1936: Ο πρωταθλητής Σύλλας αρνείται αργομισθία κι εγκαταλείπει το στίβο

Ο Νίκος Σύλλας, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών. Ήταν δισκοβόλος. Κι όταν ο ΣΕΓΑΣ… τόλμησε να του προτείνει αργομισθία στο δημόσιο για να τον αποκαταστήσει, έγινε έξαλλος. Προσεβλήθη!!! Κι επέστρεψε στην Χίο, στην πατρίδα του.



Τρομερό το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στις 8 Ιουνίου 1936. Ο ΣΕΓΑΣ είχε ανακοινώσει ότι ο πρωταθλητής Σύλλας, από τους πλέον δημοφιλείς αθλητές στην Ελλάδα, είχε ζητήσει 10ήμερη άδεια. Μόνο που οι δέκα ημέρες έγιναν… δέκα εβδομάδες. Ο Σύλλας δεν εμφανιζόταν στους αγώνες. Και η εφημερίδα αποκαλύπτει:

«Το ζήτημα είναι απλούστατο. Ο Σύλλας εγύρευε μια αξιοπρεπή θέση για το παρόν και το μέλλον. Η αργομισθία που του έδωσαν στον Δήμο τον προσέβαλλε και τον ταπείνωνε. Ήθελε να προσφέρει υπηρεσίες θετικές. Δεν ήθελε να είναι παράσιτος ενός ταμείου»

Ο πρωταθλητής της δισκοβολίας επέστρεψε στη Χίο. Εκεί, στην πατρίδα του έγινε αγρότης. «Με την αξιοπρέπεια εκείνων που σέβονται τη ζωή, τη βιοπάλη και τον εαυτό του» όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ο Χιώτικος κάμπος είχε γίνει ο παράδεισός του.

Ο Νίκος Σύλλας με τον Χρήστο Μάντικα

Λίγες μέρες μετά, στη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο, το κοινό ξεσπά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, περίπου 20 χιλιάδες φίλαθλοι φωνάζουν κι απαιτούν "ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑ"!!! Οι φωνές γίνονται ακόμα πιο έντονες όταν ο νικητής της δισκοβολίας, Φλώρος, μετά βίας ξεπερνά τα 40 μέτρα

Τελικά ο ίδιος ο Βασιλιάς (!) δεσμεύεται ότι θα επικοινωνήσει με τον Σύλλα και θα τον πείσει να επιστρέψει στην Αθήνα.



Ευτυχώς ο Σύλλας μετά από λίγο καιρό επέστρεψε σε δράση. Μετά από 40 μέρες (περίπου) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου κατακτά την 6η θέση με βολή στα 47,75 μέτρα. Συνέχισε τις μεγάλες επιδόσεις αφού στο μεταξύ έχει μεταπηδήσει από τον Παγχιακό στον Πανιώνιο.

Το παράδειγμα της αξιοπρέπειάς του όμως, είναι «φάρος». Σε εποχές πολύ δύσκολες.


Για τον Σύλλα επίσης μπορείτε να διαβάσετε μια ακόμα ιστορία. Διότι ήταν εκείνος που είχε προλάβει να σταματήσει τον Χρήστο Μάντικα ο οποίος ετοιμαζόταν ν' αυτοκτονήσει!

Όμως παράλληλα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ένα ακόμα πρόβλημα. Ο πρωταθλητής της σφαίρας, Νικόλαος Στεφανάκης ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τον αθλητισμό για οικονομικούς λόγους. Βρήκε δουλειά σε επιπλοποιείο και είχε μεροκάματο 400 δραχμές την ημέρα. Όμως ένα Σαββατο, δε μπόρεσε να πάει στη δουλειά του λόγω της συμμετοχής του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων (ήταν 18 ετών). Τη Δευτέρα του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

Θα έπρεπε να εγκαταλείψει το στίβο για να πιάσει δουλειά. Σε οικογένεια με έξι αδέρφια και με ένα πατέρα που είχε 400 δραχμές μηνιαία σύνταξη ως ανάπηρος πολέμου και 100 δραχμές ημερησίως από ένα περίπτερο στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Δύσκολες εποχές… Όπως αναφέραμε πιο πάνω

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά