Η δυσβάσταχτη φορολογία των Αθηναίων από την Ούλεν!

Βρισκόμαστε στο 1931 και οι Αθηναίοι μαθαίνουν πως θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο από την Ούλεν: Την Αμερικάνικη Εταιρεία που είχε κατασκευάσει το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα και ουσιαστικά είχε αναλάβει την ύδρευση της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων! Οι Αθηναίοι λοιπόν ενημερώθηκαν ότι... στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πλήρωναν 50% παραπάνω! Στην καλύτερη...



Τα σχετικά ρεπορτάζ της εποχής έφερναν άσχημα μαντάτα στους Αθηναίους. Και μπορείτε να τα διαβάσετε. Οι Αθηναίοι πλήρωναν ήδη πανάκριβα την Ούλεν και σύντομα θα αναγκάζονταν να πληρώσουν... ακόμα περισσότερα. Ίσως και πέντε φορές παραπάνω (!!!) όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος"



Τα πράγματα γίνονταν πολύ δύσκολα. Κι ακολούθως γίνεται μια ανάλυση σχετικά με την κατάσταση αφού πρώτα χρησιμοποιείται η έκφραση "απογυμνωτική ληστεία" μέσω της οποίας το νερό γίνεται είδος υπέρτατης πολυτελείας. Υπάρχει λοιπόν μια διαφορά 100 εκατομμυρίων δραχμών.


Και ποιοι θα κληθούν να καλύψουν αυτή τη διαφορά των 100 εκατομμυρίων; Οι καταναλωτές όπως διαβάσατε. Και παρακάτω γίνεται ανάλυση για το πως θα διαμορφώνονταν οι τιμές ανά κυβικό και μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας ότι έχουμε να κάνουμε με δύσκολες καταστάσεις.



Η κατάληξη του ρεπορτάζ έχει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που το νερό γίνει πανάκριβο. Με ένα παράδειγμα στα καφενεία, όπου πλέον θα... προσφερόταν τσάμπα ο καφές ή το γλυκό και θα χρεωνόταν το νερό!!!


Όσο για ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα; Εκείνο της ατομικής καθαριότητας. Που όπως αναφέρει η εφημερίδα "αλίμονο αν ο κόσμος δεν πλένεται". Το φαντάζεστε, αλήθεια;


Υπήρχαν όμως κι άλλα ζητήματα όπως οι... φουσκωμένοι λογαριασμοί που είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο. Και με την Ούλεν να απαντά ότι δεν ευθύνονταν οι υδρομετρητές της.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Οκτώβριος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά