Ανατριχιαστικό άρθρο του1936 υπέρ Χίτλερ και Μουσολίνι για τον αθλητισμό

«Σπορ συν Δικτατορία ίσον Οργάνωσις»! Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πιο «βαρύ» απ’ όσα έγραψε η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ τον Ιανουάριο του 1936. Ουσιαστικά αποθεώνει τους Μπενίτο Μουσολίνι και Αδόλφο Χίτλερ που μέσα από τη δικτατορική τους πρακτική κατάφεραν να ανορθώσουν τον αθλητισμό στη χώρα τους!

 


Τι «στιβαρή διακυβέρνηση» διαβάσαμε. Τι για «δύναμη χαρακτήρος» επίσης. Πάντως ήταν ανατριχιαστικά αυτά που διαβάσαμε και γίνονται ακόμα χειρότερα αν αναλογιστούμε ότι ακόμα ο κόσμος δεν ήξερε τι θα επακολουθούσε σε λίγα χρόνια!

Ας δούμε λοιπόν τι έλεγαν:

«Εις την Ιταλία, η ιστορική πορεία «προς την Ρώμη» των μελανοχιτώνων οπαδών του Μουσολίνι, ήταν το πρώτο βήμα του αθλητισμού προς τη μεγαλοπρεπή σταδιοδρομία. Μολονότι ο πόλεμος απορροφά κάθε ικμάδα της Ιταλίας, εν τούτοις η χώρα του Ντούτσε εξακολουθεί να είναι ισχυρά εις το αθλητικόν επίπεδον το περίφημον ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εξακολουθεί, είναι έτοιμη ν’ αποστείλει μια ισχυρά ομάδα εις το Βερολίνο και προτίθεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940.  Οι αθλητές της αν και προσεφέρθησαν να υπηρετήσουν εις τον στρατό, έμειναν ελεύθεροι, όπως ο Καρνέρα. Οι ποταμοί αίματος δε μπόρεσαν να παρασύρουν τον αθλητισμό. Ο Μουσολίνι επιδιώκει να κερδίσει νίκες δια την πατρίδα του εις τον αθλητικό στίβο».

Αν αυτό δε σας είναι αρκετό, έχουμε και… χειρότερο. Για την Γερμανία του Χίτλερ.

«Μέσα εις το χάος εις το οποίο ερρίφθη η νικημένη Γερμανία, παρουσιάσθη ο αρχηγός δια να ποδηγετήσει τα πλήθη προς νέας κατευθύνσεις. Το φάρμακο της εξαθλιώσεως ήταν ένα: Η στιβαρά διακυβέρνηση. Και το φάρμακο αυτό το εφήρμοσε εις τη χώρα των Νιμπελούγκεν ο Φύρερ.

Εις τα άλλα Κράτη το Κοινοβούλιο καταρτίζει νόμους και δια γραφειοκρατίας προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα τα μεταπολεμικά. Εις την Γερμανία, έπειτα από ήττες κι επαναστάσεις ο Χίτλερ ανέλαβε την δικτατορία. Είχε δύο προηγούμενα παραδείγματα, την Ιταλία και την Ρωσία. Εκεί η δύναμη του χαρακτήρος, αναγέννησε τον αθλητισμό. Ο Χίτλερ επεκαλέσθη τη νεολαία και την συνάντησε ενθουσιώσαν εις τους στίβους και τα γήπεδα.

Οργάνωσε τους εφετεινούς Ολυμπιακούς που προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν το υπόδειγμα αθλητικής μεγάλης οργανώσεως. Από την Ολυμπιάδα θα ξεκινήσει η Ολυμπιακή ιαχή δια να ενωθεί με την ζητωκραυγή «Χάιλ Χίτλερ»!

Δεν  είναι παρά μια ζωντανή απόδειξη: Για να χαραχθεί ο δρόμος ενός Κράτους προς ένα πεπρωμένο, πρέπει να έρθει εις την επικουρία ο αθλητισμός. Αυτός θα αποτελέσει τη βάση, το βάθρο απ’ όπου το μυθικό πτηνό, ο Φοίνιξ, αφού καεί θ’ αναγεννηθεί από την τέφρα του. Οι οργανωμένες αθλητικές λεγεώνες θα βαδίσουν ν’ ανοίξουν το δρόμο της αύριον.

Εις την Ελλάδα γίνονται εκλογές, Θα σχηματισθεί Βουλή και θα αρχίσει η συζήτηση»

Ανατριχιαστικό…

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά