1935: Τα παραμελημένα Άνω Πατήσια, η μακάβρια εικόνα στο Β' Νεκροταφείο

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε μεταφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηναϊκή" το 1935 για τις περιοχές Ψυρρή, Άνω και Κάτω Πετραλώνων. Τώρα θα πάμε σε άλλο μέρος και συγκεκριμένα στα Άνω Πατήσια και στις περιοχές γύρω από το Β' Νεκροταφείο, την ίδια χρονική περίοδο. Απίστευτες εικόνες εγκατάλειψης και ειδικά όσα λέγονται για το Κοιμητήριο ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία.



Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η φωτογραφία, αλλά δεν φταίμε εμείς... Ο χρόνος βλέπετε. Ας προχωρήσουμε όμως στο ρεπορτάζ όπου βρίσκεται όλη η ουσία. Τι αναφέρουν για τα Άνω Πατήσια;

"Τα Άνω Πατήσια είναι μια από τις περισσότερο παραμελημένες συνοικίες των Αθηνών. Οι οδοί Βιλελμίνης, Αγίας Λαύρας, Κιλικίας, Αρκαδίας. Αγίου Αντωνίου που είναι περί το Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Ροστάν, Μητσάκη, Χανιώτη, Μαβίλλη, Ματσούκα, Θεοτόκη, Πορφύρα, Μαρτζώκη, Πολέμη, Χατζηδάκη, Λασκαράτου, Νάξου, Μιστριώτη, Σάθα, Σκιάθου για να περιοριστούμε σ' αυτές είναι κυριολεκτικώς αδιάβατες από τους λάκκους και την πολλή σκόνη.

Η οδός Χανιώτη μόνο κατ' όνομα είναι οδός. Στην πραγματικότητα είναι ένα ξεροπόταμο που τον χειμώνα ξεχειλίζει και πνίγει τα σπίτια που είναι μεταξύ Αλυσίδας και Β' Νεκροταφείου Αθηνών και τώρα χρησιμοποιείται ως τόπος απόρριψης σκουπιδιών. Στην οδό Μητσάκη ένα άκτιστο οικόπεδο, χρησιμοποιείται προς αυτόν το σκοπό. Στην οδό Γαβριηλίδη άλλο άκτιστο οικόπεδο είναι σωστό σκουπιδαριό. Στην οδό Ηρακλείου τα ίδια. Στην οδό αυτή υπάρχουν μεγάλοι λάκκοι γεμάτοι πράσινα βρώμικα νερά, σωστά τέλματα. 




Τις οδούς Λασκαράτου, Πολέμη, Μητσάκη, Γαβριηλίδη τις διαρρέουν αυλάκια βρώμικων νερών.  Η οδός Ηρακλείου είναι γεμάτη λάκκους και σκόνη. Είναι η μόνη οδός που οδηγεί στο Β' Νεκροταφείο, στην Ριζούπολη, στα πολλά και μεγάλα εργοστάσια της περιοχής και στην πολυάνθρωπη Νέα Ιωνία.

Φωτισμός μόνο στην οδό Πατησίων υπάρχει. Όλη η άλλη συνοικία είναι στα σκοτεινά. Το κάρο της καθαριότητας εμφανίζεται κάθε... νέα σελήνη"


Οι μακάβριες περιγραφές από το Β' Νεκροταφείο

Και μετά απ' όλα αυτά περνάμε στο πιο... ανατριχιαστικό μέρος της περιγραφής. Εκεί όπου ο ρεπόρτερ μας μεταφέρει την εικόνα του Β' Νεκροταφείου. Εικόνα τρόμου. Απόγνωσης... Αλλά και οργής ως προς τον σεβασμό προς τους νεκρούς.


Βλέπετε παραπάνω την εισαγωγή που αναφέρει ότι το νέο τμήμα (είχε ιδρυθεί το 1926) μετά την κατάργηση του Νεκροταφειου της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι αίσχος.

Και συνεχίζουμε την περιγραφή:

"Στο τμήμα αυτό δεν υπάρχει ίχνος πράσινου. Επίσης δεν υπάρχουν καθόλου διάδρομοι και για να κυκλοφορήσει κανείς θα πρέπει να πατήσει πάνω σε μνήματα, γεμάτα- δεν λέμε καμία υπερβολή- από πεταμένους σταυρούς, μισολιωμένα ρούχα και παπούτσια και κόκαλα πεθαμένων, υπολείμματα φερέτρων και διάφορα άλλα μακάβρια αντικείμενα. Αίσχος! Τα κόκαλα αυτά θα μπορούσαν να μαζευτούν και να τοποθετηθούν στο χωνευτήριο του νεκροταφείου.

Τα δύο τμήματα τα χωρίζει κάποιο ξηροπόταμο κι επικοινωνούν μεταξύ τους με μια ψευτογέφυρα.

Υπάρχουν δύο οστοεφυλάκια, το ένα παλιό και το άλλο καινούργιο. Και τα δύο είναι σχεδόν άδεια, γύρω τους όπως υπάρχουν πλήθος κιβώτια, κλειστά, άλλα ανοιχτά γεμάτα κόκαλα. Είναι φτωχών οικογενειών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το πενηντάρι, ποσό που χρειάζεται για να στεγαστούν τα κιβώτια για ένα έτος μέσα στο οστεοφυλάκιο. Έτσι, για  να μη χάσει ο Δήμος ένα πεντακοσάρικο- δεν θα εισέπραττε περισσότερα- έχει εκτεθειμένα τα μακάβρια αυτά κιβώτια εις κοινή θέα. Μπράβο!"

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο πέρα από "ΝΤΡΟΠΗ"; Μάλλον όχι...

Συνοικισμός Κυπριάδου

Και το ρεπορτάζ καταλήγει με την περιοχή Κυπριάδου: "Έχει ωραία σπίτια. Δεν έχει όμως φωτισμό, ούτε καθαριότητα, ούτε δρόμους"!!!

Κοινώς έχει μόνο ωραία σπίτια...

Για του λόγου το αληθές: Όλο το δημοσίευμα, πρωτότυπο για το αίσχος του Νεκροταφείου.




Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά