Παρίστανε τον μοναχό και ήταν κλέφτης, τοκογλύφος και απατεώνας

Η δράση του Δημητρίου Λαχναρά, σταμάτησε το 1933. Τότε τον συνέλαβαν για σωρεία αδικημάτων κι αφού πρώτα παρίστανε τον ιερομόναχο, άλλαζε ονόματα, ξάφριζε τον κόσμο και έκανε... καριέρα ως τοκογλύφος. Αυτά όλα στην Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '30.


Στην παραπάνω φωτογραφία τον βλέπετε... ξυρισμένο κι αφού η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε διαπιστώσει από τα δακτυλικά του αποτυπώματα ότι ήταν ο σεσημασμένος κακοποιός, Δημήτρης Λαχναράς. Και όχι ο Φίλιππος Χριστοδούλου, ούτε ο ιερομόναχος Αν.Κουκάς ούτε ο ιεροδιάκονος Δημόκριτος! Βίος και πολιτεία, όχι αστεία.

Πάμε από την αρχή: Ως ιερομόναχος Χριστοδούλου (το όνομά ξαδέρφου του) γύριζε όλη την Ελλάδα και έκανε εράνους προκειμένου να χτίσει εκκλησία στο Άγιο Όρος. Έκανε αγιασμούς αντί χρημάτων και έβρισκε την ευκαιρία (αφού έμπαινε σε σπίτια) να κάνει και κλοπές.

Για κάθε ενδεχόμενο είχε μαζί του ένα πλαστό πιστοποιητικό από την κοινότητα του Αγίου Όρους που βεβαίωνε ότι επρόκειτο για τον ιερομόναχο Αν.Κουκά.

Στον Πειραιά που είχε εμφανιστεί και είχε αναπτύξει δράση, συστηνόταν ως ιεροδιάκονος Δημόκριτος.

Και μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: "Ο ψευδοκαλόγερος δεν ήταν εντάξει απέναντι της ηθικής. Όταν άκουσε ότι επρόκειτο να εξεταστεί από ιατροδικαστή για να εξακριβωθεί το ηθικό του ποιόν, ομολόγησε ότι πολλάκις έχει παρεκτραπεί της ευθείας οδού"

Κοινώς ήταν ομοφυλόφιλος... Για την εποχή ήταν... έγκλημα.


Κατά τα άλλα (κι ας αφήσουμε τα σεξουαλικά στην άκρη): Ο απατεώνας με τα χίλια ονόματα, τα ψεύτικα ράσα και τους εράνους, είχε συγκεντρώσει 1,5 εκ. δραχμές ξεγελώντας τον κόσμο. Είχε επενδύσει αγοράζοντας ακίνητα στην Θεσσαλονίκη αλλά δάνειζε και σε κόσμο που- δυστυχώς- έπεφτε στην ανάγκη του.

Με τόκο... Και όχι ό,τι να ναι: Από 20 ως 50 τοις εκατό και όταν κάποιος δεν μπορούσε να πληρώσει τότε έτσι... ψυχρά του έβγαζε το σπίτι στον πλειστηριασμό.

Κατά τ' άλλα έκανε τον... καλόγερο.

Τελικά τον έπιασαν, τον ξύρισαν, τον έχωσαν στη φυλακή και τελείωσε η δράση του.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά