1936: Οι Ελληνίδες αθλήτριες έκαναν μπάνιο ολόγυμνες μαζί με αθλητές!

Μια αποκάλυψη της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ τον Ιανουάριο του 1936 σκανδαλίζει τους Αθηναίους που ετοιμάζονται να πετάξουν στην… πυρά τις αθλήτριες. Υπήρξαν σκάνδαλα που ανακαλύφθηκαν στο Καλλιμάρμαρο που- όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε-είχε μετατραπεί σε καταφύγιο ερωτικών ζευγαριών.



Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΕΓΑΣ είχε απαγορεύσει την προπόνηση γυναικών στο Καλλιμάρμαρο. Είχαμε κάνει παλαιότερα ένα θέμα επ’ αυτής της απαγόρευσης αλλά πλέον οι λεπτομέρειες είναι συνταρακτικές. Μάλιστα δύο αθλήτριες που παράκουσαν τιμωρήθηκαν σκληρά. Η μία ισόβια και η άλλη με οχτάμηνο αποκλεισμό από το στίβο! Όπως σας είχαμε αναφέρει στο παλαιότερο ρεπορτάζ, μετά την απαγόρευσηαπό τον ΣΕΓΑΣ όποια αθλήτρια τολμούσε να μπει στο Καλλιμάρμαρο… έτρωγε ξύλο.Και όχι μόνο ποινή.

Το περιστατικό που αναφέρεται έχει ενδιαφέρον:

«Προ ετών, ένα απόγευμα, ένας σοβαρός κύριος, γνωστός φίλαθλος ενώ έκανε τον περίπατό του στο άλσος του Αρδηττού, συνάντησε στο δρόμο του ένα ερωτικό ζευγαράκι. Εκείνος ήταν ένας γιγαντόσωμος αθλητής κι εκείνη μια παιδούλα, γνωστή αθλήτρια. Η ηλικία της και η ακατανόμαστος στάση εις την οποία βρισκόταν, δεν επέτρεψαν να γίνει πιστευτή η καταγγελία του αξιόπιστου αυτού μάρτυρα. Αργότερα η παιδούλα αυτή μεγάλωσε πολύ. Εξακολούθησε να είναι αθλήτρια αλλά στο μεταξύ εξελίχτηκε σε γυναίκα εκδιδομένη εις πάντας! Τότε έγινε πιστευτή η καταγγελία του ανωτέρω φιλάθλου. Ήταν από τα πρώτα κρούσματα».

Και βέβαια ακολουθούν κι άλλες περιγραφές. Με κορυφαία ότι αθλήτριες και αθλητές έκαναν μπάνιο μαζί στ’ αποδυτήρια. Ολόγυμνοι βέβαια καθώς μπάνιο… ντυμένος δεν μπορεί να κάνει κάποιος.

Σόδομα και Γόμορρα που έλεγε και η Σαπφώ Νοταρά.



Βεβαίως απ’ όλα αυτά τα παραπάνω εξαιρείται, όπως ενημερωθήκαμε η Δομνίτσα Λανίτου, κορυφαία αθλήτρια της εποχής. Και λίγους μήνες αργότερα η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Βερολίνο

Ακολουθήστε μας στο Facebook 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά