Όταν η Αλβανία είχε βασιλιά

Η είδηση είναι από τις 29 Αυγούστου του 1928. Ο Βασιλιάς της Αλβανίας, Αχμέτ Ζόγκου, ή αλλιώς Ζογκ ο πρώτος, ετοιμαζόταν να γίνει γαμπρός. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής θα επέλεγε την σύζυγό του από την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Αμ δε...


Ο Ζόγκου λοιπόν επρόκειτο να ζητήσει σε γάμο μια Ιταλίδα ή και Ελληνίδα πριγκίπισσα. Δια του γάμου του με πριγκίπισσα εξ αίματος, ο Αχμέτ Ζόγκου πιστεύει ότι θα στεριώσει ακλόνητα και οριστικά το Αλβανικό Στέμμα.

Προσέξατε την φράση- κλειδί; Δια του γάμου του με πριγκίπισσα εξ αίματος. Εκεί είναι η ουσία της υπόθεσης. Και το γιατί θα σας το εξηγήσουμε.


Η ιστορία έχει ως εξής: Την 1η Σεπτεμβρίου του 1928, ο Αχμέτ Ζόγκου ονόμασε την Αλβανία... Βασίλειο! Μέσα σε μια μέρα... Ο ίδιος ήταν πρόεδρος της χώρας (πιο πριν ήταν και πρωθυπουργός) κι έτσι έγινε Βασιλιάς με το όνομα Ζογκ ο 1ος. Μάλιστα ονομάστηκε και... Σκεντέρμπεϊ ο 3ος (θέλοντας να πάρει το ρόλο του συνεχιστή του εθνικού ήρωα των Αλβανών) αλλά σύντομα εγκατέλειψε το όνομα.

Έπρεπε λοιπόν να βρει μια νύφη. Ήθελε να ισχυροποιήσει το στέμμα στη χώρα και προσπάθησε να ενωθεί με κάποια βασιλική οικογένεια. Το γεγονός όμως ότι δεν ήταν... γαλαζοαίματος αλλά αυτοπροσδιορίστηκε και ονομάστηκε Βασιλιάς, δημιουργούσε πρόβλημα καθώς καμία βασιλική οικογένεια της Ευρώπης δεν ήθελε να κάνει τέτοιο γάμο.

Είχε καλές σχέσεις με τις βασιλικές οικογένειες του Ισλάμ και κυρίως με την Αίγυπτο όπου οι βασιλείς είχαν αλβανικές ρίζες
΄

'Επρεπε να τον σκοτώσουν... Επιβίωσε από 55 απόπειρες

Προσέξτε τώρα τι πήγε να πάθει για τον γάμο του. Πριν γίνει Βασιλιάς της Αλβανίας, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα, είχε αρραβωνιαστεί την κόρη του Σεφκέτ Μπέη Βερλάσι. Όμως σαν Βασιλιάς ήθελε... γαλαζοαίματη νύφη και όταν φόρεσε το στέμμα χάλασε τον αρραβώνα του!!!

Σύμφωνα με την παραδοσιακή βεντέτα των Αλβανών, ο Βερλάσι είχε το δικαίωμα να σκοτώσει τον Ζογκ. Όμως ο Βασιλιάς τρόμαξε, αύξησε την προσωπική του φρουρά και μάλιστα όρισε την μητέρα του υπεύθυνη στην κουζίνα για να μην τον δηλητηριάσουν...

Το βιογραφικό του Ζογκ αναφέρει περίπου 600 περιπτώσεις εκδίκησης και βεντέτας σε βάρος του! Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργός/Πρόεδρος/Βασιλιάς επέζησε παρά τις 55 απόπειρας δολοφονίας που έγιναν σε βάρος του!!!

Τελικά παντρεύτηκε...

Πάμε όμως και στον γάμο του... Παρά τις προσπάθειές του να ενωθεί με κάποια βασιλική οικογένεια στην Ευρώπη, ο Ζογκ δεν βρήκε ανταπόκριση. Τελικά τον Απρίλιο του 1938 παντρεύτηκε μια αριστοκράτισσα, την Τζέραλντιν Απόνι ντε Νάγκι, που είχε μισή υπηκοότητα από την Ουγγαρία και άλλη μισή από τις ΗΠΑ. Ήταν κόρη του Κόμη Απόνι, μιας αριστοκρατικής οικογένειας στο Βασίλειο της Αυστρο-Ουγγαρίας. 


Ο γάμος τους μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο από το ραδιόφωνο των Τιράνων. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 1939, γεννήθηκε ο γιός τους, Διάδοχος Λέκα. Όμως δύο μέρες αργότερα η οικογένεια έφυγε... κακήν κακώς από την Αλβανία. Οι ζωές τους κινδύνευαν από την εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι (του οποίου υπήρξε... μαριονέτα το προηγούμενο διάστημα). Όμως δεν έφυγαν μόνοι τους. Πήραν μαζί και σχεδόν όλο τον χρυσό που υπήρχε στα Τίρανα και στο Δυρράχιο. Επειδή περίμεναν την εισβολή των Ιταλών, είχαν οργανωθεί...

Πρώτα βρέθηκαν στην Ελλάδα, μετά στην Κωνσταντινούπολη, στην Ρουμανία, στην Πολωνία, στην Λετονία, στην Σουηδία, στην Νορβηγία και στο Βέλγιο. Τελικά κατέληξαν στο Παρίσι όπου έφυγαν μετά την εισβολή των Ναζι. Τότε εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο... Είχαν αρκετά χρήματα.

Το 1946, ο Ζογκ και η οικογένεια του βρέθηκαν στην Αίγυπτο και κοντά στον Βασιλιά Φαρούκ. Όταν εκείνος εκθρονίστηκε (1952) η οικογένεια έμεινε λίγο ακόμα στο Κάιρο και μετά πέταξε για το Παρίσι (1955). Εκεί, το 1961 ο Ζογκ πέθανε.

Ο τάφος του βρισκόταν στο Παρίσι. Εκεί έχουν στήσει μνημείο οι Γάλλοι καθώς τα λείψανα του Ζογκ επέστρεψαν στα Τίρανα το 2012. Πλέον βρίσκονται στο Βασιλικό Μαυσωλείο της πρωτεύουσας της Αλβανίας.


Οι αιτίες του θανάτου του παραμένουν άγνωστες. Αλλά όλοι έλεγαν για την μανία του να καπνίζει... Περισσότερα από 200 τσιγάρα την ημέρα!!!

Η σύζυγός του, Τζέραλντιν πέθανε από φυσικά αίτια το 2002 σε ηλικία 87 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά