Θησείο 1935: "Μια δροσερή και υγιεινή συνοικία"

Βρισκόμαστε στο έτος 1935. Τα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηναϊκή" σχετικά με τις συνοικίες της πρωτεύουσας συνεχίζονταν στο Θησείο. Με περιγραφές και σχόλια σαφώς καλύτερα απ' ότι στα Άνω Πατήσια και σίγουρα απ' ότι στις γειτονικές περιοχές Ψυρρή, Άνω και Κάτω Πετράλωνα.


Τα προβληματάκια σαφώς και υπήρχαν αλλά δεν είχαν την παραμικρή σχέση με όσα αναφέρθηκαν στις παραπάνω συνοικίες. Το Θησείο περιγραφόταν ως "δροσερή και υγιεινή συνοικία" και παρακάτω σας παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ.

Ενω στην αρχή οι περιγραφές είναι μάλλον αρνητικές καθώς ο δημοσιογράφος περνάει από τα παλιατζίδικα της πλατείας Αβησσυνίας. Περιγράφει ακαταστασία και άθλια εμφάνιση των αντικειμένων που πωλούνταν. "Παλαιοπωλεία στριμωγμένα, έλλειψη τάξεως κι εποπτείας, η πλατεία σε άθλια κατάσταση" είναι οι πρώτες κουβέντες. Και περπατώντας φτάνει στο Θησείο...

"Ανηφορίζοντας προς το κέντρο της συνοικίας του Θησείου. Αριστερά μας είναι ο αρχαίος ναός από τον οποίο η συνοικία πήρε το όνομά της και δεξιά μας μια πραγματική όαση μέσα στον ξερότοπο που περάσαμε: Είναι το άλσος του Θησείου, ένα πραγματικά εξαιρετικό δημιούργημα της επιτροπής κήπων και δεντροστοιχιών. Στον ίσκιο των μεγάλων δέντρων βρίσκουν την δροσιά, τώρα το καλοκαίρι, κουρασμένοι συμπολίτες μας. Είναι ένα εξαίρετο άλσος και μακάρι η πρωτεύουσα να είχε πέντε- έξι όπως αυτό"



Συνεχίζει όμως το ρεπορτάζ με τους... ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΟΠΛΗΚΤΟΥΣ.

"Στην κεντρική πλατεία της συνοικίας στεκόμαστε για λίγο. Αριστερά μας ένας περιφραγμένος χώρος με σανιδώματα, δείχνει το μέρος που άλλοτε ήταν σπίτια από τα οποία πετάχτηκαν οι νοικοκύρηδες για να γίνουν ανασκαφές (σ.σ μάλλον εννοεί τη συνοικία "Βρυσάκι"). Αποζημιώθηκαν βέβαια, αλλά το Κράτος στο ζήτημα αυτό έδειξε μια αχαρακτήριστη διαγωγή. Τους αποζημίωσε υπολογίζοντας την αξία των σπιτιών και των οικοπέδων τους σε εντελώς ξεπεσμένη τιμή ώστε να μην μπορούν ν' αντικαταστήσουν τ' απαλλοτριωθέντα ούτε στο ένα τρίτο.

Η συνοικία του Θησείου είναι στ' αλήθεια μια από τις συνοικίες που έχει τις λιγότερες ανάγκες. Μια απ' αυτές είναι η ακαταστασία των δρόμων της δυτικής πλευράς της συνοικίας και η έλλειψη συστήματος καταβρέγματος. Στις κεντρικές αρτηρίες η κατάσταση των δρόμων είναι υποφερτή. Οι κεντρικότεροι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι όπως και όλη η πλατεία



Η οδός Ακάμαντος η οποία βρισκόταν μέχρι προχθές (...) σε αξιοθρήνητα χάλια, επισκευάζεται ήδη. 

Την καλή κατάσταση η συνοικία την οφείλει στις ενέργειες επίλεκτων κατοίκων της όπως οι κ.κ.Δημ.Κούβελος (δημοτικός σύμβουλος), Καλπακλής (έμπορος) ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του συνοικιακού συλλόγου του Θησείου, ο Παπαναστασόπουλος (καταστηματάρχης) και πολλοί άλλοι.

Η συνοικία αυτή θεωρείται και αναντίρρητα είναι από τις δροσερότερες και υγιεινότερες της Αθήνας. Με μαγευτική θέα και με εξαιρετική δροσιά, περιβάλλεται από πευκοφυτεμένους χώρους. Λίγο πιο κάτω, το άλσος του Αστεροσκοπείου, το άλσος του Αρείου Πάγου αριστερότερα. Και κάθε βράδυ συγκεντρώνει το καλοκαίρι ιδίως πολλούς επισκέπτες που αναζητούν τη δροσιά.


Η Αγία Μαρίνα και οι κινηματογράφοι

Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται ως εξής: 

"Στην κεντρική πλατεία έχει και αξιόλογα κέντρα τα οποία με τα μεγάφωνα σκορπίζουν κάθε βράδυ ως περασμένα μεσάνυχτα τις μελωδίες όλων των μοντέρνων τραγουδιών. Αλλά και οι δύο κινηματογράφοι, το "Ετιέν" και ο "Ζέφυρος" συγκεντρώνουν κάθε βράδυ αρκετό κόσμο όχι μόνο από τη συνοικία αλλά και από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας


Η συνοικία του Θησείου με προσφορές, εράνους και δωρεές κατόρθωσε να αποτελειώσει πριν από λίγα χρόνια την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Είναι μια καλοκτισμένη εκκλησία, Γοτθικού ρυθμού που υψώνεται υπερήφανα λίγο κάτω από το αστεροσκοπείο. Ήταν αναγκαία η κατασκευή της. Η εκκλησούλα των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται απέναντι στο σταθμό του ηλεκτρικού δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όλη τη συνοικία".

Η εκκλησούλα των Αγίων Αποστόλων είναι αυτή. Βρίσκεται μέσα στην αρχαία αγορά.


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά