"Να χτυπήσουμε τον Κεμάλ μέσα στην Άγκυρα" (pics+Vid)

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1920. Η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ελληνικός Στρατός πετυχαίνει τη μια νίκη μετά την άλλη και ήδη έχει προχωρήσει προς την Ανατολή... Η Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, εξιτάρει. Ο Κεμάλ είναι μεν απειλητικός αλλά οι Έλληνες δεν τον υπολογίζουν. Και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να λήξει η Μικρασιατική Εκστρατεία θα πρέπει να νικηθεί ο Κεμάλ στην Άγκυρα!!!



Αυτό ακριβώς αναφέρουν οι ανταποκρίσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων από την Σμύρνη. Ο στρατός μας βρισκόταν 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Προύσας. Είχε προχωρήσει πολύ αλλά δεν σκόπευε να σταματήσει εκεί. Το μάτι είχε θολώσει και όλοι ήθελαν να φτάσουν στην... Άγκυρα.

Οι φωτογραφίες του θριάμβου γεμίζουν ενθουσιασμό τους Έλληνες.


Στην παραπάνω φωτογτραφία βλέπετε (όσο μπορείτε...) τους Τούρκους αιχμαλώτους που βρίσκονται στο Σύνταγμα του Μαίανδρου και του Αίδινίου. Συλληφθέντες από των νικηφόρων και ηρωικών ελληνικών στρατευμάτων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα.

Ενθουσιασμός παντού και οι Έλληνες μοιάζουν... αχόρταγοι. Θέλουν να εκδικηθούν για τα 400 χρόνια σκλαβιάς και έχουν χάσει κάθε επαφή με την λογική.


Οι ανταποκρίσεις όπως μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω, παρουσιάζουν τον Ελληνικό Στρατό ως λυτρωτή και ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας σπεύδει να αναζητήσει κοντά του καταφύγιο από τον Κεμάλ...

Από έναν Κεμάλ που παρουσιάζεται ότι έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική καθώς δεν έχει βάλει μυαλό από τις πανωλεθρίες των στρατευμάτων του.


Η μόνη λύση, λοιπόν, όπως μπορείτε κι εσείς να διαβάσετε ήταν ένα δυνατό χτύπημα του φιδιού μέσα στην φωλιά του. Και η φωλιά του Κεμάλ βρίσκεται στην Άγκυρα.

Με λίγα λόγια; Στόχος ήταν η Άγκυρα. Και όχι μόνο αυτό. Η εφημερίδα παρουσίαζε την υπόθεση πολύ εύκολη για τον Ελληνικο Στρατό, βάσει φυσικά των εκτιμήσεων των στρατιωτικών και θεωρούσαν δεδομένη τη βοήθεια των Άγγλων. Αυτά μπορείτε να διαβάσετε στον επίλογο της ανταπόκρισης.

Αφού λοιπόν θα καταλάμβανε το Αφιόν Καραχισάρ, ο Ελληνικός Στρατός θα μπορούσε να προχωρήσει προς την Άγκυρα. Όπου πλέον θα επιβάλλονταν εις τον Ναπολεονταρίσκο οι όροι της συνθήκης, όχι βέβαια του Σαν Ρέμο αναφέρει ειρωνικά προς τον Κεμάλ η εφημερίδα...

Δυστυχώς τη συνέχεια την μάθαμε... Μια ιστορία γεμάτη πίκρα, θανάτους, σφαγές, προσφυγιά, οδύνη...


Η μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά