Αυτό ήταν το "νησί των πλουσίων" στην Ελλάδα του 1933

Σε ρεπορτάζ του 1933, ανακαλύψαμε ποιο ήταν το νησί των πλουσίων στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ένα νησί στο οποίο δεν είχε φτάσει η κρίση. Η ευτυχισμένη γωνία της Ελλάδας που κατοικούσαν οι "ευτυχέστεροι Έλληνες"...



Σταθείτε έχει κι άλλο... Το νησί όπου δεν υπήρχαν φτωχοί. Το γραφικό νησάκι με τις μαγευτικές ακρογιαλιές. Οι καταθέσεις στην τράπεζα, δέκα εκατομμύρια εις πρώτη ζήτηση! Ενας πληθυσμός χωρίς το φάσμα της οικονομικής δυσπραγίας. Κανείς δεν οφείλει φόρους.

Προσέξτε δεν τα λέμε εμείς αυτά, η εφημερίδα της εποχής τα έγραφε. Και ιδού τα πειστήρια.


Όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό το υπέροχο νησί δεν είναι άλλο από τον (πανέμορφο, πάντα) Πόρο.

Οι Ποριώτες, εν πρώτοις, είναι όλοι πλούσιοι. Πτωχοί δεν υπάρχουν εκτός από την ολιγάριθμον τάξιν των στερουμένων κτηματικής περιουσίας, αλλά εχόντων σεβαστάς καταθέσεις εις το υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ!!!

Και συνεχίζει: Λίγο πολύ, από τον ψαρά ως τον τελευταίο εργατικό της ξηράς, έχουν κομπόδεμα που τους επιτρέπει να ζουν άνετα.

Πως το βλέπετε; Καλό δεν ακούγεται;


Κολύμπησαν στο χρήμα με την υπεραξία των λεμονιών



Και συνεχίζουμε: Οι κάτοικοι του Πόρου κολυμπούν στα λεφτά. Τον χειμώνα έχουν τα λάδια τους και το καλοκαίρι τα φρούτα τους. Κατά την τελευταία έλλειψη των λεμονιών, συνεπεία απαγόρευσης της εισαγωγής τους, οι Ποριώτες πωλούσαν τα λεμόνια τους στους Αθηναίους εμπόρους, 2.000 δραχμές την χιλιάδα, την οποία άλλοτε, με κέρδος, πωλούσαν 400 δραχμές...

Σαν αισχροκέρδεια ακούγεται αυτό αλλά το προσπερνάμε.

Άλλη πλουτοφόρος πηγή είναι τα ψάρια. Αναρίθμητες τράτες φεύγουν τα βράδια από τον Πόρο και γυρίζουν την επόμενη με δεκάδες μπαρμπούνια, λυθρίνια, μαρίδες κτλ... Τοποθετούνται στον πάγο και πωλούνται ως είδος χρυσού στον Πειραιά και την Αθήνα.

Οι καταθέσεις...

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, υπήρχαν αξιόλογες καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα, μεταξύ αυτών και μία 10 εκατομμυρίων δραχμών!!!

Επίσης κατά τα δύο τρίτα ο Πόρος ήταν η πόλη των συνταξιούχων του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς να υπολογίζονται κι εκείνοι (έμποροι κτλ) που έπαιρναν κανονικά τη σύνταξή τους και έκαναν τις δουλειές τους, στα κτήματά τους, στο νησί.

Πολύ ωραία, λοιπόν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!