Όταν η Αθήνα απέκτησε τηλεφωνική επικοινωνία με το εξωτερικό

Ήταν Σάββατο 25 Νοεμβρίου 1933. Οι εφημερίδες προανήγγειλαν ένα πολύ σημαντικό γεγονός που φανέρωνε την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Σε δύο μέρες, 27/11/1933 δηλαδή, η Αθήνα θα αποκτούσε τηλεφωνική συγκοινωνία με το εξωτερικό!!! Ένα χρόνο μετά την Θεσσαλονίκη...



Ασφαλώς ήταν μια μεγάλη εξέλιξη η οποία όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ κόστισε συνολικά 60 εκατομμύρια δραχμές και χρειάστηκε τρία χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Ένα χρόνο νωρίτερα, από την Θεσσαλονίκη, είχε γίνει η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με Ευρώπη. Οι εργασίες προχώρησαν και κάπως έτσι συμπληρώθηκαν τα μηχανήματα που θα επέτρεπαν και τη σύνδεση της Αθήνας. Και κατά πρώτο προστέθηκαν στις δύο τηλεφωνικές γραμμές με τη Θεσσαλονίκη, τέσσερις νέες, που ενισχύθηκαν με ειδικά μηχανήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στην Λαμία.

Πως έπαιρναν υπεραστική αλλά και διεθνή κλήση

Μάλιστα η εξέλιξη ήταν τόσο μεγάλη ώστε 15 μέρες νωρίτερα είχαν καταργηθεί τα υπεραστικά κέντρα! Εκείνος που καλούσε στην επαρχία δεν είχε παρά να σχηματίσει τον αριθμό 15 και η σύνδεση γινόταν εντός ολίγων λεπτών. Και όχι όπως παλαιότερα, σε ορισμένες ώρες  της ημέρας.

Αντίστοιχα θα γίνεται και η σύνδεση με το εξωτερικό. Θα καλούσαν το 15 και θα ζητούσαν από την τηλεφωνήτρια να τους πάρει τον αριθμό που ήθελαν στην πόλη του εξωτερικού.

Η πρόσκληση θα διαβιβάζεται στην Θεσσαλονίκη κι απ' εκεί στο Βελιγράδι, ο ενισχυμένος σταθμός του οποίου συνέδεε τότε την Ελλάδα με οποιοδήποτε σταθμό της Ευρώπης.

Υπολογιζόταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενισχύονταν και άλλοι σταθμοί στην Ευρώπη οπότε δεν θα χρειαζόταν να γίνει μεσολάβηση από το Βελιγράδι.

Θα δυνάμεθα να συνομιλήσουμε και με Τόκιο, τόσο ευκρινείς θα είναι οι συνομιλίες έλεγε ο αρμόδιος υπουργός και κάπως έτσι βγήκε το... σκίτσο.


Πόσο κόστιζαν


Πάμε τώρα και στα πιο... σημαντικά. Τα τηλεφωνικά τέλη ορίστηκαν για τις διαλέξεις μεταξύ Αθηνών- Βελιγραδίου σε 7,20 χρυσές δραχμές, Σόφιας 5,40, Βουκουρεστίου 8,70, Κωνσταντινούπολης 6,30, Βιέννης και Πράγας 11,40, Βουδαπέστης 9,80, Παρισιού 17,60 και Βερολίνου 13,50

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά