1931: Τα γυρίσματα της ταινίας "Ελληνική Ραψωδία" στις Κουκουβάουνες

Πάμε και σε προπολεμικό ελληνικό κινηματογράφο; Ανακαλύψαμε σε φύλλο της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος" (το 1931) τις λεπτομέρειες από τα γυρίσματα της ταινίας "Ελληνική Ραψωδία"... Ήταν μια από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και γι' αυτό η ανακάλυψη του ρεπορτάζ έχει πολύ μεγάλη αξία.




Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα... αγροτικό ειδύλλιο και πληροφορίες θα σας παραθέσουμε παρακάτω μέσω ενός συνδέσμου που οδηγεί σ' ένα "χώρο" που ασχολείται με αυτά.

Ο ενθουσιασμός όμως ήταν μεγάλος και με υπερβολή ο ρεπόρτερ της εφημερίδας έγραψε για το... ελληνικό Χόλιγουντ που βρέθηκε στις Κουκουβάουνες για τα γυρίσματα της ταινίας.


Οι... Κουκουβάουνες εξαμερικανίστηκαν λοιπόν παρά τα γαϊδούρια, τους μουστακαλήδες, τις χωριατοπούλες και τόσες άλλες εικόνες που μόνο σε... Αμερική δεν παρέπεμπαν!

Για παράδειγμα ο ρεπόρτερ της εφημερίδας με το που έφτασε στις Κουκουβάουνες την... πάτησε στην αρχή καθώς δεν κατάλαβε τους ηθοποιούς! Προσέξτε πως περιγράφει ο ίδιος την έκπληξή του


Μέχρι να καταλάβει ότι οι μουστακαλήδες και οι χωριατοπούλες ήταν απλώς οι ηθοποιοί που έκαναν μια παύση για να ξεκουραστούν από τα γυρίσματα και να φάνε, η έκπληξή του ήταν μεγάλη. Και η έρευνα προχωρούσε καθώς ανακάλυψε και τον σεναριογράφο, κ.Πρινέα.



Ο κ.Πρινέας είχε την ευγενή καλοσύνη να περιγράψει στον ρεπόρτερ της εφημερίδας το σενάριο του έργου αλλά και τον συμβολισμό του. Κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα.



Μπορείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί (ελαφρώς κουνημένη) να δείτε τους πρωταγωνιστές (Σαρρή και Δενόγια) και στην αριστερή πλευρά τον κ.Πρινέα.


Μπορείτε παρακάτω να δείτε τους συντελεστές της ταινίας (ο σεναριογράφος έπαιζε και το ρόλο του δασκάλου του χωριού) αλλά και κάποιες περιγραφές από τη στιγμή που άρχισαν τα γυρίσματα όταν η ηθοποιοί τελείωσαν το φαγητό τους.


Τελικά μετά από πολύ κόπο και πολλές σκηνές, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας κατορθώνει να μιλήσει με την πρωταγωνίστρια, Ντίνα Σαρρή. Η οποία αποκαλύπτει ότι μόλις τελειώσει τη δουλειά της με την "Ελληνική Ραψωδία" θα αναχωρήσει για το Παρίσι όπου ήδη είχε γυρίσει δύο ταινίες... Με "μπηχτές" κιόλας.


Αιχμές διαβάσαμε... Ότι ενώ η κ.Σαρρή είχε γυρίσει δύο ταινίες στην "Παραμάουντ" δεν τις είχαν φέρει στην Ελλάδα... Κι αναρωτιόταν το γιατί.

Για την ταινία μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στο εξαιρετικό και κατατοπιστικό protestainies.blogspot.com

Συγκεκριμένα εδώ μπορείτε να διαβάσετε για την υπόθεση

Κι εδώ για την πρωταγωνίστρια Ντίνα Σαρρή

Πηγές: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (φύλλο 2 Οκτωβρίου 1931)

protestainies.blogspot.com

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά