1935: Δέκα χιλιάδες άτομα στο κέντρο της Αθήνας πανηγυρίζουν την πρωτιά στους Βαλκανικούς

Εκείνη την εποχή (δεκαετία ’30 φανταστείτε) ειδικά, κάθε αθλητική αναμέτρηση ήταν εθνικό ζήτημα. Οι αθλητές ήταν «στρατιώτες» που έπρεπε να οδηγήσουν το ‘Εθνος στη νίκη οπωσδήποτε! Κάθε ήττα ισοδυναμούσε με… εθνική ντροπή και τραγωδία. Καθόλου παράξενο λοιπόν το γεγονός ότι δέκα χιλιάδες  άτομα πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 1935, ώστε να υποδεχτούν τους Έλληνες αθλητές που είχαν κατακτήσει την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης.



Από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι. Στην Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια, ανθρωποθάλασσα που περίμεναν την πομπή με τους Βαλκανιονίκες. Από τις 9 το πρωί μάλιστα, όπως διαβάζουμε η κυκλοφορία είχε διακοπεί.

Άνθρωποι είχαν σκαρφαλώσει στους στύλους των τραμ. Στα κριπιδώματα της πλατείας, στα περβάζια των εξωστών και ζητωκραύγαζαν. Δημιουργούσαν μεγάλη φασαρία.



Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των μεγάλων ξενοδοχείων των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου αλλά και γύρω από την πλατεία Ομονοίας ήταν γεμάτα. Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στην Ομόνοια κυριαρχούσε το… ωραίον φύλον και οι νεαροί επαρχιώται!

Το ατμόπλοιο που έφερε τους θριαμβευτές από την Πόλη, έφτασε στον Πειραιά και τους υποδέχθηκε η φιλαρμονική του Δήμου. Μόλις πλεύρισε το ατμόπλοιο, επιβιβάστηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, κ.Ξανθός ο οποίος προσέφερε αγαλματίδιο δισκοβόλου στους αθλητές ενώ έβγαλε και πανηγυρικό λόγο.

Μετά απ’ όλα αυτά τα διαδικαστικά καθώς μίλησαν οι Ανδριανόπουλος (εκ μέρους των αθλητών Πειραιά) και Ρινόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ) άρχισε η πορεία προς την Αθήνα.



Μάλιστα ο κ.Ρινόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις αγάπης των Τούρκων φιλάθλων προς τους Έλληνες αθλητές, κάτι που φαίνεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Μάλιστα στο ατμόπλοιο ανέβηκε και ο Τούρκος πρέσβης, Ρουσέν Εσρέφ που προσέφερε ανθοδέσμη στους αθλητές.



Ακολούθως μπήκαν στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (!) και στις 12.10 ξεκίνησαν με κατεύθυνση την Ομόνοια. Όταν έφτασαν εκεί, έγινε… νέος χαμός. Το πλήθος όρμησε στους αθλητές και μάλιστα μερικούς τους σήκωσαν στους ώμους.

Με πρώτον τον Μάντικα, τον δημοφιλέστερο αθλητή της εποχής. Ο οποίος είκοσι μέρες νωρίτερα είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει επειδή τον αποδοκίμαζαν μετά από ήττα του στα400 μέτρα μετ’ εμποδίων στους Ελληνοαυστριακούς Αγώνες.

Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για αλησμόνητη υποδοχή και για μεγάλο πλήθος κόσμου.

Και ταυτόχρονα πανηγυρίζουν διότι όλα τα βαλκανικά ρεκόρ ήταν πλέον… ελληνικά

 


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά