1935: Ο εκατομμυριούχος που ήθελε να φτιάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα!

Γυρίζουμε το χρόνο στις 30 Αυγούστου του 1935 όταν η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ δημοσιεύει μια πολύ σημαντική είδηση: Ένας φίλαθλος εκατομμυριούχος και τραπεζίτης, αποφάσισε να φτιάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα. Να ιδρύσει επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου με σκοπό «να επαναφέρω την αίγλη και το μεγαλείο του ελληνικού ποδοσφαίρου των ετών 1929, 1930 και 1931»




Η αλήθεια είναι ότι αυτό το τελευταίο δε μπορούμε να το καταλάβουμε τώρα, δηλαδή τι καλύτερο είχε τότε το ποδόσφαιρο. Όμως πέρα από την «τρέλα» του παράγοντα, το συγκεκριμένο άρθρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς περιγράφει και μια δύσκολη κατάσταση της εποχής.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο παρακμάζει και φθίνει διότι οι παίκτες δεν προπονούνται παρά κατέρχονται απροπόνητοι στους αγώνες και φυσικά δεν αποδίδουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους» αναφέρει το ρεπορτάζ. Και προχωρά σε παραδείγματα που είναι και αυτά που μαρτυρούν την κατάσταση:

-Ο Χρυσαφόπουλος του Ολυμπιακού δεν έκανε ούτε μία προπόνηση πριν από τον αγώνα. Δεν του έμενε καθόλου χρόνος από τη βαριά δουλειά που έκανε στο μηχανουργείο «Ήφαιστος». Μάλιστα εμφανιζόταν στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων, κατάκοπος από τη δουλειά

-Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος δούλευε καθημερινά 10 ώρες στο τελωνείο.



Τα ίδια ακριβώς ζητήματα είχαν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της εποχής. Όμως το ρεπορτάζ συνεχίζεται και ο εκατομμυριούχος, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέλυε το πλάνο του:

«Θα ανοίξω ένα γραφείο- μέγαρο και θα καταρτίσω μια εταιρεία με προσωπικό. Έχω καταθέσει δέκα εκατομμύρια δια την επιτυχία του σκοπού. Θα ιδρύσω μοντέρνο γήπεδο στο Δέλτα Φαλήρου και θα καλούμε ξένες ομάδες επαγγελματικές, από Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία και άλλες χώρες, κάθε δεκαπενθήμερο

Φέτος ελπίζω να κατεβάσω δύο επαγγελματικές ομάδες, τα Παναθήναια και τα Ολύμπια και τον Απρίλιο (σ.σ του 1939) άλλες δύο. Είμαι βέβαιος ότι εντός δύο ετών η λέξη «ερασιτεχνισμός» θα ανήκει στο παρελθόν.

Οι ομάδες θα απαρτίζονται από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Απόλλωνα και των ισχυρών ανεπισήμων. Υπάρχουν παίκτες εκεί ικανοί με συστηματική προπόνηση και δίαιτα να γίνουν πρωταθλητές σε έξι μήνες.

Η μισθοδοσία τους θα κυμαίνεται από τρεις ως οχτώ χιλιάδες δραχμές. Αργότερα, θα ιδρύσω το σπίτι του ποδοσφαιριστή, ένα παλάτι που θα ζουν με όλες τις ανέσεις οι ποδοσφαιριστές. Με κήπο, με πισίνα, με λουτρά, με λέσχη, με βιβλιοθήκη κ.λ.π.

Υπάρχουν παίκτες που έχουν ήδη δεχθεί αφού θα εξασφαλιστούν σε όλη τους τη ζωή. Θα παίρνουν σύνταξη, θα έχουν ταμείο ασφάλισης, θα είναι κατοχυρωμένοι»



Αυτά είπε ο κροίσος που ήθελε να κάνει όλα τα παραπάνω. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι ήδη είχε πλησιάσει τους παίκτες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, προσφέροντας 5 χιλιάδες δραχμές μηνιαίο μισθό. Κι επίσης ότι οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι να δεχτούν…

 Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά