Η πυρκαγιά στην Αθήνα που κόντεψε να αποτεφρώσει ολόκληρο εμπορικό τετράγωνο

Μια μεγάλη πυρκαγιά στην Αθήνα, τον Μάιο του 1934, κόντεψε να αποτεφρώσει ένα ολόκληρο εμπορικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Τελικά οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών περιόρισαν τη ζημιά σε πέντε καταστήματα. Όλα άρχισαν από την γωνία Αθηνάς και Ευπόλιδος.



Βλέπετε παραπάνω στη φωτογραφία τι ακριβώς έγινε εκείνο το απόγευμα (γύρω στις 15:30) στη διασταύρωση των δρόμων που προαναφέραμε. Τα πάντα άρχισαν από το οινομαγειρείο του Ι.Καρβουνόπουλου.

Αμέσως μεταδόθηκε στο γραφείο εκκενώσεως βόθρων του κ.Κοντού (ο οποίος όπως πληροφορεί το ρεπορτάζ ήταν ο... περίφημος σωσίας του λήσταρχου Καραθανάση) και στη συνέχεια στο ωρολογοποιείο του Χρ.Παπαδόπουλου. Ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν κάμποσα τιμαλφή.

Παρά τις προσπάθειες η φωτιά προχώρησε στο καφενείο Γκέρτσοτ και στην αποθήκη τυριών και βουτύρων του Ι.Γκέρτη....


Μέσα σε μια ώρα η πυρκαγιά είχε κάψει και τα πέντε παραπάνω μαγαζιά και απειλούσε να αποτεφρώσει όλο το τετράγωνο. Τελικά στις 6 το απόγευμα η φωτιά σβήστηκε.

Όπως έγινε γνωστό οι ζημιές του κτιρίου, ιδιοκτησίας Καρελά, ανέρχονταν σε 1,5 εκ. δραχμές. Το κτίριο όπως και τα καταστήματα ήταν ασφαλισμένα σε διάφορες εταιρείες και σε ποσά που καλύπτουν τις ζημιές.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η πυρκαγιά άρχισε από την καπνοδόχο του οινομαγειρείου που ήταν ακάθαρτη....

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά