίου, νεκροί και τραυματίες!

Η φωτογραφία που βλέπετε δεν είναι από τις Άλπεις. Το αναφέρει και η λεζάντα της εφημερίδας. Είναι από την οδό Σταδίου, πολύ κοντά στην Βουλή και με κατεύθυνση προς την οδό Κολοκοτρώνη! Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 1934 και η θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν -4 βαθμούς Κελσίου. Το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα. Και όλα είχαν παραλύσει.



Για του λόγου το αληθές, εκτός της φωτογραφίας που (αν και όχι τόσο "καθαρή" λόγων των ετών) δείχνει τα πάντα, υπάρχει και ο βασικός τίτλος της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος".


Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, όπως διαβάζετε. Και πέρα από την όμορφη όσο και χιουμοριστική εικόνα με τους σκιέρ υπήρξαν και άσχημα μαντάτα. Θάνατοι από το κρύο... Τραυματισμοί. και φυσικά κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες από το ρεπορτάζ της εποχής. Κι όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, η κακοκαιρία ήταν πρωτόγνωρη για την πρωτεύουσα καθώς ακόμα και οι γέροντες της εποχής ομολογούσαν ότι ουδέποτε είχαν βιώσει ξανά τέτοια κατάσταση.


Ας πάρουμε και μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της κατάλευκης πρωτεύουσας εκείνο τον Φεβρουάριο πριν από 86 χρόνια.


Με αυτές τις καιρικές συνθήκες, δεν θα μπορούσε να έχει και λειτουργία η Αθήνα. Διαβάστε τι συνέβη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. 


Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και τα υπουργεία ήταν μεν ανοικτά, αλλά ελάχιστοι υπάλληλοι κατόρθωσαν να φτάσουν στα πόστα τους. Άλλωστε δεν πήγε και κόσμος και ουσιαστικά ήταν νεκρωμένα...


Οι πιο πρακτικοί έκριναν σκόπιμο να κατέβουν με σκι (ελλείψει μέσων μαζικής μεταφοράς) προκειμένου να φτάσουν στον σταθμό του τρένου!!! Οι εφημεριδοπώλες όπως και οι μικροπωλητές ήταν εξαφανισμένοι


Τα ίδια προβλήματα και στον Πειραιά ενώ υπήρξε και θέμα με οδηγούς που αποκλείστηκαν από το χιόνι στο Δαφνί καθώς δεν μπορούσαν να προχωρήσουν πέρα απ' εκεί, ερχόμενοι από Ελευσίνα! 


Πολλά τα προβλήματα, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στη συνέχεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας. Αλλά να ξέρετε ότι υπάρχει και συνέχεια.


Κατ' αρχήν υπήρξαν (λογικά) σημαντικές καθυστερήσεις στις αμαξοστοιχίες. Μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά.

Επίσης τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ διακόπηκε και η ναυσιπλοϊα.


Όπως επίσης υπήρξε πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς υπέστησαν σοβαρές βλάβες οι τηλεφωνικές συγκοινωνίες.


Οι χιονοπόλεμοι ήταν... βίαιοι, όπως διαβάζουμε. Και μάλιστα εξαιτίας αυτών τραυματίστηκε σοβαρότατα μια 60χρονη γυναίκα, στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς της πετούσαν χιονόμπαλες κι έπεσε λιπόθυμη! Άλλα 15 άτομα διακομίστηκαν με μώλωπες από τον χιονοπόλεμο...


Δεν έλειψαν και τα τραγικά περιστατικά. Όπως διαβάζουμε τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο


Ενώ υπήρξαν και σοβαρές ζημιές


Και για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να διαβάσετε παρακάτω... Οι αριθμοί είναι αντιπροσωπευτικοί της κατάστασης.



Αυτά που λέτε συνέβησαν στα μέσα Φεβρουαρίου του 1934 στην Αθήνα

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά