Καρλ Κουντόρφερ: Ο πράκτορας του Χίτλερ στην Αθήνα το 1934!

 Στις 11 Ιανουαρίου του 1934, η εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" δημοσίευσε μια συνταρακτική είδηση. Για τον Καρλ Κουντόρφερ, τον οποίο παρουσίαζε ως πράκτορα του Χίτλερ στην Αθήνα. Και με διάφορες λεπτομέρειες.


Ακριβώς αυτό που διαβάσατε παραπάνω. Η εφημερίδα αποκάλυπτε τον ρόλο του μυστηριώδους Καρλ Κουντόρφερ, που βρισκόταν στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του '30. Τότε που μιλούσε υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ, στις παρέες του στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά γινόταν αντικείμενο χλευασμού. Όταν όμως οι Ναζί και ο Χίτλερ πήραν την εξουσία στην Γερμανία το διαμέρισμα του Κουντόρφερ στην Γαργαρέττα έγινε κέντρο προπαγάνδας... Και όλοι τον πήραν στα σοβαρά πλέον. Και ζητούσαν συνεργασία μαζί του ενώ ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία Ταγμάτων Εφόδου και στην Αθήνα.

Ας δούμε όμως το ρεπορτάζ αναλυτικά.

Αρχίζει η δράση του


Που όπως σας προαναφέραμε, αρχικά κανείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά. Και οι περισσότεροι τον είχαν για να γελούν μαζί του και να τον κοροϊδεύουν.


Και το γέλιο γινόταν περισσότερο τρανταχτό όταν ο Κουντόρφερ έστελνε επιστολές στις εφημερίδες προκειμένου να κάνει την προπαγάνδα του.


Μάλιστα έξω από το ημιυπόγειο διαμέρισμά του είχε βάλει και το σήμα των Ναζί αλλά του το κατέστρεψαν οι κομμουνιστές... Για να μη μακρηγορούμε, σταδιακά ο χερ Κουντόρφερ άρχισε να αποκτά υπόσταση. Ειδικά όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.


Η δράση του Κουντόρφερ άρχισε να γίνεται πιο ζωηρή. Οι σχέσεις με τη γερμανική παροικία στην Αθήνα έγιναν στενές. Και ακόμα και τα χειρότερα μέλη αυτής πήγαιναν στο διαμέρισμα του Γερμανού προκειμένου να υποβάλλουν τα σέβη τους στον εκπρόσωπο του Χίτλερ! Ανατριχιαστικά δεν είναι όλα αυτά; 

Όπως μπορείτε να καταλάβετε το ημιυπόγειο που θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ έχει μεγάλη ιστορία (έτσι είναι σήμερα βέβαια)


Με λίγα λόγια το ημιυπόγειο της οδού Μεϊντάνη 20 είχε αρχίσει να γίνεται σφηκοφωλιά φασιστών.


Η αλήθεια είναι επίσης (όπως μπορείτε να διαβάσετε) ότι οι πύρινοι λόγοι του Γερμανού, είχαν αρχίσει να βγάζουν μια επικινδυνότητα...

Και βέβαια με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο Κουντόρφερ απέκτησε δύναμη και ισχύ ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής κοινότητας στην ελληνική πρωτεύουσα.



Μάλιστα αναφέρεται στο ρεπορτάζ ότι ήταν διάχυτη η υποψία πως χάρη στις ενέργειες του Κουντόρφερ ιδρύθηκαν εξτρεμιστικές/εθνικιστικές οργανώσεις στην Αθήνα εκείνης της εποχής.


Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος" βρήκαμε μια φωτογραφία όπου υπάρχει ο "χερ Κουντόρφερ" (δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι) σε εκδήλωση των ναζί στην Θεσσαλονίκη. Είχε γίνει λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.


Μάλιστα όπως διαβάζουμε στην οδό Ομήρου 16 ήταν το κέντρο της χιτλερικής προπαγάνδας στην Αθήνα. Η γερμανική οργάνωση "φιλαδέλφεια", ουσιαστικό παράρτημα της γερμανικής πρεσβείας.


Μαντέψτε τι είναι τώρα εκεί... Συμπτώσεις! Κάντε κλικ εδώ και θα καταλάβετε

Ακριβώς... Είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε! 

Και το ρεπορτάζ κλείνει με τα ονόματα κι άλλων πρακτόρων του Χίτλερ στην Ελλάδα! 




Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά