Λυμπεράτος, ο "Δράκος" που τρομοκρατούσε την Γαστούνη

Η φρικιαστική ιστορία του Λυμπεράτου ή Σπυράγγελου δεν είναι ευρέως γνωστή. Ο 45χρονος φρενοβλαβής σκόρπισε τον τρόπο στην Γαστούνη και το όνομά του έγινε συνώνυμο του φόβου. Οι γειτονιές ερήμωναν. Η αστυνομία δεν μπορούσε να τον συλλάβει καθώς έβρισκε τρόπο να ξεφεύγει. Κι αυτό φόρτωνε ακόμα περισσότερο το... ήδη πειραγμένο κι εγκληματικό μυαλό του.

Ο Λυμπεράτος έγινε ο φόβος και ο τρόμος της Γαστούνης. Οι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι... Βρισκόμαστε πλέον στο 1933 και ο Δράκος της Γαστούνης έχει σκορπίσει παντού τον τρόμο. Οι δρόμοι είναι έρημοι. Τα μαγαζιά κλειστά. Όλοι φοβούνται καθώς ο Λυμπεράτος έχει παραφρονήσει και... επιτίθεται σε όποιον βρει.

Ποιά ήταν η ιστορία του; Κατ΄αρχήν ο Λυμπεράτος (με καταγωγή από το Αργοστόλι) υπήρξε τρόφιμος του Φρενοκομείου Κέρκυρας. Το παρελθόν του υπήρξε εγκληματικό. Στην Κεφαλλονιά σκότωσε τη μητέρα του. Βίασε την κόρη ενός γιατρού. Σκότωσε τον καπνοπώλη Παπαδόπουλο και διέπραξε σωρεία άλλων εγκλημάτων.

Κατακρεούργησε την ερωμένη του

Κάποια στιγμή κι ενώ είχε πλέον βρεθεί στην Γαστούνη ο Λυμπεράτος έκανε σχέση με την Κατσή... Γυναίκα ηλικιωμένη, με έντεκα παιδιά κι έναν εξαιρετικό σύζυγο. Μετά από ένα χρόνο, στην Γαστούνη άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες περί της σχέσης του Λυμπεράτου με την Κατσή η οποία του ζήτησε να διακόψουν. Εκείνος έγινε πιεστικός και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Κεφαλλονιά.

Ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα. Ο Λυμπεράτος έγινε περισσότερο καταπιεστικός/ 

Η χήρα αρνήθηκε. Ο Λυμπεράτος έβγαλε το περίστροφο και την χτύπησε με την κάνη στο κεφάλι. Στη συνέχεια την πυροβόλησε στην κοιλιά και όταν εκείνη έπεσε την αποτελείωσε με μαχαιριές...

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο Λυμπεράτος βίαζε την μια κόρη της Κατσή και μάλιστα την είχε αφήσει έγκυο.


Σε κατάσταση αμόκ

Ο Λυμπεράτος δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε στην περιοχή του σπιτιού της Κατσή και... ανατίναξε την οικία των γειτόνων της με δυναμίτη. Ευτυχώς οι άνθρωποι απουσίαζαν.

Στην συνέχεια εισέβαλε στο σπίτι του Ηλ. Αθανασίου και κόλλησε το όπλο στο στήθος της συζύγου του. "Που είναι ο σύζυγός σου;" την ρώτησε. Εκείνη του απάντησε ότι δεν γνώριζε και ο Λυμπεράτος πείστηκε.

Ακολούθως έκλεψε από το σπίτι του Σπύρου Φανού ένα δίκαννο και με αυτό πυροβόλησε τον Γιαννακόπουλο, ο οποίος πρόλαβε να πέσει και να καλυφθεί και γλίτωσε.

Λίγο αργότερα δολοφόνησε τον αγροφύλακα Γεώργιο Τσούκα που επέστρεφε στην Γαστούνη και βρέθηκε σε λάθος σημείο...

Η αναζήτηση


Περίπου 250 χωροφύλακες έφτασαν στην περιοχή για να τον συλλάβουν μετά από μαρτυρία ενός πρόσφυγα ότι συνάντησε τον Λυμπεράτο που του ζήτησε ψωμί. Όταν πήγαν στο μέρος, ο Δράκος της Γαστούνης άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους και τελικά κατάφερε να ξεφύγει προς το Βαρθολομιό.



Κάμποσες μέρες μετά ο Λυμπεράτος συνάντησε ένα νεαρό και ζήτησε να του φέρει φυσίγγια. Ο νεαρός τον αναγνώρισε. Η αστυνομία πήγε πάλι εκεί αλλά ο Δράκος κατάφερε να ξεφύγει...


Οι κάτοικοι φοβούνταν αλλά ήταν κι έτοιμοι. Οτιδήποτε ύποπτο δούμε θα πυροβολήσουμε έλεγαν στους αστυνομικούς. Δεν ήθελαν να υπάρξουν κι άλλοι νεκροί από τον 45χρονο παράφρονα.

"Κλαίω γιατί πέθανε πριν τον σκοτώσω"

Ο Λυμπεράτος είχε μένος σε βάρος των κατοίκων της Γαστούνης. Μάλιστα πριν τα επεισόδια, κι όταν πέθανε ένας κάτοικος (Πέτρος Μανουράς) ο "Δράκος" έκλαιγε με λυγμούς. Και όταν τον ρώτησαν γιατί έκανε έτσι ο Λυμπεράτος απάντησε: "Διότι πέθανε πριν προλάβω να τον σκοτώσω"!!!

Μάλιστα ο παράφρονας προειδοποιούσε: "Θα τους σκοτώσω όλους και μετά θα αυτοκτονήσω". Είχε σχηματίσει μια λίστα με... 10 κατοίκους της Γαστούνης που ήθελε να δολοφονήσει.

Η ανακάλυψη της συζύγου του

Η πρώην σύζυγος του Λυμπεράτου εμφανίστηκε στις εφημερίδες και τόνισε την ταραχώδη σχέση της με τον Δράκο. Αποκάλυψε πως όταν ήρθε στην Γαστούνη, από την Κεφαλλονιά, κουρελής και αδύνατος, μέσω προξενιού παντρεύτηκαν. Ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερή του. 

Αν και στην αρχή ο Λυμπεράτος ήταν πολύ δουλευταράς στα κτήματα που πήρε προίκα, κάποια στιγμή που η σύζυγός του ενημερώθηκε για τη... δράση του στην Κεφαλλονιά , άρχισαν οι γκρίνιες. Που κορυφώθηκαν όταν έκανε σχέση με την Κατσή. Κι εκείνη πολύ μεγαλύτερή του σε ηλικία, σημειολογικά. 

Στην φωτογραφία εμφανίζεται και ο γιός του Λυμπεράτου, υπάλληλος φανοποιείου. 


Το τέλος του

Μετά από καταδίωξη ημερών ο Λυμπεράτος εντοπίστηκε κοντά στην Γαστούνη. Αρχικά κρύφτηκε σε ένα ξεροπήγαδο και μετά από ένα δίωρο, σίγουρος ότι οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει, βγήκε στην επιφάνεια.

Όμως οι αστυνομικοί ήταν εκεί... Του ζήτησαν να παραδοθεί. Ο Λυμπεράτος έβγαλε το μαχαίρι και φώναξε: 

-Θα σφάξω όποιον πλησιάσει...

Εβγαλε το περίστροφο και πυροβόλησε προς τον ενωμοτάρχη. Αστόχησε....

Ένας αστυνομικός πετάχτηκε και τον άρπαξε. Άρχισε μάχη σώμα με σώμα, αλλά ο Λυμπεράτος έβγαλε το μαχαίρι και σκότωσε τον αστυνομικό.

Όμως οι υπόλοιποι αστυνομικοί πυροβόλησαν και τον σκότωσαν

Ήταν το τέλος του λυσσαλέου Δράκου της Γαστούνης.


Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά