Το ερωτικό δράμα στο Μεταξουργείο, το 1931

"Το δραματικόν τέλος ενός αισθήματος"... Ή ακόμα "η ιστορία του αιματηρού ειδυλλίου"... Κάπως έτσι περιέγραφε ο Τύπος της εποχής, στις 12 Οκτωβρίου 1931, ένα ερωτικό δράμα που έγινε στο Μεταξουργείο. Νεκρός ήταν ο 23χρονος, Ιωάννης Καλλίας (που αυτοκτόνησε) ενώ τραυματίστηκε η 18χρονη, Άλμα Γερακάρη.



Τα ερωτικά δράματα ήταν συνηθισμένα στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Μέσα από το δικό μας χώρο, έχουμε περιγράψει (αφού πρωτα τα ανακαλύψαμε στον Τύπο της εποχής) ουκ ολίγα. Αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 1931 στο Μεταξουργείο, πήρε μεγάλη έκταση και για ημέρες στον Τύπο.


Ο νεαρός Ιωάννης Καλλίας ήταν παράφορα ερωτευμένος με την 19χρονη Άλμα Γερακάρη. Την αγαπούσε ειλικρινά, όπως ακριβώς αναφέρεται στον Τύπο. Μόνο που η νεαρή κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στα αισθήματα του Καλλία. Εκείνος την πυροβόλησε, την τραυμάτισε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.


Η πρώτη γνωριμία είχε γίνει το 1929. Τότε που ο Καλλίας υπηρετούσε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και συνάντησε την Γερακάρη στο γραφείο του δικηγόρου Σβώλου. Η νεαρή κοπέλα εργαζόταν εκεί ως δακτυλογράφος. Την περίμενε έξω από το γραφείο συχνά για να της "τραγουδήσει" την αγάπη του, όμως εκείνη δεν έκανε το βήμα...


Ο νέος συνέχιζε την πολιορκία! Κάποια στιγμή η Γερακάρη, συγκινήθηκε από το ενδιαφέρον του κι έτσι άρχισε να υπάρχει ένα φλερτ. Ο Καλλίας βέβαια ήταν τόσο ενθουσιασμένος ώστε διαβεβαίωνε τη νεαρή κοπέλα ότι σύντομα θα ζητούσε το χέρι της.


Όπως αναφέρεται επίσης στο ρεπορτάζ, οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Η κοινωνική θέση των δύο οικογενειών ήταν τέτοια ώστε δεν υπήρχε τίποτα που θα εμπόδιζε το γάμο. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά, παρακάτω:


Όμως τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Ο Καλλίας αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του, αναχώρησε για το εξωτερικό, χωρίς όμως να έχει ξεχάσει ούτε την αγάπη του αλλά ούτε και τη δέσμευσή του. Η επιστροφή του όμως στην Αθήνα, συνοδεύτηκε από δυσάρεστη έκπληξη. Η Γερακάρη ήταν ψυχρή και απόμακρη. Και δεν έδειχνε διάθεση να συνεχίσει τη σχέση αυτή.


Η Άλμα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του πλέον. Ούτε κι απαντούσε στα γράμματά του αν και κατά το παρελθόν οι δυο τους είχαν ερωτική αλληλογραφία. Ο νέος την επισκέφτηκε στο γραφείο της και της ζήτησε ραντεβού. Στο καφενεδάκι "ο κήπος της ανεξαρτησίας" της πλατείας Κουμουνδούρου.


Η Άλμα πήγε στο ραντεβού με την αδερφή της, Μαίρη. Ο νεαρός φαινόταν σκεπτικός και μελαγχολικός... Κάθισαν σε ένα τραπεζάκι δίπλα στον φοίνικα κι άρχισαν να κουβεντιάζουν.


Η απάντηση αυτή της Γερακάρη, γέμισε με ακόμη περισσότερη απελπισία τον ερωτευμένο νέο... Που αφού την πυροβόλησε στη συνέχεια αυτοκτόνησε.


Μάλιστα η εφημερίδα έχει φωτογραφία και το σημείο, δίπλα στον φοίνικα που έγινε το μοιραίο. Γι΄ αυτό και κάνει λόγο για ματωμένο φοίνικα.


Το ρεπορτάζ πάντως αναφέρει κι άλλες λεπτομέρειες. Ότι ο Καλλίας το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό είχε εγκαταλείψει την πανσιόν που έμενε, στην οδό Βίκτωρος Ουγκό και είχε ζητήσει φιλοξενία από φίλους του στην οδό Δημοφώντος 72, στα Άνω Πετράλωνα. Οι γονείς του δεν ενέκριναν τον έρωτά του για την Άλμα και για να του ασκήσουν πίεση του... έκοψαν το εισόδημα!!!


Σε ό,τι αφορά στην "ηρωίδα" του δράματος. Ήταν μάλλον αδιάφορη προς τον Καλλία και ειρωνική ως "επιθετική" απέναντι στους δημοσιογράφους. Αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν τον ήθελε για σύζυγο κι εκείνος επέμενε, έδωσε... ρεσιτάλ σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Τρομερή σκληρότητα και- μάλλον- αναίδεια, όπως θα διαπιστώσετε.


Καθόλου ευχάριστα όλα αυτά τα πράγματα... Αν μη τι άλλο...

Η κηδεία του Ιωάννη Καλλία έγινε στο Α' Νεκροταφείο. Αλλά το δράμα συνεχίστηκε τόσο με την ανακάλυψη προσωπικών του αντικειμένων όσο και με νεότερες αποκαλύψεις


Για παράδειγμα βρέθηκαν ερωτικές επιστολές προς εκείνον από την Άλμα... Οι οποίες φυσικά και αναφέρονται, αναλυτικότατα μάλιστα στις εφημερίδες της εποχής.

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε παρακάτω


Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Καλλίας είχε ζητήσει σε γάμο την κοπέλα από τον πατέρα της ο οποίος αρχικά ήταν θετικός αλλά στη συνέχεια... του άλλαξε τη γνώμη η κόρη του!!!


Τραγική ιστορία...

Πηγή, εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!