1935: Η απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Μάντικα μετά από ήττα!

Μια θλιβερή ιστορία διαβάσαμε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στις 18 Σεπτεμβρίου 1935. Ο πρωταθλητής του στίβου, Χρήστος Μάντικας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και τελικά τον έσωσε την τελευταία στιγμή ο δισκοβόλος, Νίκος Σύλλας.



Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο Σύλλας είχε χάσει μια κούρσα των 400μ. μετ’ εμποδίων στους Ελληνοαυστριακούς Αγώνες και ήταν πάρα πολύ πικραμένος. Να φανταστείτε, μέχρι και η εφημερίδα που περιγράφει το γεγονός γράφει «μετά την επονείδιστον ήττα του»! Και την ίδια στιγμή που τελείωνε η κούρσα οι θεατές στις κερκίδες τον αποδοκίμαζαν!

Τον Μάντικα… Τον κορυφαίο αθλητή της εποχής… Επειδή έχασε μια κούρσα!

Ο Μάντικας κόντεψε να λιποθυμήσει από τις τύψεις του αλλά οι φίλοι του, αθλητές και παράγοντες τον πλησίασαν και προσπάθησαν να τον σηκώσουν και να τον ενθαρρύνουν

«Δεν πειράζει Χρήστο. Αν νικήθηκες από τον Λάιτνερ, θα νικήσεις τον Ιβάνοβιτς και τον Μπουράντοβιτς. Δε χάλασε ο κόσμος» του έλεγαν.

Ο Μάντικας δεν απαντούσε αλλά κάποια στιγμή ρώτησε: «Γιατί φωνάζει ο κόσμος; Τι ζητούν;».

Κάθε αγώνας τότε ήταν… εθνική υπόθεση! Και οι αθλητές ήταν πιεσμένοι από την εθνική υποχρέωση.

«Φωνάζουν και σε αποδοκιμάζουν γιατί μας ρεζίλεψες. Αυτό είναι όλο» ακούστηκε μια φωνή από την εξέδρα».

Ο Μάντικας μάζεψε τα πράγματά του σιωπηλός. Κι έφυγε προς το ξενοδοχείο «Μινέρβα» (ήταν απέναντι από τα Ανάκτορα) όπου διέμενε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Έλληνας πρωταθλητής κλείστηκε στο δωμάτιό του. Όπως είπε ο ξενοδόχος όλο το βράδυ βημάτιζε νευρικός και ποτέ δε βγήκε έξω. Ήταν περίπου μεσάνυχτα όταν ο Νίκος Σύλλας πέρασε έξω από το «Μινέρβα» και ρώτησε τον συμπατριώτη του ξενοδόχο:

-Ο Νίκος είναι επάνω;

-Ναι, μα μου φαίνεται περίεργο που είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του.

Ο Σύλλας, που ήξερε τη ψυχολογία του Μάντικα ανέβηκε τρέχοντας τις σκάλες. Όρμησε στο δωμάτιο αφού πρώτα έσπρωξε την πόρτα και την έριξε. Ο Μάντικας ήταν στο δωμάτιο με ένα πιστόλι στο χέρι.

-Δε ντρέπεσαι καημένε;



Οι φωνές του Σύλλα ακούστηκαν σε όλο το ξενοδοχείο.

-Θέλεις να μιμηθείς τις υπηρέτριες και τις γυναικούλες που παίρνουν βερονάλ και κινίνο επειδή τις εγκατέλειψαν; Ντροπή καημένε.

Ο Μάντικας συνήλθε, συνειδητοποίησε το λάθος που πήγαινε να κάνει («το γελοίον της θέσης του» όπως γράφει η εφημερίδα) σηκώθηκε και αγκάλιασε τον Σύλλα.

Ευτυχώς…

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ κι άλλο θέμα για τον Χρήστο Μάντικα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά