Αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ του 1937

Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, στις 10 Μαρτίου του 1937 έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ, την ομάδα που ξεχώριζε τόσο στο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσουμε τι επικρατούσε τότε, τα τμήματα που διατηρούσε μαζί με ονόματα, φυσικά όπως και γεγονότα.



Παραπάνω είδατε τη σύνθεση του ΠΑΟΚ εκείνης της χρονιάς. Κι έχει σημασία το γεγονός ότι αναγράφονται και ονόματα για να μη… ψαχνόμαστε.

Τι αναφέρει λοιπόν το αφιέρωμα;

«Ιδρύθηκε το 1926 από τους Θεσσαλονικείς φιλάθλους κ.κ.Π.Καλπακτσόγλου, Μ.Τσούλκα, Α.Αγγελόπουλο, Φ.Βυζάντιο, Ε.Θεοδωρίδη και Κωνσταντινίδη οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια για την πρόοδο του συλλόγου.

Τα πρώτα στελέχη του ΠΑΟΚ δεν ήσαν άλλα από τα τότε της ΑΕΚ από την οποία απεσπάσθησαν».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται με τις πρώτες επιτυχίες του ΠΑΟΚ.

«Οι πρώτοι αγώνες του ΠΑΟΚ υπήρξαν θριαμβευτικοί δια την ομάδα του η οποία αναγνωρισθείσα επισήμως, έλαβε αμέσως μέρος στο πρωτάθλημα β΄κατηγορίας του 1925 το οποίον εκέρδισε και πανηγυρικώς

Κι έγινε το πρώτο θαύμα.

Μετά την επιτυχία αυτή ο ΠΑΟΚ έδωσε αγώνα διαβαθμίσεως δια την είσοδόν του εις την α’ κατηγορίαν όπου υπήρχαν τότε τα σωματεία Άτλας, Θερμαϊκός, Άρης και Ηρακλής (τότε πρωταθλητής)»

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πετύχει ένα μεγάλο άθλο για να προβιβαστεί στην α΄κατηγορία. Ως πρωταθλητής στη β’ κατηγορία να αντιμετωπίσει όλες τις ομάδες της α’ κατηγορίας «και να καταλάβει την πρέπουσαν θέση».

Ο ΠΑΟΚ έκανε το θαύμα. Νίκησε και τον Άτλα και τον Θερμαϊκό και τον Άρη όπως και τον πρωταθλητή Ηρακλή. Κι αυτό ενθουσίασε τους πάντες.

«Οι παίκτες που αποτελούσαν τότε την ομάδα του ΠΑΟΚ ήταν οι Μακαρονόπουλος, Βεντουρέλης, Γιερβάν, Κοσταράς, Ανδρεάδης Ι., Γεωργιάδης, Λιακόπουλος, Τσολακίδης, Πάγκαλός, Παντερμαλής και Ανδρεάδης ΙΙ».

ΣΤΙΒΟΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Μ άλιστα γίνεται γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ διατηρούσε επίσης και τμήματα κλασικού αθλητισμού, ποδηλασίας κι ελευθέρας πάλης.

Στελέχη άριστα όπως ο Μ.Κωνσταντινίδης, πρωταθλητής Μακεδονίας στα 100, 200 και 400 μέτρα. Ο Ιορδανίδης και ο Μάνος στους αγώνες ταχύτητας. Ο Καλφόπουλος στα εμπόδια, ο Κρίκης και ο Αναγνωστόπουλος στα 400μ, ο Μαυροκορδάτος στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, ο Ναϊδης στο ύψος και ο Βασιλείου επίσης στους δρόμους αντοχής.

Στην ποδηλασία ο ΠΑΟΚ είχε τον πρωταθλητή του χιλιομέτρου, Χατζηαναστασίου, στην ελευθέρα πάλη τους Κεσίσογλου, Κωνσταντινίδη, Μάνθο και Βασιλειάδη

ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το ρεπορτάζ επιστρέφει στο ποδόσφαιρο κι αναφέρει ότι από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ προβιβάστηκε στην  α’ κατηγορία, προσπάθησε να λύσει το γηπεδικό θέμα. Και τα κατάφερε. Το 1927 ενοικίασε από την Εθνική Τράπεζα και την Αεροπορική Άμυνα για μια δεκαπενταετία το γήπεδό του, μέσα στο οποίο υπήρχε χείμαρρος… «Το τρίτο θαύμα του συλλόγου. Ο χείμαρρος εξηφανίσθη» αναφέρει το ρεποερτάζ της εφημερίδας.

Από τότε αρχίζουν οι προσπάθειες για παραπάνω ανάδειξη του συλλόγου και το 1936 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πρωταθλητής Μακεδονίας στο ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ του 1937

Και φτάνουμε στον ΠΑΟΚ της εποχής εκείνης. Που όπως αναφέρεται μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν εις άριστη κατάσταση.

Οι παίκτες της α’ ομάδας ήταν οι: Σωτηριάδης, Π.Ζακαπίδας, Γ.Βατίκης, Κ.Μπατατζόγλοου, Ι.Κοσμίδης, Ε.Μοσχίδης, Α.Κοντόπουλος, Ι.Βασιλειάδης, Α.Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Ε.Κουκουλάς, Ν.Ηλιόπουλος, Β.Τοκάτσογλου και Α.Αναστασιάδης.

Από τους προαναφερόμενους οι Σωτηριάδης, Μοσχίδης, Ιωαννίδης, Καλογιάννης και Κοντόπουλος ήταν αναντικατάστατα στελέχη της Μικτής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο Σωτηριάδης και ο Ιωαννίδης, μαζί με τον Βικελίδη του Άρη αλλά και τον Τσαγανά του Ηρακλή ήταν οι δημοφιλέστεροι ποδοσφαιριστές στην Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή.

Ο ΠΑΟΚ πάντως είχε και πολύ καλή β’ ομάδα στο ποδόσφαιρο από τους Διαμαντή, Αρβανίτη, Καμπά, Αθανασιάδη, Κεπατσόγλου, Ερμίδη, Τοκακτσόγλου,  Σκουφά, Κυρμέζη, Μαλακίδη και Καλτσογιάννη.

Αναφέρεται όμως ότι ο ΠΑΟΚ διατηρούσε και το κολυμβητικό τμήμα σε πολύ καλή κατάσταση με τον Σαμαρά, πρωταθλητή Ελλάδας στο πρόσθιο να ξεχωρίζει.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ακολούθως αναφέρονται τα ονόματα που συνέθεταν το Δ.Σ του ΠΑΟΚ: Πρόεδρος, Σάββας Τσαντάς (Ιατρός). Αντιπρόεδρος, Ι.Τσακίρογλου (έμπορος). Γενικός Γραμματέας, Α.Αλεξανδρής (Τραπεζικός υπάλληλος). Εδικός Γραμματέας, Δ.Δημάδης (δικηγόρος). Ταμίας, Χρ. Παπαδόπουλος. Έφορος ποδοσφαίρου, Π.Κοντόπουλος, Έφορος Αθλητισμού, Νικηφόρος Γιαννόπουλος. Έφορος γηπέδου, Θ.Κατσαμπέκης. Έφορος κολυμβητικού, Τ.Χρηστίδης. Σύμβουλοι, Μ.Σαράντης, Ι.Ιωαννίδης

Ακολουθήστε μας στο Facebook

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά