Έρευνα 1935: Η πανέμορφη Κυψέλη με τα πανάκριβα ενοίκια

Η έρευνα της εφημερίδας "Αθηναϊκή" το 1935 συνεχίστηκε στις περιοχές της Αθήνας. Και η αλήθεια είναι ότι φτάνοντας στην Κυψέλη σταμάτησε να μας πιάνει η... ψυχή μας, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί διαβάζοντας για το Γκάζι, για Ψυρρή- Άνω και Κάτω Πετράλωνα, καθώς επίσης για Κάτω Πατήσια- Θυμαράκια και τέλος Άνω Πατήσια.



Τα πράγματα εδώ ήταν τελείως διαφορετικά απ' ότι στις προαναφερόμενες συνοικίες, το 1935. Και πάλι όμως υπήρχαν αρκετές ελλείψεις τις οποίες περιγράφει το ρεπορτάζ ενώ ειδικά στην περιοχή Αγίας Ζώνης η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη απ' ότι στην Κυψέλη. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

"Η συνοικία Κυψέλης αποτελεί συνέχεια της συνοικίας Αγίας Ζώνης κι εκτείνεται μέχρι το Πεδίο του Άρεως. Είναι κατά γενική αναγνώριση μια από τις καλύτερες συνοικίες των Αθηνών από απόψεως θέσεως και υγείας. Γι' αυτό τα οικόπεδα και τα νοίκια εκεί είναι πάνάκριβα. Την έχει όμως κι αυτή, εγκαταλείψει ο Δήμος.

Οι οδοί Κερκύρας, Ζακύνθου, Ευβοίας, Καυκάσου, Ωλένης, Δεμίρ-Ισάρ, Σκύρου, Αιγίνης- με τα καλά σπίτια- Παξών, Φιλοτίου, Κρήνης, Κασταλίας, Στροφάδων μοιάζουν με ανάγλυφους γεωγραφικούς χάρτες.




Η μεγάλη οδός Ευβοίας κατά το ήμισυ είναι πεδινή και κατά το έτερο ήμισυ ορεινή. Τα δύο τμήματα συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας ελικοειδούς ατραπού, η διάβαση της οποίας είναι επικίνδυνη. Στο μέρος αυτό είναι ανάγκη να κατασκευαστούν σκάλες. Η οδός Παξών στρώθηκε προχείρως και ξαναχάλασε. Η οδός Κυψέλης υπό την οποία διέρχεται η υπ' αριθ.2 τροχιοδρομική χελώνα, επισκευάζεται επί εξαμήνου με συνεργείο. Και θα επισκευάζεται εις τον αιώνα... Δεν ντρεπόμαστε;

Ο φωτισμός της συνοικίας είναι αραιός κι ανεπαρκής. Τα ηλεκτρικά, σωστές πυγολαμπίδες δεν φωτίζουν έκταση μεγαλύτερη από τα πέντε μέτρα και οι κάτοικοι, αν λάβουμε υπόψη και την αθλιότητα των οδών, τσακίζονται τη νύχτα.


Η καθαριότητα δεν είναι η πρέπουσα. Υπάρχουν δρόμοι της Κυψέλης γύρω από τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που η εμφάνιση του κάρου θεωρείται... ιστορικό γεγονός από τους κατοίκους.

Στο μοναστήρι αυτό εκκλησιάζονται οι παλαιοημερολογίτες. Κι επειδή η τρέλα δεν πάει στα βουνά, υδρεύονται απ' αυτό έχοντας τη γνώμη ότι το νερό της Ούλεν είναι... καταραμένο.

Η Κυψέλη έχει δύο ωραίες πλατείες: Την πλατεία Αγίου Γεωργίου, παρά τον ομώνυμο μεγάλο ναό και την πλατεία Κυψέλης, στο τέρμα της τροχιοδρομικής γραμμής. Επίσης έχει τρεις κινηματογράφους και δύο καραγκιόζηδες και πάμπολλες καλές ταβέρνες στις οποίες κατασταλάζει κάθε βράδυ η αριστοκρατία της Αθήνας.

Στην οδό Κυψέλης υπάρχει το σπίτι του ήρωα της Επανάστασης του '21, Κανάρη στην πρόσοψη του οποίου έχει εντοιχιστεί η αναμνηστική πλάκα.

Στην συνοικία της Αγίας Ζώνης

Το ρεπορτάζ όμως αναφερόταν και στην περιοχή της Αγίας Ζώνης. Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει που δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω: 

"Εχει ωραία σπίτια ιδίως προς την πλατεία Αγάμων (σ.σ Αμερικής) όμως είναι παραμελημένη. Ο φωτισμός, όπου δεν λείπει τελείως είναι αραιός κι ασθενής. Υπονόμους δεν έχει καθόλου και τα σκουπίδια πλεονάζουν εξαιτίας της αμέλειας της Δημοτικής Αρχής.

Οι δρόμοι, ανηφορικοί οι περισσότεροι, δεν... τιμήθηκαν ποτέ από το συνεργείο του Δήμου και είναι γεμάτα χαράδρες από τα νερά των βροχών.

Σημειώνουμε μερικούς απ' αυτούς που έχουν ονόματα γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν: Νάξου, που την κόβει στη μέση ένας πετρώδης λόφος και πάρα πέρα ένα ερειπωμένο παλιόσπιτο, Μυστριώτου, που κι αυτή την κόβει ένα παλιόσπιτο που θα μπορούσε κάλλιστα να κατεδαφιστεί με λίγα χιλιάρικα και να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, Πάρου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Κυθήρων, Λέρου, Μυτιλήνης, Ψυτάλλειας, Λέσβου, Κύπρου, Καλλιφρονά, Θάσου, Πάρνηθος, Τενέδου, Μεθύμνης, Θήρας. Η ελικοειδής οδός Αγίας Ζώνης είναι σκυροστρωμένη κατά το ήμισυ μόνο.

Η συνοικία έχει μια πολύ ωραία εκκλησία την αγία Ζώνη από την οποία πήρε το όνομα. Στην ομώνυμη οδό υπάρχει και ένα Άσυλο Ανιάτων Φρενοβλαβών του οποίου οι τρόφιμοι αναστατώνουν τους κατοίκους με τις αγριοφωνάρες τους.

Στην οδό Νάξου απέναντι από τον Άγιο Νικόλαος ένα άκτιστο οικόπεδο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους ως τόπος απόρριψης σκουπιδιών. Ντροπή! 

Τα κάρα της καθαριότητας περνούν αραιότατα από τη συνοικία. Στο τμήμα που έχει ανηφόρες δεν πηγαίνουν καθόλου..."

Ακολουθήστε μας στο Facebook




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά