Ομογενειακά νέα: Πλακώνονταν με τα σκεύη της κουζίνας (1923)

Βρισκόμαστε στο έτος 1923. Και κάνουμε την "βόλτα" μας στην ιστορική εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης. Μια στήλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναφέρει ειδήσεις που αφορούν Έλληνες, αλλά όπως τις μεταφέρουν οι Αμερικάνοι.



Έξυπνη ιδέα. Ουσιαστικά έβαζε τις ειδήσεις που έγραφε ο Αμερικάνικος Τύπος για τους Έλληνες. Υπήρχαν αρκετές ειδήσεις ευχάριστες, με γάμους, με αφίξεις, με αρραβώνες και χαρμόσυνα γεγονότα. Υπήρχαν και ειδήσεις με κληρονομικά ζητήματα. Όμως υπήρχαν και άλλες, πολύ πιο... καυτές. Κι αφορούσαν έριδες μεταξύ Ελλήνων ομογενών.


"Πως μας κρίνουν- Ο Αμερικανικός Τύπος περί των Ελλήνων" λοιπόν. Και κάπου στο 1923 είδαμε μια είδηση που αναφερόταν σε... ναυάγιο επιχείρησης (Ελλήνων) εξαιτίας συνεταιρικών τσακωμών.

Τι είχε συμβεί λοιπόν; Ο Γεώργιος Πούλος, είχε ανοίξει το εστιατόριο "Απόλλων" στον Οδό Μπρόντγουεϊ προ τριών ετών (1920) και το πούλησε στους Γ.Ανάστου, Α.Λογιωτάτου και Γ.Λούη ένα μήνα πριν (το δημοσίευμα).

Άρχισαν να πλακώνονται με τα σκεύη της κουζίνας


Προχώρησε όμως σε αγωγή σε βάρος τους ζητώντας ένα μέρος του εστιατορίου πίσω καθώς δεν λάμβανε τις πληρωμές που είχαν συμφωνήσει. Το εστιατόριο είχε πωληθεί αντί 3.500 δολαρίων σε μηνιαίες δόσεις των 200 δολαρίων. Ομως άρχισαν οι... τσακωμοί!

Κι όπως λέει η εφημερίδα:

"Φαίνεται ότι προτού στεγνώσει η μελάνη με την οποία εγράφη η υποθήκη οι νέοι κύριοι του μέρους άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους ως γάτες. Ενας από τους διαπληκτισμούς κατέληξε στην αστυνομία. Ενας εκ των τριών συνεταίρων εμφανίστηκε στην αστυνομική αρχή και διαμαρτυρήθηκε ότι οι άλλοι δύο δεν τον άφηναν να εξετάσει τις εισπράξεις (μετρητά) ώστε να έχει άποψη περί των εργασιών.

Αυτό προκάλεσε τη συμπλοκή κατά την οποία τα σκεύη του μαγειρείου χρησίμευσαν ως όπλα. Εκείνος που άρχισε τη φασαρία τιμωρήθηκε με πρόστιμο ενός δολαρίου και με τα έξοδα της δίκης"


Τελικά... 

Ποια ήταν η κατάληξη; Ο Γεώργιος Πούλος αναγκάστηκε να θέσει σε εφαρμογή τους όρους της υποθήκης. Κι όχι μόνο αυτό. Εξέφραζε το φόβο ότι το εστιατόριο θα είχε πολλές υλικές ζημιές λόγω της έλλειψης αρμονίας μεταξύ των αγοραστών οπότε ζητούσε δικαστική απόφαση σχετική.

Αυτά είναι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά