Το ελληνικό σχολείο "Ο Σωκράτης" στο Σικάγο το 1927

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '20 και οι εφημερίδες της ομογένειας παρουσιάζουν ενδιαφέροντα στοιχεία προς τους Έλληνες των ΗΠΑ. Ένα απ' αυτά αφορά στα παιδιά τους, προκειμένου να αποκτήσουν μόρφωση και να μάθουν ταυτόχρονα την ιστορία της χώρας τους. Κι έτσι βρήκαμε την ανακοίνωση του Ελληνικού Σχολείου "Ο Σωκράτης", στο Σικάγο



Όπως γίνεται λοιπόν από την γνωστοποίηση- μέσω Τύπου- του σχολείου προς την ελληνική κοινότητα του Σικάγου:

-Οι εγγραφές θα άρχιζαν την 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα στις 7 Σεπτεμβρίου (για τους λάτρεις της λεπτομέρειας ήταν Τετάρτη).

-Τα δίδακτρα είχαν ορισθεί από το Δ.Σ. σε 20 δολάρια για την πρώτη εξαμηνία και σε 25 για τη δεύτερη, ανά κηδεμόνα

-Κανείς μαθητής δεν θα γινόταν δεκτός στην τάξη αν δεν είχε μαζί του το δελτίο όπου φαινόταν ότι είχε προπληρώσει την εξαμηνία.



-Οι κηδεμόνες των μαθητών έπρεπε υποχρεωτικά να είναι μέλη του Συνδέσμου της Ελληνικής Κοινότητας στο Σικάγο.

-Από εκείνη τη χρονιά το Σχολείο οργάνωνε και εσπερινά μαθήματα (16:30 με 18:30) για όλες τις τάξεις του Δημοτικού ως και μαθήματα Εβδόμης και Ογδόης τάξεως. Τα εσπερινά μαθήματα θα δίνονταν για τους μαθητές που δεν επιθυμούσαν να διακόψουν τα μαθήματα από τα Δημόσια σχολεία όπου πήγαιναν. Και προφανώς θα έκαναν συμπληρωματικά, ελληνικά, στον "Σωκράτη". Και σε ό,τι αφορά στις μεγαλύτερες τάξεις για τους μαθητές που θα επιθυμούσαν να συστηματοποιήσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

-Τα δίδακτρα για τα εσπερινά μαθήματα ορίζονταν σε 2 δολάρια μηνιαίως για τις κατώτερες τάξεις και σε 3 για τους μαθητές της Εβδόμης και της Ογδόης.


Ο Διευθυντής: Ι. Δρόσος
Διεύθυνση: 742 Sibley Street
(Αν τα παραπάνω λένε κάτι στους ομογενείς της τωρινής εποχής)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά