Έλληνες χωρικοί απείλησαν την Αλβανία με εισβολή κι έγινε... επιστράτευση!!!

Όλα τα έχουμε δει κατά την περιήγησή μας στον προπολεμικό Τύπο. Πολλά περίεργα. Πολλές εκπλήξεις. Πολλές ειδήσεις που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ανακαλύπταμε. Αλλά να γίνει επιστράτευση στην Αλβανία (1933) επειδή φοβήθηκαν εισβολή της Ελλάδας με αφορμή κάποιες... απειλητικές φράσεις χωρικών από τα Γιάννινα, δεν το περιμέναμε



Τι ακριβώς συνέβη; Έλληνες χωρικοί, έμποροι κατά κύριο λόγο, έφυγαν από τα Γιάννινα με προορισμό το Αργυρόκαστρο. Όμως στα σύνορα με την Αλβανία συνάντησαν αρκετές δυσκολίες από τους κρατικούς υπαλλήλους του γειτονικού κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαπληκτισμός...

Οι χωρικοί εξύβρισαν τους Αλβανούς υπαλλήλους και μάλιστα μεταξύ άλλων τους είπαν: "Τώρα θα δείτε τι θα πάθετε".

Κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς εξέλαβαν και κυρίως πως... μετέφεραν αυτά τα λόγια οι συνοριακοί φύλακες, προς τα Τίρανα και την Κυβέρνηση. Πάντως μετά από ένα 48ωρο η Αλβανία σήμανε γενικό συναγερμό όλων των διαθέσιμων στρατιωτικών της δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την... εισβολή πολυπληθών συμμοριών Ελλήνων στο έδαφός της!!!

Τα αλβανικά τμήματα στρατού της μεθορίου τέθηκαν σε επιφυλακή και διατάχτηκε η κινητοποίηση ισχυρών στρατιωτικών μονάδων κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Επίσης ασκήθηκε τρομοκρατία σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην χώρα ενώ δόθηκε η εντολή να αρχίσουν αντίποινα προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όταν θα γινόταν η... εισβολή!!!

Μάλιστα η κατάσταση αυτή κράτησε για δέκα μέρες.

Τελικά εισβολή δεν έγινε ποτέ...

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά