Όταν το Ναύπλιο απέκτησε Γυμνάσιο... μετά την απελευθέρωση!

Από το 1828 ως το 1833 το Ναύπλιο ήταν η πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας που είχε απαλλαγεί από την Οθωμανική τυραννία. Κι εκεί, το 1833, επί βασιλείας Όθωνα χτίστηκε το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας με γυμνασιάρχη τον Κωνσταντίνο Ασώπειο. Μετά από... 103 χρόνια εδέησε η Πολιτεία να χαρίσει στην πανέμορφη και ιστορική πόλη, ένα σύγχρονο Γυμνάσιο!



Στην φωτογραφία βλέπετε αριστερά, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, που κτίστηκε επί Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Δεξιά, το νέο Γυμνάσιο του Ναυπλίου (το 1936) το οποίο βέβαια πήρε το όνομα του πρώτου Έλληνα γυμνασιάρχη και ονομάστηκε Ασώπειον!

Με την πάροδο των χρόνων, το ιστορικό κτίριο του Καποδίστρια υπέστη φθορές. Ουδείς φρόντισε να προχωρήσει σε ανακαίνιση αν και το κτίριο... άντεχε. Τελικά απέναντι από το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, χτίστηκε ένα νέο κτίριο, το 1938 για να στεγάσει τους γυμνασιόπαιδες της εποχής.

Για την ακρίβεια χτίστηκε εκεί που υπήρχε οπλοστάσιο.



Στο παλαιό κτίριο, στεγάστηκε το Δημοτικό Σχολείο. Και ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή να βλέπεις δύο κτίρια, το ένα απέναντι στο άλλο, συμβολίζοντας την πρόοδο των ελληνικών γραμμάτων από το 1833.

Παρόλ΄ αυτά το νέο κτίριο του Γυμνασίου είχε αρκετά προβλήματα.  Εμφανισιακά δεν είχε κανένα θέμα. Ούτε από άποψης ευρυχωρίας. Το προαύλιο ήταν σε κακή κατάσταση, δεν υπήρχε ύδρευση (!) όπως επίσης δεν υπήρχε βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά