Περίπατος στην πλατεία Συντάγματος το 1928 (pics+Vid)

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και... σταματάμε κάπου στο 1928. Και μέσω δημοσιευμάτων της εποχής, φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες για την πλατεία Συντάγματος. Για το πως ήταν τότε. Για τους χαρακτήρες που την... περπατούσαν. Για τους περιπάτους του κόσμου. Προσέξτε: 92 χρόνια πίσω. Μιλάμε για άλλο κόσμο.



Θα έβρισκες τα πάντα εκεί. Στου Ζαχαράτου, σύχναζαν οι πολιτικοί. Κι επίσης στου Ζαβορίτου, στου Αντωνιάδη, διάφοροι τύποι ανθρώπων της εποχής κάθονταν χαλαρά στο τραπεζάκι τους, χτυπούσαν ένα... παλαμάκι στο γκαρσόνι και έκαναν παραγγελία: Ούζο, λεμονάδα, καφέ... Όσα είχε το τιμολόγιο του καταστήματος.

Αυτοί που περιγράψαμε ήταν επώνυμοι. Πρώην βουλευτές και υπουργοί. Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι. Και φυσικά ανάμεσά τους μια μεγάλη μορφή, ένας γραφικός χαρακτήρας της εποχής.


Ο θρυλικός Αρμάνδος Δελαπατρίδης. Ο ηγέτης του κόμματος των κυανόλευκων, εκείνος που είχε υποσχεθεί... υπουργείον έρωτος στους πιστούς οπαδούς του που μαζεύονταν στην πλατεία Συντάγματος για να τον ακούνε να αγορεύει. Εκεί ήταν κάθε μέρα. Και αγόρευε. Κι έδινε υποσχέσεις.

Γύρω γύρω υπήρχαν και άλλοι τύποι, πιο λαϊκοί. Που δεν ήθελαν να κάτσουν σε τραπέζι, αλλά έπιαναν παγκάκι, διάβαζαν την εφημερίδα τους και... παρατηρούσαν παράλληλα. Κάποια παιδιά έπαιζαν μπάλα. Κάποιες μαμάδες επέλεγαν να βγάλουν βόλτα τα μωρά με τα καροτσάκια ακριβώς εκεί. Όπως και τα ζευγάρια των ηλικιωμένων, απαραιτήτως θα περνούσαν περπατώντας, κάθε βράδυ από την πλατεία Συντάγματος.


Και βέβαια, δύο φορές την εβδομάδα βρισκόταν εκεί η φιλαρμονική ορχήστρα που έπαιζε όπερα, αποσπάσματα από οπερέτες, ύμνους και άλλα κομμάτια. Συγκεντρωνόταν κόσμος για να τα δει.

Επίσης υπήρχε μόνιμος... επιχειρηματίας: Ο άνθρωπος με το τηλεσκόπιο. Κάθε φορά που είχε πανσέληνο έστηνε το τηλεσκόπιό του στην πλατεία και με δύο δραχμούλες επέτρεπε στον περαστικό να δει την γεμάτη σελήνη. Οι πιο συνηθισμένοι του πελάτες ήταν τα παιδιά.

Κι όταν πια έφτανε το βράδυ, γινόταν... πανδαιμόνιο από τον κόσμο που αποχωρούσε και προσπαθούσαν να τρυπώσουν σε τραμ, λεωφορείο ή ταξί.

Εικόνες μιας άλλης εποχής

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε εικόνες από την Αθήνα της δεκαετίας του ΄20



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά