Οι αγνοούμενοι ναυτικοί ήταν φυλακισμένοι στην Ιταλία!

Επί δύο χρόνια τα αδέρφια Μιχαήλ και Ιωάννης Κορανέλος, 25 και 23 ετών αντίστοιχα, ήταν εξαφανισμένοι. Όλοι θεωρούσαν πως είχαν πνιγεί σε φουρτούνα. Οι γονείς τους είχαν πέσει σε κατάθλιψη. Μόνο ο αδερφός τους πίστευε ότι ζούσαν! Και είχε δίκιο... Μόνο που βρέθηκαν φυλακισμένοι σε Ιταλικό ερημονήσι μαζί με κατάδικους και βαρυποινίτες.



Η περιπέτεια έχει ως εξής: Την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου του 1934, τα τρία αδέρφια σάλπαρας με το ιδιόκτητο πλοιάριό τους, 4 τόνων, από την Αμοργό με προορισμό την Νάξο. Εκεί, μετά από πολύ ήσυχο ταξίδι, φόρτωσαν πεπόνια και ντομάτες κι αμέσως κατευθύνθηκαν προς την Σύρο όπου ξεπούλησαν το εμπόρευμα.

Ο τρίτος αδερφός, Αντώνης Κορανέλος, επέστρεψε στον Πειραιά με το βαπόρι. Όταν ξέσπασε καταιγίδα, το μυαλό του πήγε στα αδέρφια του και αμέσως σάλπαρε για την Αμοργό. Εκεί πληροφορήθηκε ότι τα αδέρφια του ουδέποτε επέστρεψαν.



Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το πλοιάριο χάθηκε και μαζί τα δύο αδέρφια στην θαλασσοταραχή. Ο Αντώνης δεν έχασε την πίστη του και έστειλε τηλεγραφήματα σε όλα τα νησιά μήπως είχαν καταφύγει κάπου τα αδέρφια του για να προφυλαχθούν. Όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.

Κάποια στιγμή ένας φαροφύλακας έστειλε σήμα ότι ένα πλοιάριο όπως το δικό τους, έπλεε ακυβέρνητο μέσα στην θαλασσοταραχή προς τις ακτές της Σικελίας. Έστειλε κι εκεί σήμα ο Κορανέλος αλλά η απάντηση πάλι ήταν αρνητική.

Στα σπίτια τους επικρατούσε πένθος... Όλοι έκλαιγαν μέρα και νύχτα, σίγουροι ότι τα δύο αδέρφια είχαν πνιγεί. Ο Αντώνης έστειλε τηλεγραφήματα σε όλες τις ναυτικές αρχές στην Μεσόγειο. Πάλι τίποτα... Τότε άρχισε να απογοητεύεται όταν...

Το Αγγλικό Ναυαρχείο ειδοποίησε το Προξενείο Σύρου ότι τα δύο αδέρφια βρέθηκαν. Ήταν φυλακισμένοι στο νησί Λαμπαδούσα, μαζί με βαρυποινίτες και κατάδικους. Τι είχε συμβεί;

Εικάζεται ότι λόγω της φουρτούνας το πλοιάριο παρασύρθηκε στην Λέρο όπου βρίσκονταν οι Ιταλικές αποθήκες πυρομαχικών (σ.σ τότε τα Δωδεκάνησα ήταν υπό την κατοχή των Ιταλών). Εκεί οι αρχές τους συνέλαβαν ως... κατασκόπους και τους έστειλαν στην Ιταλία κι απ' εκεί στο νησί- φυλακή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες για την απελευθέρωσή τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά