Η σύλληψη των αρχαιοκαπήλων στην Εύβοια

Μια τεράστια επιτυχία κατέγραψε η Γενική Ασφάλεια, στα μέσα της δεκαετίας του '30 στην Εύβοια όταν και κατάφερε να συλλάβει δύο αρχαιοκάπηλους που έκλεβαν αρχαιότητες και κατόπιν τις πουλούσαν στο εξωτερικό. Οι περιγραφές για τον τρόπο που οδήγησε στην σύλληψή τους.



 Κατόπιν πληροφοριών λοιπόν ότι σε διάφορα μέρη της Εύβοιας υπήρχαν αρχαιοκάπηλοι που εξήγαγαν αρχαιότητες που ανακάλυπταν στην Ερέτρια, απεστάλησαν εκεί ο Ι.Νάκος (ανώτατος υπάλληλος της υπηρεσίας δίωξης λαθρεμπορίου) και ο υπαστυνόμος κ.Τσιμπιδάρος.

Οι δυο τους παρέμειναν επί 25 ημέρες στην Χαλκίδα και σε διάφορα χωριά, μέχρι να βρουν τα ίχνη των αρχαιοκάπηλων. Παρίσταναν τους εργάτες μέχρι να κατορθώσουν τελικά να ανακαλύψουν τους Κ.Κωνσταντίνου ή "Κεφτέ" (...) κάτοικο Χαλκίδας και τον Ν.Κοντοθεοδώρου, χρυσοχόο και κατασκευαστή κίβδηλων παλαιών χρυσών νομισμάτων.


Παρουσιάστηκαν μπροστά τους ως αγοραστές αρχαιοτήτων που μάλιστα... λάμβαναν προφυλάξεις για να μην τους ανακαλύψει η αστυνομία. Μάλιστα τους επέδειξαν και 400 χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν παραλάβει από το δημόσιο ταμείο και πλαστά ξένα χαρτονομίσματα, λίρες και δολάρια ονομαστικής αξίας 1,5 εκ. δραχμών.

Το τέχνασμα πέτυχε. Ο "Κεφτές" διαπραγματεύτηκε την πώληση κεφαλής εφήβου που έκρυβε στο μπαούλο του αντί 40 χιλιάδων γαλλικών φράγκων. Ο δε Κοντοθεοδώρου επιτύμβια πλάκα, την οποία είχε θάψει αντί 1,5 εκ. δραχμών.

Κάπου εκεί όμως τελείωσε η δράση τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά