Κάτω Πατήσια-Θυμαράκια 1935: Εικόνες εγκατάλειψης και... ελονοσία!

Τα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηναϊκή" το καλοκαίρι του 1935 μας δίνουν πληροφορίες και για τα Κάτω Πατήσια και τα Θυμαράκια της εποχής. Για μια ακόμα φορά, αυτά που διαβάζουμε περισσότερο... θλίψη μας προκαλούν παρά νοσταλγία.



Σε προηγούμενα άρθρα μας είχατε διαβάσει τα αντίστοιχα ρεπορτάζ για το Γκάζι  καθώς επίσης για τα Άνω Πατήσια και τις περιοχές Ψυρρή, Άνω και Κάτω Πετραλώνων. Οι περιγραφές δεν ήταν διόλου κολακευτικές. Και δυστυχώς ούτε τα Κάτω Πατήσια ξέφυγαν απ' αυτόν τον κανόνα...

 Τι ακριβώς αναφέρει το ρεπορτάζ; Πάρτε ανάσα (όπως και στα προαναφερόμενα):

"Η συνοικία Κάτω Πατήσια- Θυμαράκια είναι μια από τις μεγαλύτερες φτωχότερες και πιο παραμελημένες συνοικίες των Αθηνών. Το καλοκαίρι πνίγεται από τη σκόνη. Και το χειμώνα όλα τα νερά των Άνω Πατησίων και του συνοικισμού Κυπριάδου, κατεβαίνουν εις αυτή και ελλείψει υπονόμων την πλημμυρίζουν και την πνίγουν κυριολεκτικώς.

Κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος: Οι οδοί Λεμεσού, Ρόδου, Πυρσόγιαννη, Λάρνακος, Μιχαήλ Βόδα, Φολεγάνδρου, Σερίφου, Εκάτης, Αγίου Νικολάου, Αιακού, Σύμης, Ολυμπίας, Ζαχορίου, Αυλίδος και η "λεωφόρος" Ιωνίας είναι αδιάβατοι.

Οι τάφροι της γραμμής του "Θερίου" που διασχίζει τη "λεωφόρο" Ιωνίας είναι τέλματα που αναδίδουν μια αβάσταχτη βρώμα και αποτελούν εστίες ανωφελών. Γι' αυτό οι κάτοικοι υποφέρουν απο ελονοσία. Είναι απαίτηση των κατοίκων να επιχωματωθούν τα τέλματα".

Μια απαραίτητη παρένθεση. Όταν λέει το "Θερίο" δεν εννοεί κάποιο λιοντάρι αλλά αυτό που βλέπετε παρακάτω.


Συνεχίζουμε...

"Την οδό Φολεγάνδρου τη διασχίζει ένα αυλάκι πλάτους μέτρου περίπου που σχηματίζει εδώ κι εκεί λιμνούλες με σάπια νερά.

Το μεταξύ της οδού Πατησίων και της γραμμής του "Θερίου" τμήμα της συνοικίας, εντός του σχεδίου ευρισκόμενο έχει έναν ασθενικό φωτισμό και μια πλημμελή καθαριότητα. Έχει επίσης και λεωφορειακή συγκοινωνία. Το κάτω, όμως, τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, εκτός σχεδίου, δεν έχει καθόλου φωτισμό, δεν το επισκέπτεται ποτέ σκουπιδιάρης, στερείται συγκοινωνίας είναι αφημένο στην τύχη του"

Η "μικρή εκκλησούλα" του Αγίου Νικολάου που την διέρρηξαν

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με ρεπορτάζ για την... μικρή εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου που πάντως αν και μικρή μπορούσε να  στεγάσει 900 ανθρώπους. Το πρόβλημα ήταν ότι την είχαν διαρρήξει πολλές φορές.



"Η περιοχή έχει μια μικρή εκκλησούλα, τον Άγιο Νικόλαο που δεν μπορεί να στεγάσει περισσότερους από 900 ανθρώπους. Την εκκλησούλα αυτή την διέρρηξαν 4 φορές και της επήραν λίγα μετρητά και ιερά σκεύη αξίας 100 χιλιάδων δραχμών. Εντός του 1935, οι διαρρήκτες την άνοιξαν δύο φορές"

Δεν ξέρουμε αν αναγνωρίζετε κάποιον πρόγονό σας στα ονόματα που αναφέρονται παρακάτω κι αποτελούν τα μέλη του ΔΣ του "Ενοριακού και Εξωραϊστικού Συλλόγου, ο Άγιος Νικόλαος Κάτω Πατησίων". Σας τα παρουσιάζουμε.


Και το ρεπορτάζ καταλήγει:

"Τα Κάτω Πατήσια ζητούν: Υπονόμους για να μη μεταβάλλονται το χειμώνα σε συνοικισμό λιμνών. Να καλυφθούν τα τέλματα της σιδηροδρομικής γραμμής για να εξυγιανθεί η συνοικία. Να ιδρυθεί λαϊκό ιατρείο γιατί υπάρχουν στη γειτονιά πολλοί φτωχοί και η νοσηρότητα είναι μεγάλη. Να περιληφθεί το κάτω μέρος της γραμμής του "Θερίου" τμήμα στο σχέδιο της πόλεως και να αποκτήσει φωτισμό, καθαριότητα και συγκοινωνία".

Τι άλλο να προσθέσουμε;

Ακολουθήστε μας στο Facebook



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά