Χρηστομάνος: Ο Έλληνας που διέδωσε τον αθλητισμό στην Αυστρία!

Η είδηση δημοσιεύτηκε το 1936 στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Πρόκειται για αναδημοσίευση ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέος Ελεύθερος Τύπος» της Βιέννης, όπου αναφέρεται ότι οι Αυστριακοί έμαθαν τον αθλητισμό χάρη στον Έλληνα καθηγητή, Κωνσταντίνο Χρηστομάνο!



Τι ακριβώς συνέβη; Το 1896 ο Χρηστομάνος έγραψε ένα μνημειώδες σύγγραμμα στο οποίο περιέγραφε όλες τις λεπτομέρειες της αναβίωσης του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Με κάθε λεπτομέρεια ανέλυε τις ωφέλειες όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ήταν τότε διδάσκαλος των πριγκηπισσών της Αυστριακής Αυλής. Μετά την έκδοση του συγγράματος αλλά και τη μόδα που επικρατούσε στην αριστοκρατία της Αυστρίας για τον αθλητισμό και ειδικλά για τον στίβο, ο Έλληνας καθηγητής έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να αρχίσουν μανιωδώς να γυμνάζονται οι Αυστριακοί.

Μάλιστα έδινε οδηγίες για τα δρομικά αθλήματα, για τα άλματα, το δίσκο, το λιθάρι στους πρίγκηπες και τις προγκήπισσες της Αυστριακής Αυλής. Ο σνομπισμός και η μόδα της εποχής συνετέλεσαν ώστε να διαδοθεί ο αθλητισμός στις αριστοκρατικές τάξεις, πρωτίστως. Σιγά- σιγά πέρασε και στα κατώτερα στρώματα που έβρισκαν μια υπέροχη απασχόληση το να ασχολούνται με τον αθλητισμό και το στίβο.

Ακολούθως ο Χρηστομάνος συνεννοήθηκε με φιλάθλους της Βιέννης και προχώρησαν στην ίδρυση της Αυστριακής Αθλητικής Ομοσπονδίας που πλέον προχώρησε συντονισμένα στη διάδοση του αθλητισμού στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Σημαντική λεπτομέρεια. Το 1871, ο Χρηστομάνος υπέστη ένα ατύχημα καθώς έπεσε από τις σκάλες της ταράτσας και τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική του στήλη. Οι γονείς του ταξίδεψαν ως τη Βιέννη κι εκεί οι γιατροί τους πρότειναν τη θεραπεία της ακινησίας σε γύψο από ένα χρόνο. Η θεραπεία δεν απέδωσε. Ο μικρός υπέφερε από πόνους και είχε κύφωση στη σπονδυλική στήλη. Μεγαλώνοντας είχε πολλά προβλήματα καθώς οι συμμαθητές του τον φώναζαν «καμπούρη» με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το σχολείο και να μορφωθεί με δασκάλους στο σπίτι του. 

Ήταν πανέξυπνος και σε ηλικία 17 ετών μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, Το 1884 γράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδίδει και την πρώτη του μελέτη αλλά δεν ήταν γι’ αυτή την επιστήμη. Ο δρόμος του τον έστειλε το 1888 στη Βιέννη όπου γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1891 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ με το πτυχίο του διδάκτορα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά