Παλιά Αθήνα: Η γραφική φιγούρα του "Σακκουλέ" (pics)


Ο Σακκουλές ήταν μια… θρυλική φυσιογνωμία στην Αθήνα κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και η… δράση του κράτησε λίγο πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πως περιγράφουν οι εφημερίδες της εποχής τη δράση του; Έχει ενδιαφέρον, αφού συνήθως μοίραζε… μούντζες!



Το καλοκαίρι έμενε σε μια σπηλιά στην Ακρόπολη, λίγο πιο πέρα από τα Αναφιώτικα διότι σαν βορινή γωνίτσα του έφερε αεράκι και δροσιά. Όταν όμως έμπαινε ο Σεπτέμβριος ο Κώστας (ή Σακκουλές) μετακόμιζε σε άλλη σπηλιά, στην περιοχή των Σφαγείων.

Κάθε πρωί πήγαινε στο κλασικό του στέκι μπροστά στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Αιόλου. Έβγαινε χαράματα από τη σπηλιά του, κατέβαινε στη Λεωφόρο Αμαλίας, έβγαινε στο Σύνταγμα και μέσω της Σταδίου έφτανε στην τράπεζα.

Πήγαινε από θυρίδα σε θυρίδα με… κουτσαβακίστικο ύφος και χαιρετούσε τους πάντες.  Και μετά ζητούσε «μια χοντρή» από τον καθένα. Δηλαδή μια δεκάρα.



Του έκαναν πλάκα ότι δεν θα του έδιναν δεκάρα για να προκαλούν την οργή του. «Ρε δώστε μου τη χοντρή μην έχουμε λιγούρες» τους έλεγε!

Τελικά έπαιρνε τα χρήματά του και αντί για «ευχαριστώ» τους έδινε από μια… μούντζα. Το είχε για γούρι όταν του έδιναν λεφτά, να μουντζώνει!

Μάλιστα ο Σακκουλές αρνιόταν να φωτογραφηθεί αλλά διασώζεται το παραπάνω… ντοκουμέντο. Κι αυτό γιατί εκείνη την ημέρα… φορούσε τα καλά του, όπως είπε.

Και όπως βλέπετε... μουντζώνει! 

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά