1931: Οι πάμπλουτοι ζητιάνοι της Αθήνας που συντηρούσαν τρεις ερωμένες!!!

Ένα απίστευτο ρεπορτάζ διαβάσαμε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" και σε φύλλο του Δεκεμβρίου του 1931. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε η έρευνα της "Φιλανθρωπικής Εταιρείας" με τους... πλούσιους ζητιάνους που περιφέρονταν στους δρόμους της Αθήνας. Αλλά και η περίπτωση δύο εξ αυτών που είχαν πολυτελέστατο σπίτι όπου δεν συντηρούσαν μόνο αγελάδες και άλλα ζώα (σ.σ στην οδό Ιπποκράτους μάλιστα), αλλά και... τρεις ερωμένες!!!



Αυτά που λέτε, συνέβαιναν τότε, στην Αθήνα του 1931. Κι έχει σημασία να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και περιλαμβάνουν και... μυστήριο, ειδικά με τους δύο προαναφερόμενους! Τους οποίους ενώ προσπαθούσε το Κράτος να βοηθήσει και να τους στείλει στην Τήνο (απ' όπου είχαν πει ότι κατάγονταν) εκείνοι επέστρεφαν καθώς αποκαλύφθηκε ότι ήταν... πάμπλουτοι!!!

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις θα πρέπει να αναφέρουμε το αυτονόητο: Δεν ήταν πλούσιοι ΟΛΟΙ οι ζητιάνοι της Αθήνας το 1931. Η κατάσταση ήταν δύσκολη γενικά, η ανεργία κάλπαζε και το ρεπορτάζ που παρουσιάζουμε αναφέρεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.


Μια απ' αυτές τις περιπτώσεις ήταν η παραπάνω "εύπορος γραία", Μαρία Τζανότη που ενώ ζητιάνευε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι διαθέτει μεγάλη περιουσία. Προσέξτε όμως την επόμενη περίπτωση που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Με τους δύο ρακένδυτους, Παναγιώτη και Μάρκο Πάνου (όπως είχαν πει ότι ονομάζονταν). Αποδείχθηκε βέβαια ότι είχαν δώσει ψευδή ονόματα... Απλώς διαβάστε την εισαγωγή στην υπόθεση.


Τους έβαλαν λοιπόν στο άσυλο της "Φιλανθρωπικής Εταιρείας" ώστε να μην περιφέρονται ασκόπως, να έχουν κάπου να μείνουν αλλά και ένα πιάτο φαγητό, όμως εκείνοι... χαλούσαν τον κόσμο! Τους ζητούσαν να φύγουν από το άσυλο και τουλαχιστον να τους έστελναν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Τήνο. Όπως κι έγινε... Μόνο που επέστρεψαν στην Αθήνα με το ίδιο ατμόπλοιο κι αυτό κίνησε τις υποψίες. Η συνέχεια, που θα διαβάσετε στο απόκομμα είναι απολαυστική.


Και δεν είχαν μόνο δύο αγελάδες, έξι κατσικες και πολλά πουλερικά στην πολυτελή τους κατοικία. Αλλά και τρεις κυρίες που ήταν ερωμένες τους!!!


Όταν ανακαλύφθηκε η δράση τους, οι δύο πλούσιοι επαίτες εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να... ξεχαστούν και να επανέλθουν όταν θα το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Άλλη μια περίπτωση ήταν της 70χρονης Ειρήνης Καλογρίδου η οποία αν και ήταν ιδιοκτήτης δύο ακινήτων συνελήφθη στην Καπνικαρέα να επαιτεί. Μάλιστα όταν οι Αρχές την ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό, εκείνη παρίστανε την... τρελή!


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με ιδιαίτερη έμφαση στους τυφλούς οργανοπαίκτες στους οποίους αν και είχε προσφερθεί μηνιαίο επίδομα 1.200 δραχμών για να σταματήσουν να παίζουν στους δρόμους της Αθήνας και να επαιτούν, εκείνοι αρνήθηκαν!!!


H απάντησή τους ήταν η εξής: "Εμείς παίζουμε μουσική δεν είμαστε ζητιάνοι"

Αυτά συνέβαιναν...

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Δεκέμβριος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά