1907: Οι αιματηρές δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Απίστευτες εικόνες

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1907 και στις Δημοτικές Εκλογές. Πέρα από τις γραφικές περιγραφές που διαβάσαμε στην εφημερίδα "Αθήναι" υπήρξαν κι άλλα γεγονότα που μόνο για... γέλια δεν είναι. Εκλογές γεμάτες αίμα, φανατισμό, θύματα.



Πριν προχωρήσουμε στις περιγραφές να σας δώσουμε τον τίτλο της εφημερίδας που αφορά στους νικητές των εκλογών. Στην Αθήνα, ο Αγ.Πύρρης δεν αναγνώρισε τη νίκη του Σπ. Μερκούρη και κατήγγειλε νοθεία, έτσι για την ιστορία.


Βλέπετε τι λέει; "Το αίμα εις τας Αθήνας και τας επαρχίας"... Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε το ρεπορτάζ.

"Το αίμα άρχισε να ρέει από τις 6 το πρωί, όλως ξένο όμως προς τις εκλογές. Μικρός ψωμάς επιβαίνων στην άμαξά του περνούσε από την Ζωοδόχο Πηγή. Στις κραυγές όμως του συνωστισμένου πλήθους στο ναό, το άλογο αφηνίασε και έπεσε. Μαζί του έπεσε και ο νεαρός. Το άλογο σηκώθηκε αλλά ο μικρός είχε μπλέξει στα λουριά. Το άλογο άρχισε να τρέχει τραβώντας το νεαρό που γέμισε με αίμα το δρόμο, ως την πλατεία Κάνιγγος.

Το μεγάλο σκηνικό του αίματος όμως έγινε στον Άγιο Φίλιππο. Γύρω στις 9 το πρωί κι ενώ τα καταστήματα ήταν γεμάτα από αντιμερκουρικούς, φάνηκε ομάδα μερκουρικών με επικεφαλής τον Κρητικό Μαλέκο. Οι πυρρικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και ο κόσμος τα χάνει. Αρχίζουν να τρέχουν... Πολυάριθμοι πυρρικοί όμως περικυκλώνουν τους μερκουρικούς κα αρχίζουν να τους χτυπούν με μαγκούρες.

Ο Μαλέκος αιμόφυρτος καθώς είχε χτυπηθεί από... σπαθί ιππέα στο κεφάλι, προσπαθούσε να αμυνθεί. Τελικά το ιππικό καταφέρνει να τους χωρίσει και ο παρευρισκόμενος δικαστικός αντιπρόσωπος εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τους Ξενάκη, Μαντωνανάκη, Βελενάκη, Πούλακα, Βροντάκη, Καναγιά, Ευαγγελινός και Κοκκινάκης.

Η ψηφοφορία στον Άγιο Φίλιππο διακόπηκε και ισχυρή δύναμη ελέγχει την πλατεία. Η διαδικασία άρχισε πάλι το μεσημέρι με μεγάλη αυστηρότητα και με παρεχόμενη άδεια για ψηφοφορία.

Το απόγευμα όμως έγιναν νέα επεισόδια που κατέληξαν στον τραυματισμό του Κ.Πανούση που δέχθηκε σφαίρα στη μέση"


Στην Χρυσοσπηλαιώτισσα 

Πάμε παρακάτω στην... ίδια γειτονιά πάντως που είχαμε νέα επεισόδια. Στην περιοχή του ναού της Χρυσοσπηλλιωτίσης που έγιναν νέα έκτροπα.

"Στις 11 το πρωί διέρχεται μια μερκουρική άμαξα. Ένα μικρό παιδί, υπό τις κραυγές των παρευρισκομένων πυρρικών σκίζει την αφίσα του Μερκούρη που βρισκόταν στην άμαξα. Οι επιβάτες αντέδρασαν κι ένας πυρρικός, από τις σκάλες του ναού τράβηξε περίστροφο. Με παρέμβαση ένοπλης αστυνομικής δύναμης δεν υπήρξε επεισόδιο.

Το μεσημέρι όμως έγινε άλλη συμπλοκή και έπεσαν πολλές... μαγκουριές! Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις και απαγόρευσε την κυκλοφορία γύρω από το ναό.  Όμως γύρω στις 5.30 το απόγευμα μια πυρρική ομάδα έσπασε τον... αποκλεισμό και με μαγγουριές έσπασε το κεφάλι ενός μερκουρικού κι ενός αστυφύλακα"

Στην Στοά Λιζιέρη

Πάμε και στην Ερμού, στην Στοά Λιζιέρη όπου είχαμε νέα επεισόδια ευτυχώς αναίμακτα.

"Πυρρικός διερχόμενος από την Στοά Λιζιέρη έριξε μια μαγγουριά και κατέστρεψε μια εικόνα του Μερκούρη που βρισκόταν σε γυάλινη προθήκη. Τα συντρίμμια  προκάλεσαν θόρυβο αλλά και φόβο καθώς λιποθύμησαν οι νεαρές εργάτριες του καταστήματος.

Παρόμοιες σκηνές βανδαλισμών έγιναν και σε άλλες συνοικίες όπου δεν υπήρχε παρουσία ανδρών παρά μόνο γυναικών"

Αντρίκειο αν μη τι άλλο... Όπως και... χριστιανικά όσα γίνονταν στους ναούς.

Στον Άγιο Παύλο

"Άλλη συμπλοκή έλαβε χώρα στο τμήμα του Αγίου Παύλου. Οι αδερφοί Γ. και Α. Μπροϊλας τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι τον Αθ. Καλογερόπουλο"

Πιστεύετε ότι κάπου εδώ σταματάμε; Λάθος κάνετε... Εχει και χειρότερα.

Το σοβαρότερο επεισόδιο στο Μοναστηράκι

Το πιο σκληρό επεισόδιο συνέβη στο Μοναστηράκι και η περιγραφή είναι αναλυτική.

"Το αδικότερο αίμα. Χυδαίος φόνος. Είναι ακριβώς μεσημέρι. Σε μια μερκουρική άμαξα επιβαίνουν τρεις φουστανελάδες.
-Μερκούραρος... Έργα και λαός, φωνάζουν
Πέντε Κρήτες κυκλώνουν την άμαξα και τους λένε
-Πέστε "Αλλαγή"
-Μερκούραρος! απαντούν 
Οι Κρήτες υψώνουν τα ραβδιά τους. Ένας από τους φουστανελάδες βγάζει περίστροφο χωρίς να πυροβολήσει.
Ένας αξιωματικός καταλαβαίνει τον κίνδυνο και ζητάει από τον αμαξά να χτυπήσει τα άλογα για να αποχωρήσουν.
Όμως ένας από τους Κρήτες τραβάει περίστροφο και πετυχαίνει στο αριστερό μάτι τον Κοτσαύτη, τον φουστανελά που είχε βγάλει το δικό του περίστροφο. Ο Κοτσαύτης πέφτει αιμόφυρτος στην αγκαλιά των συντρόφων του.
Η αστυνομία μέσω πυροβολισμών καταδιώκει τους Κρήτες και συλλαμβάνει τον φονιά κοντά στην οδό Μητροπόλεως.
Όμως τα πνεύματα είναι οξυμένα. Το ίππικό κάνει επίθεση αλλά ένας ιππέας τραυματίζεται ελαφρά.
Ο Γενικός Επόπτης, Κουντουριώτης, φτάνει την στιγμή που ένας ακόμα άνθρωπος μαχαιρώνεται!!!
Η πλατεία εκκενώνεται και διακόπτεται η κυκλοφορία. Ο Κοτσαύτης τα ξημερώματα εξέπνευσε"...

Τι άλλο να πούμε... Τραγικές καταστάσεις.

Στα Πευκάκια

Πάμε και στο επόμενο επεισόδιο. Έχουμε συνέχεια, όπως βλέπετε...

"Ομηρική μάχη έγινε στις 6 το απόγευμα. Από το μεσημέρι υπήρξε γενική διαταγή να φυλάσσονται τα τμήματα και να απαγορεύεται η δίοδος.

Στις 6 το απόγευμα εμφανίζεται ο Α.Πυρρής σε μια άμαξα. Τον ακολουθούν πολλές άμαξες. Κραυγάζουν συνεχώς το σύνθημα "πυρ και λογαριασμός". Αυτό εξοργίζει τον μερκουρικό Γιαννακόπουλο, ο οποίος βγαίνει από ένα καφενείο και βρίζει τους πυρρικούς.

Από μια άμαξα ρίχνεται ένας πυροβολισμός και ο Γιαννακόπουλος τραυματίζεται άνωθεν του πνεύμονα. Αυτό ήταν...

Οι πυρρικοί πάνοπλοι κατέρχονται από τις άμαξες και ταμπουρώνονται στις γωνίες. Πέφτουν πυροβολισμοί συνέχεια. Κραυγές τρόμου ακούγονται.

Ο κόσμος φεύγει... Άλλα σημαδεύουν τους αντίθετους και το ιππικό επελαύνει. Στο πεδίο της μάχης οι μερκουρικοί Γιαννακόπουλος και ο Λόμης τραυματίστηκαν σοβαρά όπως και ο πυρρικός Οικονόμου αλλά κι ένας... ανυποψίαστος και αμέτοχος νεαρός λούστρος που βρισκόταν εκεί"

Δεν ξέρουμε, ειλικρινά, τι να πούμε. Όλα αυτά 113 χρόνια πριν

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά