Το πιστολίδι των χωρικών σε βάρος των βοσκών στην Λιβαδειά

Σκηνές Far West διαδραματίστηκαν στην Λιβαδειά πριν από περίπου 90 (και βάλε χρόνια) καθώς όπως διαβάζουμε έπεσε... πιστολίδι ανάμεσα σε χωρικούς και βοσκούς. Χαμός!!!



Τι ακριβώς είχε συμβεί; Θα ρίξουμε φως στην υπόθεση με βάση το ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1928 όπου μαρτυρούν ολη την αλήθεια για τα έντονα επεισόδια που υπήρξαν στην περιοχή.

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1928 όταν οι χωρικοί της Σκριπούς έριξαν περισσότερους από χίλιους πυροβολισμούς (όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε) σε βάρος των βοσκών που είχαν εγκατασταθεί στο Τσαμάλι.

Να δώσουμε νεότερες πληροφορίες. Η Σκριπού τότε ήταν ξεχωριστή κοινότητα μέχρι το 1961 όταν ενώθηκε με τον οικισμό Πετρομαγούλα και σχημάτισαν τον Ορχομενό στην Βοιωτία.

Το Τσαμάλι ονομάζεται σήμερα Διόνυσος. Η ονομασία του άλλαξε το 1955 όταν οι κάτοικοι θεώρησαν ότι κάποια αρχαία απομεινάρια που βρέθηκαν στο βουνό ήταν από ναό του Διονύσου. Πάντως ήταν από ναό Ηφαίστου αλλά δεν έχει σημασία. Το χωριό σήμερα έχει περίπου 600 κατοίκους.



Μετά την γεωγραφική παρένθεση (αναγκαία ώστε να ξέρετε περίπου που... βρίσκεστε) συνεχίζουμε.

Οι βοσκοί ήταν περισσότερες από 250 οικογένειες που συνήθιζαν να βόσκουν τα πρόβατά τους στο Τσαμάλι, που το νοίκιαζαν από την Μονή Δομπούς. Το 1924, όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχαν βοήθεια από το Κράτος, έκαναν συνεταιρισμό και αγόρασαν το λιβάδι στο Τσαμάλι. Κάθε βοσκός είχε την δική του περιοχή, με 43 ζώα.

Για τους λίγους άπορους χωρικούς της Σκριπούς απαλλοτριώθηκε έκταση τριών χιλιάδων στρεμμάτων και αυτή η έκταση εκμισθωνόταν ετησίως για ένα πολύ μεγάλο ποσό στους κτηνοτρόφους.

Κι αυτό διότι το δικό τους λιβάδι δεν τους έφτανε οπότε αναγκάζονταν να νοικιάζουν και από τους χωρικούς.

Οι χωρικοί που φορούσαν μεταξωτές κάλτσες

Κάποια στιγμή οι κτηνοτρόφοι έκριναν ασύμφορο να πληρώνουν το υψηλότατο ενοίκιο στους χωρικούς κι αρκέστηκαν στα... ολίγα τετραγωνικά του λιβαδιού τους. Οι χωρικοί το θεώρησαν προσβλητικό!!!

Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι χωρικοί λόγω του βάμβακος και της εν γένει ευφορίας του εδάφους είναι οι πλουσιότεροι εκ των χωρικών της Ελλάδας και φορούν όλοι μεταξωτές κάλτσες άρχισαν να λένε βλάχους και άστεγους και πειναλέους τους κτηνοτρόφους...

Προφανώς χάθηκε το χρήμα και άρχισε η αντίδραση. Το 1928 οι κτηνοτρόφοι πήραν βαθιά ανάσα καθώς κατάφεραν να ξοφλήσουν το δάνειο που είχαν πάρει για το λιβάδι.

Οι χωρικοί της Σκριπούς συνέστησαν μια επιτροπή (δήθεν) απόρων (προφανώς χωρίς μεταξωτές κάλτσες) και ζήτησαν να απαλλοτριωθεί ο συνεταιρισμός των κτηνοτρόφων και να απορροφηθεί από τον δικό τους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε απαντήσει ότι θα έβλεπε το θέμα μετά τις εκλογές.

Η υπόσχεση των... συνεργατών του Βενιζέλου

Δεν έγινε τίποτα όμως. Μόνο που οι συνεργάτες του Βενιζέλου (ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό) είπαν στους χωρικούς: Το θέμα σας έχει τελειώσει... Μόλις επιστρέψει ο κ.Βενιζέλος θα ολοκληρωθεί και τυπικά. Πηγαίνετε στο λιβάδι, πάρτε το με τη βία και διώξτε τους βοσκούς. Και μετά όλα θα γίνουν...

Κάπως έτσι οι χωρικοί άρχισαν να διώχνουν τα πρόβατα, να καίνε κάποιες κατοικίες βοσκών ενώ παρά τις καταγγελίες οι Αρχές δεν κινήθηκαν!

Κάπως έτσι πήραν θάρρος άρπαξαν τα όπλα και έδιωξαν τους  βοσκούς από τα βουνά ενώ έκαψαν και τα σπίτια τους.

Τρομερά πράγματα

Ακολουθήστε μας και στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά