Πάτρα 1934: Ανακοινώνεται η ανέγερση του πιο σύγχρονου Σταδίου της χώρας

Το 1934 η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ανακοινώνει με χαρά και υπερηφάνεια ότι θα αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του πιο σύγχρονου Σταδίου της Ελλάδας. Θα ήταν αυτό της Παναχαϊκής ενώ δίνονται πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που θα ακολουθούσαν.



Τι αναφέρει λοιπόν το ρεπορτάζ; Στην αρχή, την τοποθεσία αλλά και κάποιες πληροφορίες περί της Παναχαϊκής. Εκφράζεται δε η βεβαιότητα ότι η… γηραιά Παναχαϊκή (ήταν 43 ετών το 1934) χάρη στις προσπάθειές της θα αποκτήσει ένα μεγαλοπρεπές στάδιο, τέτοιο που να μην υπάρχει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.



Βεβαίως αναφέρεται ότι «η περιμάνδρωση του νέου σταδίου θα είναι ανώτερη του Παναθηναϊκού Σταδίου» το οποίο από τότε το θεωρούσαν… γερασμένο και ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για διεθνείς αγώνες και είχε μόνο λαμπρή ιστορική σημασία. Συν πολλές ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, για την έκταση, το στίβο και πολλά ακόμα.



Επίσης, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, η πρώτη άριστη εντύπωση θα δίνεται από την είσοδο και τα προπύλαια που θα ήταν μεγαλοπρεπέστατα. Και βέβαια θα υπάρχει κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου, σκάμματα για μήκος, ύψος, επι κοντώ και τριπλούν και φυσικά βαλβίδες για τις ρίψεις.


Επίσης γίνεται σαφές ότι θα μπορούσαν να γίνονται ταυτόχρονα όλα τα αγωνίσματα κάτι που δεν ήταν δυνατό στο Καλλιμάρμαρο. Κι ακόμα αναφέρεται ότι όλη η κατασκευή θα κόστιζε τότε περί τα 3 εκατομμύρια δραχμές. Το Κράτος προσέφερε 600 χιλιάδες δραχμές (για την αξία ενός εκ των δύο γυμναστηρίων της Παναχαϊκής κοντά στην Αγία Βαρβάρα που θα το χρησιμοποιούσε για σχολικό αθλητισμό) και 300 χιλιάδες από τη φυσική αγωγή του Νομού Αχαΐας (χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την περιμάνδρωση).



Κάποια ιστορικά στοιχεία

(Πηγή Wikipedia/Γήπεδο Παναχαϊκής)

Η έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο αγοράστηκε στις 6 Μαρτίου 1934 έναντι του ποσού των 653.000 δραχμών. Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό, η Π.Γ.Ε. πούλησε το γυμναστήριο που είχε στην Αγία Βαρβάρα, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Γ.Ε. Πατρών, ενός εκ των δύο σωματείων που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί η Παναχαϊκή. Επίσης έγινε έρανος, στον οποίο προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά πολλοί Πατρινοί αλλά και παλιοί αθλητές της ομάδας.

Το 1935 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής με επιχωμάτωση του οικοπέδου και κατασκευή ξύλινου φράχτη. Το 1938 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, ενώ ήταν ακόμα ημιτελές. Επίσημα το στάδιο αποπερατώθηκε τον Μάιο του 1939 και στις 6 Ιουνίου του ιδίου έτους η ομάδα της Παναχαϊκής πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση στο νέο γήπεδο, την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές, ενώ διοργανώθηκε και φιλικός αγώνας μεταξύ της Α΄ και Β΄ ομάδας, ο οποίος έληξε με σκορ 7-0. Εξαιτίας της κατασκευής του σταδίου στην περιοχή, η οποία τότε αποτελείτο από αμπέλια και ελαιώνες, διανοίχτηκαν νέοι δρόμοι και ανακατασκευάστηκαν οι παλιοί.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε από τον κυβερνητικό στρατό ως στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών κρατουμένων.

Η πρώτη κερκίδα κατασκευάστηκε το 1955 και μέχρι το 1972 η χωρητικότητα του σταδίου ήταν 5.000 θεατές. Τότε επεκτάθηκαν σε ύψος οι δύο υφιστάμενες κερκίδες και αυξήθηκε η χωρητικότητά τους. Το 1974 κατασκευάστηκε και το πέταλο, η τελευταία κερκίδα του σταδίου. Το 1997 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στην κερκίδα της ανατολικής πλευράς του γηπέδου και καθίσματα προδιαγραφών FIFA, με την ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη κερκίδα να αποκτά χωρητικότητα 5.000 θέσεων.

Στον ίδιο χώρο και δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει και το κλειστό γυμναστήριο της ομάδας, ενώ κάτω από τις εξέδρες υπάρχουν αίθουσες άθλησης για όλα τα τμήματα του αθλητικού συλλόγου. Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1984.

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά