Όταν οι πράκτορες του Αλβανού Βασιλιά, σκότωσαν αντιφρονούντα στην Πάτρα

Πέντε μήνες μετά την δολοφονία του Φ.Φωτοθανάση στο χωριό Καμίνια της Πάτρας, το 1933, άρχισαν να εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς το κίνητρο! Κι ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί (κατόπιν μαρτυρίας των ευρισκόμενων σε νόμιμη άμυνα, όπως δήλωσαν δολοφόνων του) ότι ήταν ένας ληστής που είχε... κατακλέψει την περιοχή... Ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν μια πολιτική δολοφονία με εντολή του Βασιλιά Ζόγκου της Αλβανίας.



Όταν οι αδελφοί Πήττα δολοφόνησαν τον Φωτοθανάση, εμφανίστηκαν στην αστυνομία και είπαν ότι μπήκε στο σπίτι να τους κλέψει. Μέχρι τότε το θύμα ήταν άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας και αγαπητός σε όλους.

Οι δράστες τόνισαν ότι βρίσκονταν σε άμυνα. Παράλληλα διέδωσαν ότι ο Φωτοθανάσης δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας σεσημασμένος Αλβανός ληστής που ζούσε με κλοπές και εκβιασμούς. Κάπως έτσι- ξέρετε πως γίνονται αυτά- άρχισαν οι χωρικοί να αλλάζουν στάση και να εμφανίζονται... δήθεν θύματα εκβιασμών του 35χρονου Αλβανού υπηκόου.

Τον Μάιο του 1934, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Νέα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια που ανέτρεψαν τα μέχρι τότε δεδομένα.


Ο Φωτοθανάσης ήταν Συνταγματάρχης του αλβανικού στρατού και στενός συνεργάτης του Φανόλι, πολιτικού αντιπάλου του Ζόγκου. Όταν ο τελευταίος κυριάρχησε και ονομάστηκε... Βασιλιάς της Αλβανίας (μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία) άρχισαν οι διώξεις τόσο του Φανόλι όσο και των υποστηρικτών του. Ο Φωτοθανάσης αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα και αν εγκατασταθεί στα Λεχαινά, όπου συνάντησε άλλους συγγενείς του που λίγο πριν είχαν εξοριστεί από την κυβέρνηση της Αλβανίας.

Ο Φωτοθανάσης ζούσε ειρηνικά και δεν έδωσε δικαιώματα σε κανέναν. Πίστεψε ότι το καθεστώς Ζόγκου είχε χάσει τα ίχνη του. Όμως δεν ήταν έτσι. Ο Φωτοθανάσης είχε αλληλογραφία με τον Φανόλι (είχε διαφύγει στο Παρίσι) αλλά κυρίως με φίλους του στην Αλβανία. Κι ένα από τα γράμματά του, που περιείχε διαφωνία με τον τρόπο διακυβέρνησης του Ζόγκου, έπεσε στα χέρια των πρακτόρων... Κι έτσι βρήκαν τη διεύθυνσή του!!!

Ζήτησαν την έκδοσή του

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας ζήτησε την έκδοσή του, όμως η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι επρόκειτο για πολιτικό φυγά και όχι ληστή άρα δεν θα το έκανε.

Οι Αλβανοί επικήρυξαν τον Φωτοθανάση αντί 400 χιλιάδων δραχμών. Όταν έγινε γνωστό στα Λεχαινά ότι η κυβέρνηση της χώρας του ζητούσε την έκδοσή του, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν ληστής.

Τα αδέρφια Πήττα τον σκότωσαν αλλά εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν τα πράγματα έγιναν όπως τα περιέγραψαν. Πιο πιθανό φαίνεται να το έκαναν κατόπιν συνεννόησης με Αλβανό πράκτορα ώστε να εισπράξουν τα χρήματα.

Κι αυτό ενισχύεται από κατάθεση χωρικού που τόνισε ότι το φθινόπωρο είχε βρεθεί στα Λεχαινά ένας πράκτορας της αλβανικής αστυνομίας που του είχε τάξει γερή αμοιβή αν τον βοηθούσε να δολοφονήσει τον Φωτοθανάση. Ο χωρικός είχε αρνηθεί.

Όμως η κατάθεσή του ενίσχυσε τα περί πολιτικής δολοφονίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά