Η διαδικασία επιστροφής στις ΗΠΑ για τους Έλληνες

Ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ για τις περιπτώσεις των ομογενών που κατοικούσαν στις ΗΠΑ αλλά δεν είχαν την αμερικάνικη υπηκοότητα παρουσίασε η εφημερίδα "Ατλαντίς" της Νέας Υόρκης το 1927. Και ήταν πολύ ενδιαφέρον καθώς ενημέρωνε τους μετανάστες για τα χαρτιά που έπρεπε να έχουν μαζί τους, όταν θα επέστρεφαν στις ΗΠΑ μετά από ταξίδι στην Ελλάδα.



Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση, σας είχαμε γράψει άλλωστε για το... περίφημο γραφείο Κοντονή που έκανε του κόσμου τις απατεωνιές. Για το λόγο αυτό υπήρξε ξεκάθαρη οδηγία προς τους ταξιδιώτες προκειμένου να μην... μπλέκουν. Βέβαια έμπλεκαν στα γραφειοκρατικά γρανάζια, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα από το να μη μπουν στη χώρα καν!

Ιδού λοιπόν οι οδηγίες


1.Με το που έμπαιναν στο ατμόπλοιο να έπαιρναν επιστολή από την Εταιρεία που θα πιστοποιούσε την ημερομηνία που μπήκαν στο πλοίο ως επιβάτες
2.Να γνώριζαν επακριβώς πως ήταν εγγεγραμμένο το όνομά τους στο Νησί Έλις όπως και την ημερομηνία αξίξεώς τους στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόξενος τότε, θα τηλεγραφούσε στο Έλις και αν οι αρχές έβρισκαν τον μετανάστη στα αρχεία, θα του θεωρούσαν το διαβατήριο.

Αλλιώς... δεν θα μπορούσε να επιστρέψει!!!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά