1934: Η κινηματογραφική απόδραση 8 κομμουνιστών από την Αίγινα

Τον Μάρτιο του 1934, οι εφημερίδες αφιέρωναν πολύ χώρο στην μυθιστορηματική απόδραση 8 κομμουνιστών από τις φυλακές της Αίγινας. Και οι λεπτομέρειες που αναφέρονταν είναι όντως θεαματικές και αποκαλύπτουν την απόλυτη μορφή συνωμοσίας αλλά και την άριστη οργάνωση των καταδίκων που απέδρασαν.


Βλέπετε άλλωστε στην παραπάνω φωτογραφία, αριστερά το σημείο όπου κατέληξε η έξοδος του υπονόμου (σημειώνεται με σταυρό) απ' όπου απέδρασαν οι κατάδικοι. Στο μέσο ο αρχιφύλακας των φυλακών της Αίγινας και δεξιά ένα από τα καταδιωκτικά που προσπάθησαν να εντοπίσουν τους αποδράσαντες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:  Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι κομμουνιστές απέδρασαν από το έβδομο κελί το οποίο επικοινωνούσε με το πρώτο και το έκτο, μέσω τρυπών που ανοίχτηκαν στην οροφή. Το πρωί οι τρύπες καλύπτονταν με σανίδες βαμμένες με το κατάλληλο χρώμα ώστε να μη διακρίνεται το κενό.

Ο υπόγειος διάδρομος που ανοίχτηκε είχε μήκος 24,5 μέτρα (!) και πλάτος 70 εκατοστά. Μόλις που μπορούσε να έρπει ο κάθε ένας.

Στο χώρο μεταξύ οροφής και κελιού απόδρασης βρέθηκαν σάκοι πλήρεις από χώματα αλλά και πολλές σανίδες από τα κρεβάτια.

Έτσι εξαπάτησαν τους δεσμοφύλακες

Ο δεσμοφύλακας Μωραϊτης είπε ότι κατά την πρωινή επιθεώρηση πίστεψε ότι οι κατάδικοι κοιμόνταν. Τι είχαν κάνει; Είχαν κατασκευάσει ομοιώματα ανθρώπων με περούκες από πραγματικά μαλλιά και τα είχαν τοποθετήσει στα κρεβάτια τους.


Ο αρχιφύλακας Χατζόγλου, πρώτος διαπίστωσε την απόδραση όταν κατά τις 10:30 το πρωί αντιλήφθηκε την απουσία των Σακαρέλου και Κλειδωνάρη από το προαύλιο. Υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά κι αμέσως έσπευσε στα κελιά όπου και ανακάλυψε ότι οι 8 τρόφιμοι κομμουνιστές μόλις είχαν κάνει... ρεζίλι τους πάντες και είχαν αποδράσει.

Οι δύο ύποπτες Γερμανίδες

Η πρώτη κίνηση ήταν να ενημερωθούν τα γύρω λιμάνια μήπως και εντοπιστούν οι φυγάδες. Απ' εκεί και πέρα διαπιστώθηκε ότι οι κατάδικοι άνοιξαν το τούνελ με διάφορα σίδερα των κρεβατιών και όχι με κουτάλια, όπως λανθασμένα εκτιμήθηκε στην αρχή.

Κανείς από τους δεσμοφύλακες δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό. Επίσης δια των ανακρίσεων διαπιστώθηκε ότι η οικογένεια Τσαρούχα, το σπίτι της οποίας μεσολαβεί των φυλακών και της τρύπας εξόδου του τούνελ, επίσης δεν αντιλήφθηκαν ούτε και είχαν ιδέα για το παραμικρό.

Οι φύλακες, όμως, κατέθεσαν, ότι την Κυριακή που προηγήθηκε της απόδρασης, επισκέφτηκαν τον Κλειδωνάρη στις φυλακές, η ερωμένη του, κάτοικος Κοκκινιάς καθώς και δύο φίλες του Γερμανίδες. Η μία ήταν σύζυγος του Βολιώτη γιατρού, Βέργου, ηγετικού στελέχους του κομμουνιστικού κόμματος κι επίσης κρατουμένου ο οποίος φερόταν ως αρχηγός του σχεδίου απόδρασης.

Γενικευμένο σχέδιο

Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα, η απόδραση της Αίγινας ήταν μέρος σχεδίου του κομμουνιστικού κόμματος που είχε σκοπό να απελευθερώσει και τους 800 κρατούμενους κομμουνιστές των φυλακών της Αίγινας.

Επίσης πίστευαν ότι ένα βενζινόπλοιο, που είχαν δει στην Σουβάλα κάποιοι ψαράδες, παρέλαβε τους δραπέτες και τους παρέδωσε στο σοβιετικό ατμόπλοιο "Νοβοροσίσκι" το οποίο είχε είδε αποπλεύσει με προορισμό το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε και βέβαια άρχισε να γίνεται περισσότερο αναλυτικό. Κάπως έτσι στις εφημερίδες παρουσιάστηκε και σχεδιάγραμμα.


Βλέπετε λοιπόν το σκίτσο όπου αριστερά είναι το σχεδιάγραμμα της φυλακής και ο τρόπος απόδρασης και δεξιά η Αίγινα και ο πιθανός τρόπος που έφυγαν οι 8 δραπέτες από το νησί.

Οι αρχές έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν προκειμένου να ανακαλύψουν τους δραπέτες που έκαναν... ρεζίλι όχι μόνο το σωφρονιστικό σύστημα αλλά και το Κράτος, στο οποίο κατάφεραν ένα τεράστιο πλήγμα.


Φαίνεται πάνω στη φωτογραφία οι έρευνες που γίνονταν στην περιοχή αλλά και οι λειτουργοί του Κράτους που είχαν βρεθεί στις φυλακές Αίγινας προκειμένου να ρίξουν φως στην σκοτεινή υπόθεση.

Η απόδραση των 8 χαρακτηρίστηκε ως "πρωτοφανής" όχι μόνο από την ελληνικό αλλά και τον ξένο Τύπο. Οι λεπτομέρειες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας ήταν συγκλονιστικές.


Έσκαβαν επί τρεις μήνες

Πέραν τούτων όσο περνούσαν οι μέρες και συνεχίζονταν οι ανακρίσεις αλλά και οι αναλύσεις των στοιχείων που προέκυπταν ο κόσμος ενημερωνόταν για το σατανικό σχέδιο που είχαν οι δραπέτες.


Όπως βλέπετε λοιπόν, οι 8 κατάδικοι έσκαβαν επί τρεις ολόκληρους μήνες την υπόγεια στοά για να δραπετεύσουν. Ενώ θεωρείτο πλέον  σχεδόν βέβαιο ότι διέφυγαν με το σοβιετικό ατμόπλοιο που σας αναφέραμε παραπάνω.

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε κι άλλες σκηνές από τις έρευνες και αριστερά, ειδικά, φαίνεται η τρύπα από την οποία άρχισε η κατασκευή της υπόγειας σήραγγας. 


Επίσης η οικία Τσαρούχα που αναφέραμε παραπάνω ήταν σε σημείο που "έκοβε" το οπτικό πεδίο του σκοπού κι εξυπηρετούσε στο έπακρο τα σχέδια των δραπετών. 


Ήταν ένα περιστατικό που έμεινε στην ιστορία. Η άριστη εκτέλεση του σχεδίου. Η θεαματική στα πρότυπα... κινηματογραφικής ταινίας, απόδραση και φυσικά το ότι το Κράτος έμεινε "έκθετο" απέναντι σ' εκείνο που αποκαλούσε τότε "κομμουνιστικό κίνδυνο"...

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά