Ένας... θρυλικός Έλληνας απατεώνας της δεκαετίας του '30

Ήταν Οκτώβριος του 1933. Ο κ.Κουμουνδούρος, Έλληνας ομογενής από την Αντίς Αμπέμπα της Αβησσυνίας (νυν Αιθιοπία) πέρασε την πόρτα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Αναζητήσεων. Προχώρησε σε καταγγελία για έναν Έλληνα απατεώνα που είχε ρημάξει την ομογένεια



Τι είχε κάνει λοιπόν αυτή η θρυλική φυσιογνωμία; Στην Αβησσυνία όπου υπήρχε μεγάλη ελληνική κοινότητα εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος μεγάλων ελληνικών εταιρειών. Κατάφερνε έτσι να προμηθεύεται είτε προϊόντα της Αβησσυνίας επί πιστώσει είτε να λαμβάνει χρήματα προκειμένου να εφοδιάζει με ελληνικά εμπορεύματα.

Φυσικά δεν έκανε τίποτα από τα δύο κι απλώς τους εξαπατούσε.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών εκτίμησε ότι επρόκειτο για τον διεθνούς φήμης Έλληνα απατεώνα, Ι.Θεοδοσιάδη. Ενός τετραπέρατου ανθρώπου που μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες και δρούσε πολλά χρόνια κατά παρόμοιο τρόπο στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι είχε βρεθεί στην Βαρσοβία, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, προσποιούμενος εκπρόσωπο εμπορικών οίκων της Ελλάδας. Εξαπάτησε πολλούς ομογενείς και Πολωνούς τάζοντας... συμφωνίες, αποσπώντας τους πολλά χρήματα. Φυσικά εξαφανίστηκε ότι όταν έφτασε στην Πολωνία ο  Βενιζέλος αποκαλύφθηκε ότι ο τύπος που έταζε δουλειές ήταν ένας απατεώνας.

Ο συγκεκριμένος υπολογιζόταν ότι είχε αποσπάσει πάνω από 60 εκατομμύρια δραχμές από τις απατεωνιές του, αλλά πάντοτε έμενε απένταρος καθώς με την Βελγίδα ερωμένη του έκαναν υπερπολυτελή ζωή.

Το γεγονός αυτό περιγράφεται το 1933. Ειδικά η ιστορία της Πολωνίας, μοιάζει πολύ με την ιστορία του περίφημου απατεώνα Ζαρίφη που είχαμε αναφέρει και ο οποίος συνελήφθη το 1937

Λέτε να είναι το ίδιο πρόσωπο; Εμείς πιστεύουμε πως ναι.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά