Τα... after στην Αθήνα της δεκαετίας του '30

Αρχές δεκαετίας '30. Οι Αθηναίοι έχουν εγκαταλείψει τις παλιές συνήθειες να ξενυχτούν στα διανυκτερεύοντα καφενεία και στις μπυραρίες κι έχουν επιλέξει άλλους τρόπους. Ποια ήταν τα... after της πρωτεύουσας πριν από περίπου έναν αιώνα; Τρία κέντρα. Υπόγεια. Που θα σας τα παρουσιάσουμε τώρα με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος".


Στη φωτογραφία βλέπετε μια σταρ της εποχής. Των νυχτερινών κέντρων δηλαδή που είχαν αντικαταστήσει τα γραφικά καφενεδάκια με τους ναργιλέδες και τα ζυθοπωλεία σε ό,τι αφορά στο ξενύχτι των Αθηναίων. Με γραφικές περιγραφές, νοσταλγικές, το ρεπορτάζ περιγράφει την εγκατάλειψη των παλαιών συνηθειών. Αναφέρονται φυσικά και τα ονόματα των μαγαζιών που ενώ κάποτε ήταν σημείο αναφοράς των ξενύχτηδων Αθηναίων, πλέον παρουσιάζουν... γκαρσόνια να χασμουριούνται από την αναδουλειά.



Που έστρεψαν την προσοχή τους, λοιπόν, οι ξενύχτηδες Αθηναίοι; Σε νέους τρόπους διασκέδασης. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πάντως, το ξενύχτι γενικότερα είχε περιοριστεί πάρα πολύ. Και οι εναπομείναντες... πιστοί προτιμούσαν τρία υπόγεια κέντρα. Ακολουθεί η περιγραφή για την "Νιρβάνα", την "Στρέλνα" και τον "Βόλγα" με τους πρωταγωνιστές τους.



Πρώτη επίσκεψη έγινε στην "Νιρβάνα" που βρισκόταν στην οδό Κοραή. Με μια περιγραφή των θαμώνων αλλά και της... φθηνής ζαλάδας που προσέφεραν τα ελληνικά κρασιά. Τα ευρωπαϊκά (κρασιά και λικέρ) ήταν λίγο... τσουχτερά στην τιμή.


Συνεχίζουμε με την "Στρέλνα" στην οδό Πατησίων. Με την τσιγγάνικη ορχήστρα και το βιενέζικο βαλς, με το κέφι, με τα χιλιάρικα και με τον περιποιητικό αλλά ιδιαίτερα αυστηρό ιδιοκτήτη.



Και καταλήγουμε στο ρώσικο μπαρ στην πλατεία Ομονοίας, τον "Βόλγα" με την μικροσκοπική και προκλητική Νίνα που σκανδαλίζει τους πελάτες. Με τα... αρκετά σκανδαλιστικά γαμπάκια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ. Που επειδή είναι μικρή έχει δίπλα τη... μαμά της που την προστατεύει και την παίρνει σπίτι όταν αρχίζει (πρώτη απ' όλους) να νυστάζει!!!


Αυτά συνέβαιναν στα ξενύχτια των Αθηναίων πριν από περίπου έναν αιώνα. Οι περιγραφές είναι κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά