1936: Η εξόριστη Εβραία που εκπροσώπησε τη Ναζιστική Γερμανία

Η Έλεν Μέγιερ θεωρείται η κορυφαία ξιφομάχος όλων των εποχών. Η ιστορία της είναι περίεργη ως δραματική. Αν κι Εβραία, εξόριστη από τη Ναζιστική Γερμανία, κλήθηκε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου του 1936 και να εκπροσωπήσει την πατρίδας της. Κι εδώ αρχίζει ένα παράξενο στόρι.

 


Η Μέγιερ άρχισε να κερδίζει πρωταθλήματα Γερμανίας το 1924 όταν ήταν 13 ετών. Όλοι έλεγαν για την τακτική και το ταλέντο της. Το 1930, ενώ δεν είχε κλείσει καλά- καλά τα 20 χρόνια της, είχε κερδίσει 6 πρωταθλήματα Γερμανίας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στην Γερμανία έγινε εθνικό σύμβολο. Ήταν ψηλή, ξανθιά, όμορφη, αρχοντική… Ό,τι ακριβώς ήθελαν οι Γερμανοί,

Μόνο που η Μέγιερ ήταν Εβραία. Κι αυτή ήταν μια σημαντική λεπτομέρεια. Να φανταστείτε όταν ήταν μικρή την αποκαλούσαν η «Εβραία Μέγιερ» για να τη ξεχωρίζουν από την «Χριστιανή Μέγιερ» ένα κοριτσάκι από το διπλανό της σπίτι με το ίδιο επώνυμο.


Το 1931 έχασε τον πατέρα της απότομα, από καρδιακή προσβολή. Το 1932 έμεινε στην 5
η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες καθώς με το ζόρι έμεινε όρθια στους αγώνες. Δύο ώρες πριν τους τελικούς ενημερώθηκε ότι ο φίλος της είχε σκοτωθεί στη διάρκεια ασκήσεων στο στρατό. Έμεινε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει αλλά η άνοδος του Ναζισμού στην Γερμανία, άλλαξε τα δεδομένα. Ως Εβραία, απαγορευόταν να μπει στη χώρα. Ο σύλλογος που αγωνιζόταν τη διέγραψε από τα μητρώα του. Και το 1935, το δικαστήριο της Νυρεμβέργης τη χαρακτήρισε «μη Γερμανίδα»!



Έλα όμως που το 1936 έλαβε πρόσκληση από την Γερμανία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Χίτλερ ήθελε μετάλλια. Η Μέγιερ εξακολουθούσε να ξιφομαχεί στην Καλιφόρνια.

Αποδέχθηκε την πρόσκληση. Ο Γιόσεφ Γκέμπελς όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Καμία δήλωση δε μπορεί να γίνει σχετικά με το ότι η Μέγιερ δεν είναι άρια! Τελικά, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και προκάλεσε δυσμενή εντύπωση όταν επάνω στο podium χαιρέτησε ναζιστικά τον Χίτλερ.



Αργότερα εξήγησε ότι οι γονείς της βρίσκονταν σε στρατόπεδα εργασίας. Και δεν ήθελε να ρισκάρει τις ζωές τους.

Η Μέγιερ επέστρεψε στις ΗΠΑ, πήρε και την αμερικάνικη υπηκοότητα και κατέκτησε 8 φορές το πρωτάθλημα ξιφομαχίας της χώρας.

Το 1952 επέστρεψε στην Γερμανία και παντρεύτηκε έναν παλιό της φίλο, τον Έρβιν Φάλκνερ, σε μια ήσυχη τελετή το Μάιο εκείνης της χρονιάς. Τον Οκτώβριο του 1953, δύο μήνες πριν τα 43η της γενέθλια, έφυγε από τη ζωή εξαιτίας καρκίνου στο στήθος.



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!