H Μις Παγκράτι 1931, Μαρία Μπούρα, σε συνέντευξή της

Τι θα λέγατε να μιλήσουμε λίγο για ομορφιά. Για τις... ωραίες των Αθηνών κατά την δεκαετία του '30; Βρισκόμαστε στο 1931 και διαβάζουμε μια συνέντευξη της δεσποινίδας Μαίρης Μπούρα, της πανέμορφης κοπέλας που είχε αναδειχθεί Μις Παγκράτι.



Η εκδήλωση που είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, είχε γίνει στην Αίγλη του Ζαππείου και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι από το θέαμα και τις όμορφες κοπέλες. Το ενδιαφέρον στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ήταν και η αναφορά στις επιλαχούσες που επίσης είπαν τον... καημό τους ενώ δίνονται κι αρκετά στοιχεία για την πολυσυλλεκτικότητα του Παγκρατίου.


Η δεσποινίς Μπούρα, λοιπόν, που είχε θριαμβεύσει στα Καλλιστεία και είχε αναδειχθεί Μις Παγκράτι, περιγράφεται ως εντυπωσιακή στο σύνολο! Ίσως να μην ήταν η ομορφότερη Παγκρατιώτισα, αλλα στο σύνολο τα... είχε όλα!


Η Μις Παγκράτι πάντως ήταν κορίτσι... της περιοχής. Βέρα Παγκρατιώτισα. Και με πατέρα κτηματία, μάλλον συντηρητικό που πίστευε ότι η θέση της γυναίκας ήταν στην κουζίνα. Η ίδια ήθελε να κάνει έναν καλό γάμο και μια ήσυχη οικογενειακή ζωή


Πως βρέθηκε στον διαγωνισμό ομορφιάς στο Παγκράτι; Ποιες είναι οι συνήθειες της; Η εστεμμένη απαντά στα ερωτήματα.


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται όμως με την δεσποινίδα Μαρκέλλα Μόσχου. Ήταν πρώτη επιλαχούσα και πήρε "ειδικόν έπαινον". Αντιμετωπίζει με κάπως αιχμηρό σχόλιο την ήττα της, υπονοώντας ότι έπαιξε ρόλο το ότι η νικήτρια ήταν βέρα Παγκρατιώτισα ενώ η ίδια κατάγεται από τη Χίο όπου γεννήθηκα και τελείωσε το Γυμνάσιο.


Η δεσποινίς Μπαλαμπάνη ήταν η δεύτερη επιλαχούσα. Μακριά από τα... πρότυπα ομορφιάς της εποχής, που ήθελαν τις σταρ αδύνατες. Ήταν "αφράτη" αλλά κατάφερε να φτάσει μακριά λόγω της παρουσίας... Τούρκου κριτή στην επιτροπή! Έπεισε τους υπόλοιπους ότι η εκ Κωνσταντινούπολης νέα που είχε και άρτια μόρφωση έπρεπε να προχωρήσει ακόμα και με βάση τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.


Τα ωραία γίνονται παρακάτω όπου η δεσποινίς Μπαλαμπάνη αρνείται να δώσει συνέντευξη επειδή δεν ήθελε να μάθει ο πατέρας της (έμενε στην Κωνσταντινούπολη) ότι πήρε μέρος στο διαγωνισμό.
"Σεβόμαστε την επιθυμία της" γράφει ο ρεπόρτερ. Πως ακριβώς; Αφού δημοσίευσε τα πάντα...


Τέλος μια ακόμα κοπέλα που πήρε έπαινο ήταν η δεσποινίς Νουδάρου. Γέννημα θρέμμα Παγκρατιώτισα αλλά στην ερώτηση για το ποιες ειναι πιο όμορφες, οι Αθηναίες ή οι Σμυρνιές απάντησε... πανέξυπνα.


Αυτές οι δεσποινίδες λοιπόν πρωταγωνίστησαν στα Καλλιστεία για την Μις Παγκράτι το 1931 στην Αίγλη του Ζαππείου

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά