1932: Τα «παζάρια» για φιλικό στη Σμύρνη και η κλοπή των λιρών!

 Σας είχαμε γράψει για την παράξενη υπόθεση του Αετού Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει φιλικούς αγώνες με ομάδες της Τουρκίας ως… Μικτή Θεσσαλονίκης κι αγνόησε κάθε μήνυμα της ΕΠΟ να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτή η ιστορία έχει και συνέχεια και μάλιστα πολύ πιο σπαρταριστή.



Όπως αναφέραμε στο τέλος του προηγούμενου ρεπορτάζ, η αποστολή αναχώρησε για τη Σμύρνη προκειμένου να δώσει φιλικά κι εκεί μετά την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα συμφώνησε για δύο φιλικούς αγώνες αντί του ποσού των χιλίων λιρών. Μάλιστα αφού αντάλλαξαν τηλεγραφικώς τα συμφωνητικά, υπήρξε και προέμβασις 300 λιρών εκ μέρους των Τούρκων και η ομάδα πολύ ωραία κι άνετα έφτασε στην Σμύρνη.

Εκεί άρχισαν τα… προβλήματα και τα παζάρια.

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι ο πρώτος αγώνας δεν τους απέφερε περισσότερες από 500 λίρες. Γι’ αυτό και ζήτησαν από τους ανθρώπους του Αετού να πέσουν στις 750 λίρες, αντί για χίλιες. Κι επέμεναν πιεστικά μάλιστα ότι… αδίκως ζητούσαν οι Έλληνες τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί παρουσιάζοντας κάτι περίεργες δικαιολογίες.

Μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις, το ζήτημα κατέληξε στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης. Απ’ εκεί κλήθηκε ο αντιπρόσωπος των σωματείων Καρσίγιακα, Αλτάι και Ιζμίρ Σπορ, Μουχλίς Βέης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αετού,  κ.Δήμου και να βρεθεί η λύση.

Τελικά ο Έλληνας παράγοντας δέχθηκε να πέσει 50 λίρες υπέρ του φτωχότερου σωματείου της Σμύρνης, να δεχθεί 900 λίρες και άλλες 50 θα έπαιρνε εντός διμήνου.

Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί πριν την έναρξη του δευτέρου αγώνα του Αετού στη Σμύρνη όπου μάλιστα ο Μουχλίς Βέης είχε την υποχρέωση να παραδώσει 200 λίρες και το συμφωνητικό των 50 λιρών στην ελληνική αποστολή.

Ο αγώνας θα άρχισε στις 6 το απόγευμα ενώ η ομάδα θα έπρεπε να επιβιβαστεί στο ατμόπλοιο «Κόνια» μέχρι τις 8μ.μ κι αυτό με την ευγενική υποχώρηση της εταιρείας που καθυστέρησε επί δίωρο την αναχώρηση για χάρη της ελληνικής αποστολής.

Όμως υπήρχε πρόβλημα… Η ώρα ήταν 6.10μ.μ και ο Μουχλίς Βέης δεν είχε φέρει τα χρήματα. Βεβαίως η ομάδα του Αετού παρέμεινε στ’ αποδυτήρια και ήταν όλοι έτοιμοι προς αναχώρηση αν δεν εκπληρούνταν οι οικονομικές υποχρεώσεις.

Τελικά στις 6.15μ.μ. παραδόθηκαν τα χρήματα εκτός των 50 λιρών. Πέντε λεπτά μετά η ομάδα παρουσιάστηκε στο γήπεδο αλλά ο αγώνας δεν άρχιζε. Ζητούσαν και τις 50 λίρες που απέμεναν για να συμπληρωθεί το ποσό της συμφωνίας.

Ο Μουχλίς Βέης εμφανίζεται στα θεωρεία των επισήμων. Εκεί κάθονται ο γενικός γραμματέας του Προξενείου, κ.Οικάδης και ο κ.Δήμου ο οποίος κρατά ένα μαντήλι με 80 λίρες. Κι εξηγούν στον Τούρκο παράγοντα ότι δεν δεν δώσει και τις 50 λίρες που απομένουν, η ομάδα θα αποχωρήσει. Ο Μουχλίς Βέης βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες με εμφανή την πρόθεση να μην αποδώσει ποτέ τις 50 λίρες αλλά ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…

Μπροστά σε χίλιους θεατές (οι επίσημοι κάθονταν σε θέσεις στις αρχές των κερκίδων) και σε ανώτερους αξιωματούχους ο Μουχλίς κάνει την κίνησή του. Με ένα σάλτο αρπάζει το μαντήλι με τις 80 λίρες από τα χέρια του Δήμου και αρχίζει και τρέχει ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον συλλάβουν ενώ ο κόσμος τον αποδοκιμάζει έντονα για την κλοπή.

Τελικά ο κλέφτης πιάστηκε ενώ επενέβη ο διευθυντής αστυνομίας Σμύρνης και δόθηκαν οι εγγυήσεις στους ανθρώπους του Αετού που ήθελαν να αποχωρήσουν, να παραδοθούν τα χρήματα σε ουδέτερο πρόσωπο αλλά και να εγγυηθεί ο Μουχλίς Βέης προς το προξενείο την καταβολή της διαφοράς.

Κάπως έτσι, στις 6.30μ.μ. άρχισε ο αγώνας μετά απ’ όλα αυτά τα κωμικοτραγικά γεγονότα

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά