Σερβιτόροι, πιατάδες... Οι αγγελίες για τους Έλληνες της Αμερικής το 1924 (pics)

Η εφημερίδα Ατλαντίς, κατά την δεκαετία του '20 εκδιδόταν στην Νέα Υόρκη και αποτελούσε την... φωνή αλλά και τη συντροφιά της ομογένειας. Από εκεί καταφέραμε να αντλήσουμε αρκετές πληροφορίες αλλά και να σχηματίσουμε μερικές εικόνες στο μυαλό μας για τους Έλληνες που βρέθηκαν στις ΗΠΑ πριν από έναν αιώνα και πλέον! 



Είναι αλήθεια ότι... κόλλησα αρκετή ώρα στη συγκεκριμένη εφημερίδα. Είχε μέσα αρκετές ειδήσεις περί της ζωής των Ελλήνων στην Αμερική, στα πρώτα τους χρόνια αλλά για ένα περίεργο τρόπο έμεινα περισσότερο στις αγγελίες για εργασία. Είναι μια εικόνα σχετικά με τα επαγγέλματα που έκαναν οι Έλληνες στα πρώτα τους χρόνια στην Αμερική.


Οι παραπάνω αγγελίες αφορούν αναζήτηση εργασίας. Ενας καθηγητής, αλλά κι ένας μεσήλικας οικογενειάρχης με πείρα στα εστιατόρια όπως και ένας πεπειραμένος μάγειρας.

Για κοιτάξτε τα ονόματά μήπως βρείτε κανέναν πρόγονο μετανάστη...


Εδώ εταιρείας ζητούν υπαλλήλους... Μια Ελληνίδα για γουναρικά. Ένας εξεταστής γουναρικών, ένας κόπτης, ένας χειριστής μηχανών και μηχανικοί, κόπτες και καρφωτές... Όλοι για γουναρικά...

Δεν θα είχε μεινει ζωντανό για ζωντανό στις ΗΠΑ...


Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα Τόσες ταινίες έχουν βγει αλλά και ατάκες έχουν ακουστεί για τους Έλληνες που... επλεναν πιάτα στις ΗΠΑ. Οι αγγελίες ζητούν σερβιτόρους αλλά και πιατάδες.


Ζητούνταν επίσης (οι αγγελίες ήταν για Έλληνες όπως έλεγε ο τίτλος στην εφημερίδα) για οπωροπωλεία, για πιλοκαθαριστήρια (πίλος=καπέλο), για υποδηματοποιεία... Τεχνίτες περισσότερο και δουλειές "δεύτερης κατηγορίας"... Οι άνθρωποι έψαχναν μια δουλειά να φτιάξουν μια αξιοπρεπή ζωή και γι' αυτό έφυγαν από την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ είχαν... φουλ δουλειές.


Και πάμε και σε άλλη κατηγορία... Οι Έλληνες στις ΗΠΑ που... ψάχνονταν. Αναζητούσαν φίλους. συγγενείς και η εφημερίδα έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο τότε. Τη διάβαζαν οι ομογενείς οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο... επανένωσης ή επαφής.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά